Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Wildplakken: definitie, analyse, voorbeelden [Gids 2022]

Wildplakken is een marketingpraktijk in het domein van de buitenreclame. We zien het elke dag in grote stedelijke centra. Het kan worden gevonden op elektriciteitspalen, verkeerslichten of trappenhuizen. Het is een manier om uw commerciële (of politieke) boodschap over te brengen buiten de sociale netwerken om. Het heeft een aantal voor- en nadelen, die wij u in een overzichtstabel presenteren. Dit artikel legt de ins en outs van deze gedurfde communicatiestrategie uit, en geeft vervolgens 3 opmerkelijke voorbeelden van wildplakken.

Neem contact met ons op voor uw marketingprojecten


Inhoud

 


Wat is wildplakken in 30 seconden

 • Deze praktijk wordt door veel adverteerders toegepast, hoewel ze grotendeels als illegaal wordt beschouwd.
 • Ze maakt deel uit van het segment buitenreclame, dat in 2022 wereldwijd 20,54 miljard dollar waard zal zijn.
 • In Europa variëren de boetes van 350 tot 15.000 euro.
 • Deze techniek verhoogt de naamsbekendheid, wat de overheid irriteert.
 • Wilde reclame geeft een “out of the box” merkimago, soms te gewaagd in de ogen van de consument.

Wat is wildplakken?

Wildplakken gaat meestal over politieke boodschappen of reclame in verband met guerrillamarketingacties. Het zou zijn oorsprong hebben in traditionele reclame zoals reclameborden, stadsverlichting en andere buitenactiviteiten (Sharma, R. 2014, Engelse site).

Toch is deze praktijk volgens de wet meestal illegaal. Dit “Out-of-Home advertising“-formaat kan echter interessant blijken gezien het potentieel ervan. Dit segment maakt namelijk deel uit van de traditionele buitenreclame, met een wereldwijde marktwaarde van in 2022 20,54 miljard dollar (Engelse site).

Het belangrijkste voordeel is dat het meer aandacht trekt dan een reclameboodschap op een specifiek medium (advertentieruimte, online reclame, enz.). De grote passage in het gebied maakt een innovatieve manier mogelijk om een commerciële/politieke boodschap over te brengen. Het succes ervan is zo groot dat vandaag de dag de meeste grote stedelijke gebieden met wildplakken te maken hebben (Cerezo Pérez, J. 2022, Spaanse site).

De affiches die voor wildplakken worden gebruikt zijn divers en gevarieerd. Het is eigenlijk overal te vinden, zoals:

 • op de grond: trottoirs, wegen, enz.
 • op diverse verticale steunen: straatlantaarns, verkeerslichten, reclameborden, enz.
 • binnen: meestal in trappenhuizen.
affichage sauvage New York

New York, stad aan de oorsprong van de straatkunst en pionier van wildplakken (bron: Pexels)


3 voordelen van wildplakken

Wildplakken kan succesvol zijn, omdat de voordelen opwegen tegen de bescheiden boetes. Er bestaan echter enkele misverstanden over deze manier van communiceren. Ter verduidelijking volgen hier de belangrijkste voor- en nadelen van wildplakken. Laten we beginnen met de voordelen.

Voordeel 1: lage prijs

Het is de meest elementaire vorm van reclame. Toegankelijker dan online communicatie, ook goedkoper. Daarom kan de return on investment uitstekend zijn! Het is minder duur dan typische buitenreclame. Affiches zijn vaak goedkoper dan traditionele gedrukte reclame, terwijl ze meer aandacht trekken.

affichage sauvage Espagne

Wildplakken is haalbaar voor iedereen, perfect om reclame te maken met een beperkt budget (bron: Pixabay)

Voordeel 2: het verhoogt de naamsbekendheid

Het verhoogt de naamsbekendheid. Wildplakken heeft, net als andere vormen van guerrillamarketing, tot doel viraliteit over een product/dienst te genereren. Hoe minder conventioneel de advertenties zijn, hoe meer impact ze zullen hebben op de naamsbekendheid bij het grote publiek. Immers, wanneer mensen uw posters regelmatig zien, verhoogt dit automatisch de bekendheid van uw merk en uw identiteit.

Voordeel 3: erg nuttig om zich te onderscheiden van de concurrentie

Het is een belangrijke onderscheidende factor. Het herdefinieert u als een gedurfd merk, niet bang om de code te breken. Alleen al de dramatiek van buitenreclame kan sterke emotionele reacties oproepen. Wanneer prospects de doeltreffendheid van een promotiestrategie zien, kan dit hun interesse wekken en zelfs loyaliteit opbouwen.

business competition

Soms is buitenreclame effectiever dan digitale kanalen om de aandacht van de consument te trekken (bron: Pixabay)


3 nadelen van wildplakken

Nadat de belangrijkste voordelen van wildplakken te hebben uitgelegd, gaan we nu in op de drie belangrijkste nadelen ervan.

Nadeel 1: het hoge risico op boetes

Dit is het belangrijkste negatieve aspect van illegaal aanplakken. Deze praktijk kan namelijk leiden tot financiële sancties. Afhankelijk van het land zijn er verschillende soorten boetes, allemaal met verschillende bedragen:

 • in Frankrijk: de verschillende gemeentehuizen en prefecturen in het land stellen hun eigen bedragen vast voor het illegaal aanplakken van biljetten. De zwaarste boetes kunnen oplopen tot 15.000 euro! (Franse site).
 • In het Verenigd Koninkrijk: De Britten zijn minder streng op deze praktijk. Iedereen die verantwoordelijk is voor illegale en langdurige detachering krijgt een boete van 2500 pond, Engelse site).
 • In België: de gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de rechtmatigheid van openbare aanplakborden. Zonder voorafgaande toestemming kan ongeoorloofde reclame leiden tot een gemeentelijke administratieve boete van ongeveer 350 euro. Bij dit bedrag komen nog de kosten die degene die verantwoordelijk is voor de plaatsing maakt om de advertentie, sticker, enz. te verwijderen.

Nadeel 2: vervreemding van de politieke klasse

In sommige landen vechten regeringen hard om de openbare ruimte schoner te houden. Dit geldt met name voor de gemeente Parijs. Zij heeft onlangs juridische stappen (Franse site) ondernomen tegen een reclamebureau gespecialiseerd in ‘street marketing’.

Waarom deze oorlog tegen wildplakken? Er zijn twee belangrijke redenen:

 • Buitenreclame: bescherming van weggebruikers tegen de onoverzichtelijkheid van buitenreclame. Dit is in de reclamewereld al jarenlang een onderwerp van debat (Engelse site). Moeten er meer of minder boodschappen zijn om een grotere impact te hebben?
 • Controle over de publieke ruimte: de controle over boodschappen terugwinnen voor stadsbewoners.
wild posting politics speech

Te veel illegale affiches op de openbare weg kunnen woede oproepen in het discours van politici (bron: Shutterstock)

Nadeel 3: verlies van potentiële klanten

Ten slotte, een bedrijf dat gebruik maakt van wildplakken geeft zichzelf een gedurfd merkimago. Het is namelijk een manier van communiceren buiten de gebaande paden van de huidige digitale communicatiekanalen. Kortom, het is een communicatiestrategie die zichzelf kan bewijzen.

Maar de andere kant van de medaille vertroebelt dat beeld. Wildplakken kan het imago van een bedrijf ook schaden:

 • Gebrek aan controle: de getoonde reclame kan worden gewijzigd of zelfs vernield, wat een risico vormt voor het merkimago. Dit is een risico dat zich niet voordoet bij bijvoorbeeld online reclame.
 • Perceptie van de consument: Aangezien het aanplakken van facturen tot verdeeldheid leidt, is het niet duidelijk dat de straatgebruikers er positief tegenover staan.

Voordelen/nadelen: samenvatting

Tegenover elk voordeel van wildplakken staat een nadeel. Hieronder een algemeen beeld van deze marketingpraktijk.

Impact van wildplakken Voordeel Nadeel
Financieel Zeer goedkope marketingoperatie Flirten met legaliteit, wat leidt tot blootstelling aan zware boetes
Reputatie van een bedrijf Hoge blootstelling, vooral in sterk verstedelijkte gebieden Potentieel om de toorn van de overheid op te wekken
Over het merkimago Gezien worden als een ondernemend bedrijf, het middelpunt van de belangstelling van de consument worden Verlies van controle over dit merkimago, mogelijk negatief voor het bedrijf

 


3 voorbeelden van wildplakken

De stedelijke omgeving gebruiken om een boodschap over te brengen is een techniek die in verschillende sectoren kan worden toegepast. Wij hebben 5 voorbeelden opgesomd uit de entertainment- en kledingindustrie, maar ook uit de politieke wereld.

Voorbeeld 1: virale marketingcampagne van Capcom

In 2008 maakte de Japanse uitgever Capcom voor de release van zijn videospel Resident Evil 5 gebruik van virale marketing. De operatie heette “Kijuju” (Engelse site),  een verwijzing naar het universum van de game in kwestie. Het eerste deel van deze campagne was gewijd aan elektronische mond-tot-mondreclame (een geducht wapen voor brand advocacy). Tegelijkertijd was een tweede operatie met wildplakken in verschillende grote Amerikaanse steden zoals New York, Chicago en San Francisco (Jeffery, M. 2017, Engelse site).

Het doel van de Kijuju-campagne is duidelijk: spanning creëren rond een schattenjacht, zowel IRL als digitaal.

 

Voorbeeld 2: de dag dat Zynga een slechte financiële zet deed

Zoals hierboven vermeld, moet rekening worden gehouden met de potentiële boetes voordat u aan wildplakken doet. Bovendien moeten de voordelen van de campagne opwegen tegen de juridische kosten van het plaatsen van berichten die de autoriteiten illegaal achten. Zynga, een Amerikaans bedrijf voor sociale netwerkgames, heeft enkele jaren geleden de prijs betaald.

Om zijn videospel Mafia Wars te lanceren, legde het vals geld op de grond in verschillende grote Amerikaanse steden. Het resultaat? Overal in het land werden boetes geïnd. Het bedrijf moest bijvoorbeeld 45.000 dollar betalen om de straten van San Francisco schoon te maken. Uiteindelijk had de keuze voor wildplakken een bittere nasmaak voor Zynga. Met deze pr-stunt verliest de uitgever meer geld dan hij verdiend heeft.

zynga affichage sauvage

Door voor wildplakken te kiezen heeft Zynga verlies gemaakt (bron: Shutterstock)

 

Voorbeeld 3: als Balenciaga zijn straatreclames verheerlijkt

Tijdens de Franse politieke verkiezingen is het gebruikelijk dat er ruimtes worden gereserveerd voor de campagneposters van de verschillende kandidaten. In 2020 maakte het kledingmerk Balenciaga van deze periode gebruik om zijn boodschap over te brengen.

“We Vote for Tomorrow” is een marketingstunt die Balenciaga in het middelpunt van de gesprekken plaatst, ook al wordt het niet uitgenodigd aan de debattafel. De door het merk voorgestelde poster volgt zelfs het formaat van de visuele ontwerpen van de Franse politieke partijen. De onderstaande video is afkomstig van Balenciaga’s YouTube-kanaal en toont de lay-out van de poster.

Tags:

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *