5 april 2024 1116 woorden, 5 min. gelezen

Streak CRM: eerlijke feedback na 3 maanden gebruik

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Gedurende 3 maanden heb ik de gratis versie van Streak CRM 3 getest in een B2B-context. In dit artikel analyseer ik de voor- en nadelen en leg ik uit waarom ik besloot om op zoek te gaan naar een alternatief.

Al jaren probeer ik om mijn marktonderzoeksbureau uit te rusten met software van het CRM-type om onze prospects te volgen. Eind 2023 begon ik Streak CRM te gebruiken. Het idee erachter was om de gratis versie te gebruiken om het succes te meten van verschillende marketingstrategieën en tegelijkertijd onze inbound leads te beheren. Na 3 maanden gebruik geef ik hier mijn objectieve feedback over Streak CRM.

Neem contact op met marketingonderzoeksbureau IntoTheMinds

Mijn mening over Streak CRM in 30 seconden

Mijn test van Streak CRM was gemotiveerd door het feit dat het gratis was. Laten we meteen duidelijk maken dat dit allemaal niet meer van toepassing is, omdat de CRM-functies van Streak uit de gratis versie worden gehaald. Vanaf betaalt u minimaal $ 49/maand/gebruiker.

Streak CRM is zeer gebruiksvriendelijk, goed geïntegreerd met Gmail en zeer visueel. U heeft altijd overzicht op uw lead-pijplijn. Als u lijsten met prospects hebt die u moet verwerken, verloopt het importeren van deze lijsten heel intuïtief. Streak verrijkt prospectrecords bovendien ook met extra informatie (bijvoorbeeld LinkedIn-profiel).

Afgezien van het feit dat er geen gratis versie meer beschikbaar is, vind ik dat Streak CRM ook een aantal duidelijke tekortkomingen heeft. Enerzijds, als u aan massamailing doet, maken de eindeloze lijsten met prospects individuele opvolging moeilijk, anderzijds wordt deze follow-up bemoeilijkt door het feit dat u systematisch uit Streak moet uitloggen om e-mails te beantwoorden als u de geschiedenis niet wilt verliezen.

Na het einde van de gratis periode besloot ik op zoek te gaan naar een alternatief voor Streak CRM, waarover meer in een andere blog.

streak CRM pipeline Positieve punten

Positieve punten

Uiterst eenvoudige installatie en bediening

Eerlijkheidshalve, het grootste voordeel van Streak CRM is dat het in 2 klikken in uw Gmail mailbox wordt geïnstalleerd (maar alleen daar!). U downloadt de add-on en u kunt aan de slag.

Gemakkelijk contactpersonen importeren

Mijn aanvankelijke motivatie was om een groot aantal leads te verwerken. Graag nodig ik u uit om in dat verband mijn avontuur over het kopen van een lijst met B2B-leads te lezen.

Ik kon probleemloos een Excel-bestand importeren in de eerste fase van de verkooppijplijn. Het enige probleem dat ik tegenkwam was dat sommige metadata (url van het LinkedIn-profiel van de prospect) niet 100% geïmporteerd was, waardoor ik sommige informatie met de hand opnieuw moest coderen.

Perfect geïntegreerd met Gmail … en erg mooi

Ik denk dat we de toegevoegde waarde van esthetiek op het verlangen om een object of dienst te gebruiken volledig onderschatten. Als het lelijk is, wilt u het niet gebruiken. Dat geldt ook voor software en ik denk dat Streak CRM het op dat vlak goed doet. De integratie met Gmail verloopt perfect en de pijplijnweergave is aantrekkelijk.

Pijplijn op maat van uw behoeften

Door met Streak CRM te ‘experimenteren’ en het aantal verkoopbenaderingen te verhogen, realiseerde ik me dat de verkooppijplijn die ik me had voorgesteld niet ideaal was. Het is geen probleem om dit aan te passen. He volstaat simpelweg om een stap toe te voegen, te hernoemen of te verwijderen.

pipeline Streak CRM

Pijplijn Streak CRM

Pijplijn op basis van uw acquisitiekanalen

U kunt verschillende pijplijnen maken, afhankelijk van uw verkoopaanpak. U kunt bijvoorbeeld een kanaal alleen voor outbound hebben, en één specifiek voor inbound. Het is praktisch en kan in slechts 2 minuten worden gedaan.

Gratis direct mail beschikbaar in Streak CRM

Het laatste positieve punt dat ik aanhaal, is het gemak waarmee u een e-mail naar meerdere mensen tegelijk kunt sturen (direct mail). Met de gratis versie kon je mailings naar maximaal 50 mensen sturen. Wat mij betreft was ik te ‘bang’ voor de gevolgen van massamailings voor mijn reputatie en die van IntoTheMinds. Dus ik heb het nooit gebruikt. Ik denk dat het een techniek is die met voorzichtigheid moet worden gebruikt, vooral nu Google nieuwe regels voor massamailing heeft aangekondigd.

Negatieve punten

Geen gratis versies meer van Streak CRM

Op 21 maart 2024 werd er een e-mail verstuurd (zie hieronder) waarin werd aangekondigd dat de CRM-functies uit het gratis plan zouden verdwijnen. Er werd echter een respijtperiode van 3 maanden toegekend. Hierdoor kan ik parallel een andere oplossing testen, omdat ik weiger te betalen om alleen toegang te hebben tot eenvoudige monitoringfuncties.

 Streak CRM Firefox

Aankondiging van het einde van gratis Streak CRM op 21 maart 2024.

Niet beschikbaar in Firefox

Ik ben een fan van Firefox en organiseer mijn hele digitale leven al meer dan 10 jaar met Mozilla. Het feit dat Streak CRM niet beschikbaar is op Firefox, betekende dat ik moest goochelen met Chrome, wat duidelijk een pijnpunt was. Als u, net als ik, gehecht bent aan een bepaald ecosysteem, denk ik dat het de moeite waard is om rekening te houden met incompatibiliteiten.

Streak CRM maakt het moeilijker om e-mails te beantwoorden

Het is onmogelijk om een e-mail vanuit Streak te beantwoorden zonder de geschiedenis van het gesprek te verliezen. Met andere woorden, als u bijvoorbeeld via Streak een prospect opvolgt, verschijnen de eerdere uitwisselingen niet in uw e-mail. Dit is een enorm nadeel dat de toegevoegde waarde van dit product sterk vermindert. U moet dus teruggaan naar uw Postvak IN, zoeken naar de e-mail die u wilt beantwoorden en het vanaf daar doen. Dat betekent een enorme tijdverspilling.

Geen externe integraties in de basisversie

Streak CRM biedt een reeks interessante kleine add-ons voor het automatiseren van bepaalde taken. De gratis versie bevat er maar enkele, maar de mogelijkheden zijn eindeloos, vooral als u Zapier gebruikt. U kunt ook uw eigen integraties maken met behulp van een bestaande API. Het probleem is dat deze geavanceerde functies alleen beschikbaar zijn voor gebruikers die zich hebben ingeschreven voor het pakket van $ 69/maand.

(Te) veel informatie

Tot slot vond ik dat er veel te veel informatie te beheren was in de interface. Als u aan inbound marketing doet en tientallen of zelfs honderden e-mails verstuurt, komt u al snel terecht bij honderden regels in elke fase van uw pijplijn. En als u specifieke actie wilt ondernemen op bepaalde contacten, wordt het erg moeilijk.
Ik weet eigenlijk niet of er een oplossing voor dit probleem bestaat (behalve dan dat u niet meer naar de details moet kijken, maar alleen naar de ‘Big Picture’).

Conclusie

Ik heb ervoor gekozen om niet verder te testen met Streak CRM toen ik hoorde dat de gratis versie zou verdwijnen.

Streak CRM blijven gebruiken betekent € 49/maand betalen voor de basisversie en € 69/maand voor toegang tot integraties met toepassingen van derden. Aangezien we met 2 ‘verkopers’ in het bedrijf zijn, was het budget dus direct meer dan € 1000/jaar. Voor die prijs besloot ik een tweede, iets complexere oplossing uit te proberen en mezelf de tijd te geven om na te denken.

 Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *