6 april 2022 1367 woorden, 6 min. gelezen

6 regels die u moet volgen om de locatie van uw verkooppunt te kiezen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe kiest u de plaats van een winkel? In dit artikel stellen wij 6 regels voor die u moet volgen om de juiste plaats en configuratie van uw toekomstige verkooppunt te kiezen. Wij leggen uit hoe u tot 50% meer […]

Hoe kiest u de plaats van een winkel? In dit artikel stellen wij 6 regels voor die u moet volgen om de juiste plaats en configuratie van uw toekomstige verkooppunt te kiezen. Wij leggen uit hoe u tot 50% meer klanten kunt krijgen door de juiste kant van de straat te kiezen, het effect van het openbaar vervoer, de rol van “locomotief”-borden, en nog veel meer. En als u advies wilt over de ideale plaats, kunt u ook terecht op onze speciale pagina of contact met ons opnemen.

6 regels voor de locatie van uw winkel

 1. Kies de locatie van uw verkooppunt op basis van de aanwezigheid van “locomotief”-merken in de onmiddellijke omgeving (maximaal 200 meter). Zorg er echter voor dat de klanten van deze merken overeenkomen met uw klantenprofiel.
 2. Kies in de eerste plaats een winkel aan de zonzijde van de weg. Het verschil in bezoekersaantallen kan tot 50% variëren.
 3. Opgezet binnen 100 meter van een halte van het openbaar vervoer. Als er een halte van het openbaar vervoer voor de winkel is, controleer dan eerst of de voetgangersstroom niet belemmerd wordt. Het trottoir moet breed genoeg zijn en de halte moet ver genoeg van uw winkeletalage staan, zodat voorbijgangers er naar willen kijken en stoppen.
 4. Kies een zo lang mogelijk raam aan de straatkant. Vermijd een locatie aan de ingang van winkelcentra, vooral als het raam in de richting van de voetgangersstroom ligt (het raam zou dan achter de rug van de voetgangers zijn)
 5. Kies een hoeksituatie waar de stromen elkaar kruisen
 6. Vermijd treden en trappen in uw winkel. Elk obstakel vermindert onbewust het verlangen om de winkel binnen te gaan of te verkennen en de waarschijnlijkheid van een aankoop.

Kies een locatie naast “locomotieven”

Het aantal bezoeken aan fysieke winkels daalt. Het gaat om een drastische achteruitgang. U kunt het risico dat u niemand in uw winkel ziet verkleinen door in het verzorgingsgebied van de grote merken te glippen.

Toen Galeries Lafayette besloot om zich in 2018 op de Champs-Elysées te vestigen, schatten sommige (Franse site) detailhandelaars dat het aantal voetgangers op deze avenue met 20% zou kunnen stijgen.

evolution de la fréquentation des grandes artères commerciales en europe avant et après covid

Evolutie van het aantal shoppers in 18 van de grootste winkelstraten in Europa (gegevens van MyTraffic)

Men moet er echter voor oppassen niet alles op deze locomotieven in te zetten, want in tijden van crisis kan dat zeer duur uitvallen. Kijk bijvoorbeeld naar het effect van Covid. De meest iconische detailhandelsaders zijn nog ver verwijderd van hun niveau van vóór de crisis. Uit de bovenstaande grafiek blijkt dat het lot van Europa’s iconische detailhandelsaders zeer verschillend was. Terwijl Oxford Street in 2020 gemiddeld de drukste verkeersader van Europa was (gemiddeld 1,8 miljoen bezoekers per maand), is het aantal bezoekers na Covid met 82% gedaald.

Het is niet voldoende om in een drukke winkelstraat te zijn om immuun te zijn voor alle risico’s.

 


Kies de juiste kant van de straat

De zonnige kant van de Champs-Elysées (even nummers) telt 30% meer verkeer dan de niet-zonnige kant. In sommige projecten die wij voor klanten hebben uitgevoerd, zagen wij verschillen die konden oplopen tot 50%. De prijzen per m² worden logischerwijze beïnvloed door deze zonneschijn. In 2017 werd op de Champs-Elysées de schaduwkant verkocht voor € 12.000 tot € 15.000 per vierkante meter. De zonzijde werd verkocht tegen 20.000 €/m² per jaar.

Waarom zo’n verschil? De reden is eenvoudig. Het gevoel van comfort voor de voetgangers neemt toe met het zonlicht. Uit een studie (Engelse site) in Californië bleek dat minstens 50% van de voetgangers zich op hun gemak voelde als zij in de zon liepen, terwijl dat in schaduwrijke gebieden zelden het geval was.
Op sommige breedtegraden is het echter bekend dat voetgangers ’s middags de schaduw opzoeken. Deze andere studie (Engelse site), die in New York is uitgevoerd, constateert een inversie, vanaf juni, tussen de twee kanten van York Avenue.

effect of sun on pedestrians flows in new york

Vanaf juni is er ’s middags een verschuiving van de zonzijde van de straat naar de schaduwzijde. Terwijl vóór juni het verschil in voetgangersstroom 30 tot 40% is tussen de zonzijde en de schaduwzijde van de straat, worden vanaf juni de voetgangersstromen gelijk. (bron: Lee, J. M. 2020).


Kies een winkel zonder obstakels of treden

Elk obstakel tussen de winkel en de klant zal er steevast toe leiden dat de klant minder zin heeft om naar binnen te gaan en zijn geld uit te geven. Dat kunnen treden zijn (bij de ingang of in de winkel) of onmerkbare ontwerpdetails. In het geval hieronder dat wij behandelden voor een winkel uit het topsegment, ging het om een uitstalraam dat al het binnenkomende verkeer naar één kant afleidde en onbewust verhinderde dat de klanten naar rechts gingen. Het probleem werd opgelost op basis van een stroomanalyse en de effecten zijn spectaculair (zie hieronder).

flows of shoppers in a store before and after reconfiguration

In dit praktijkvoorbeeld is te zien dat in de oorspronkelijke situatie (VOOR) de klanten massaal naar links bewogen toen zij de winkel binnenkwamen. Dit was te wijten aan een vitrine met een scherpe hoek die de klanten instinctief “duwde”.
Na wijziging (AFTER) wordt de stroom gelijkelijk verdeeld over de 2 zijden.
 

Hier enkele voorbeelden van veel voorkomende obstakels die wij tegenkomen bij het bezoeken van verkooppunten

 • deuren (zelfs van glas) voor koelkasten (ze verminderen impulsaankopen met 50-80%)
 • treden om van de ene ruimte van de winkel naar de andere te komen (elke trede kost u ook geld om personen met een handicap toegang te verschaffen).
 • producten buiten bereik: hoe minder mensen de producten aanraken, hoe minder zij ze kopen. Laat u inspireren door deze case study van La Samaritaine om de klanten dichter bij de producten te brengen

 


Hou rekening met het openbaar vervoer

In het verlengde van de keuze van de juiste straatkant kan ook de aanwezigheid van bus- en tramhaltes een positieve hefboom zijn voor een plaatselijk bedrijf. De reden ligt voor de hand. Haltes van het openbaar vervoer leiden tot een concentratie van voetgangers die op hun bus, tram, enz. wachten. En concentratie voor uw winkel betekent ook meer voetgangers.

Pas echter op voor de uitzonderingen op de regel:

 • niet alle soorten winkels profiteren van de aanwezigheid van een halte van het openbaar vervoer. Het zijn de impulswinkels (b.v. snackwinkels) die er in eerste instantie het meest van zullen profiteren.
 • Let op de breedte van het trottoir: als de halte voor het openbaar vervoer het verkeer op het trottoir tegenhoudt, zal het tegengestelde effect bereikt worden. Voorbijgangers zullen het trottoir mijden en uw winkel zal er nadeel van ondervinden.

Behalve de aanwezigheid van haltes van het openbaar vervoer voor uw deur, moet u er natuurlijk ook voor zorgen dat uw winkel in een goed bereikbaar gebied ligt. Bedenk dat u de voorkeur moet geven aan onmiddellijke nabijheid. Idealiter moet u altijd minder dan 100 meter van een tram-, bus- of metrohalte verwijderd zijn.Let op de grootte en oriëntatie van het venster

Goed verkopen vereist dat voorbijgangers willen kopen. Om de mensen tot kopen aan te zetten, hebt u een geschikte uitstalruimte nodig (de etalage). Ook al is het mogelijk om wonderen te verrichten in kleine ruimten, een grote oppervlakte is altijd een troef voor de plaatselijke handel.

Hoe groter de etalage, hoe groter het massa-effect en hoe meer aandacht het zal trekken van voorbijgangers. Bovendien moet u ervoor zorgen dat de etalage naar de straat gericht is. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar wij zijn al gevallen tegengekomen waarin klanten kozen voor een locatie bij de ingang van een winkelcentrum met het raam in de looprichting (de meeste voetgangers hadden het raam in hun rug).

Als u ideeën zoekt over hoe u ramen kunt maken die voorbijgangers naar binnen lokken, bekijk dan deze voorbeelden:Kies voor een hoeklocatie

Ten slotte raden wij u aan, indien mogelijk, een winkel op de hoek te kiezen. Op die manier profiteert u van twee elkaar aanvullende stromen. Bovendien heeft een winkel die op de hoek van twee straten ligt een betere zichtbaarheid en heeft hij over het algemeen meer glasoppervlak om zijn producten uit te stallen.

Veel succes bij uw zoektocht naar het perfecte pand. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u hulp nodig hebt.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *