19 juni 2019 1446 woorden, 6 min. gelezen

Marktonderzoek: hoe een documentair onderzoek uitvoeren?

Door Lorène Fauvelle Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
U leidt of richt een bedrijf op en u stelt zich vragen over welke strategie u moet toepassen om de markt zo goed mogelijk te bereiken. Een marktonderzoek is de ideale manier om uw vragen te beantwoorden. Maar hoe begint […]

U leidt of richt een bedrijf op en u stelt zich vragen over welke strategie u moet toepassen om de markt zo goed mogelijk te bereiken. Een marktonderzoek is de ideale manier om uw vragen te beantwoorden. Maar hoe begint u eraan?

Misschien stelt u zich een van de volgende vragen: “Welk aanbod moet ik op de markt brengen om mijn klanten tevreden te stellen? Wat is het beste distributiekanaal om hen te bereiken? Hoe kan ik met hen communiceren? “. Wat uw (toekomstige) concurrenten betreft, kunt u zich afvragen: “Wie zijn ze? Hoe werken ze? Welke positionering moet ik innemen om doeltreffend mijn plaats te vinden tussen hen?”.

U bent dus op zoek naar informatie over uw markt en het logische uitgangspunt voor u lijkt een documentair onderzoek (desk research). Met deze techniek krijgt u “vanuit uw kantoor”, metaforisch gezien, een eerste idee van uw markt.

Marktonderzoek: hoe een documentair onderzoek uitvoeren

afbeelding: Shutterstock

Maar hoe moet dit onderzoek worden uitgevoerd? Waar moet u starten en waar moet u op letten?

In dit artikel begeleiden wij u door dit proces in 4 stappen:

 1. Het doel van uw onderzoek definiëren
 2. Uw onderzoeksplan bepalen
 3. Uitvoering van het onderzoek
 4. Conclusie en verificatie van de informatie

Stap 1: Het doel van uw onderzoek definiëren

Om goed te kunnen zoeken, moet u weten wat u zoekt. Dit lijkt misschien elementair, maar het is essentieel om alle vragen die u probeert te beantwoorden nauwkeurig te definiëren.

Als een Belgische bakker bijvoorbeeld brood wil aanbieden dat gemaakt is met alternatief meel, zal zijn belangrijkste vraag waarschijnlijk zijn: “Tot welk meel moet ik me idealiter wenden? Verschillende factoren spelen echter een rol bij het bepalen van het ideale meel voor deze vakman, te beginnen met de toegankelijkheid van het meel, de prijs, het gebruiksgemak en vooral de mate waarin het de consument tevreden stelt, bijvoorbeeld door de smaak en textuur die het brood krijgt.

Om doeltreffend te zijn, zal de bakker zijn onderzoek dus moeten onderverdelen in een aantal specifieke vragen, zoals:

 • Welke alternatieve meelsoorten zijn er beschikbaar in België?
 • Welk van deze meelsoorten is betaalbaar?
 • Van de resterende keuzes, welke meelsoorten zijn gebruiksvriendelijk?
 • Van de resterende keuzes, welk meel smaakt waarschijnlijk goed?
 • Welke alternatieve meelsoorten worden momenteel gebruikt door bakkers in België?
  Enz.

De volgorde waarin het onderzoek wordt uitgevoerd is in een geval als dit zeer belangrijk en moet altijd een bepaalde logica volgen. De hoofdregel is om van het meest algemene naar het meest gedetailleerde te gaan. In het geval van onze bakker, bijvoorbeeld, zou het dom zijn om op zoek te gaan naar betaalbare alternatieve meelsoorten als de meelsoorten die in België niet beschikbaar zijn niet eerst zijn geëlimineerd. Een ander voorbeeld: een projectleider die de context en de beperkingen van zijn markt beter wil begrijpen, zou moeten beginnen met het “opmaken van de balans” alvorens specifieke elementen van deze context te onderzoeken.

Houd er bij het definiëren van uw onderzoeksvragen rekening mee dat de verzamelde informatie uiteindelijk nuttig voor u moet zijn en dat het beter is om nog niet te uitgebreid te zoeken, ook al kan dit betekenen dat later meer onderzoek nodig is.

Als u de zoekopdracht geheel of gedeeltelijk via het internet uitvoert (wat bijna niet ter vermijden is) en als het gaat om het gebruik van een zoekmachine, moeten de vragen worden omgezet in trefwoorden. Bij het opstellen van uw lijst van trefwoorden, mag u niet vergeten rekening te houden met de belangrijkste synoniemen ervan, die som veel meer deuren voor u openen dan de woorden die u oorspronkelijk gepland had.

Als uw onderzoek gericht is op het verzamelen van zeer concrete informatie, zoals een lijst van potentiële partners, definieer dan de gegevens die over elk van hen moeten worden verkregen. Bijvoorbeeld: adres, activiteitensector, specialisatie, gegevens contactpersoon, enz.

Tot slot, zorg ervoor dat u een relatief nauwkeurig idee heeft van de hoeveelheid informatie die u zoekt. U zult efficiënter werken en een beter zicht hebben op uw evolutie gedurende het hele proces.

Stap 2: Uw onderzoeksplan bepalen

Het bepalen van uw doel was een eerste (grote) stap in de richting van het succes van uw documentaire studie. Om de voorbereidingsfase af te ronden, moet u zich nu richten op de onderzoeksmethode die u gaat gebruiken, vooral wat tools of ondersteuning betreft.

Marktonderzoek: hoe een documentair onderzoek uitvoeren, Uw onderzoeksplan bepalen

afbeelding: Shutterstock

Zoals hierboven vermeld (stap 1) is het internet het belangrijkste zoekkanaal van een documentair onderzoek, maar het is natuurlijk niet het enige. Zo kan het soms nuttig zijn om te verwijzen naar literatuur of scripties, dissertaties en onderzoeksrapporten van studenten (toegankelijk via Google Scholar) om gedetailleerde informatie te verkrijgen, bijvoorbeeld over een wetenschappelijk project.

Verwaarloos ook niet de officiële en sectorale instanties, die u op regionaal, nationaal en soms zelfs internationaal niveau gratis en actuele informatie kunnen aanbieden. In België zijn er bedrijfsfederaties voor bijna alle sectoren, maar ook voor bewegingen, evenementen en tentoonstellingen die soms een groot aantal bedrijven ‘onder één dak’ samenbrengen.

Enkele ideeën voor uw onderzoek

De laatste belangrijke bron van informatie zijn marktonderzoeksbureaus zoals IntoTheMinds, die zelf of op verzoek sectoranalyses en trendgidsen uitvoeren. Deze agentschappen beschikken over passende technische en personele middelen. Het gaat onder meer om web mining-software waarmee op het internet uitgebreider kan worden  gezocht dan via Google en personeel dat getraind is in deze software en marktonderzoekstechnieken.

Wees vindingrijk en maak gebruik van alle middelen die tot uw beschikking staan om de informatie die u zoekt langs de kortst mogelijke weg te verkrijgen. In sommige gevallen zal het echter nodig zijn om een vervelende zoekopdracht uit te voeren, voornamelijk op basis van Google-zoekopdrachten. In dat geval kan het zijn dat u uiteindelijk een ‘voorkeurs’-bron vindt, d.w.z. een website vol nuttige informatie.

Als Google u niet op deze weg leidt, of als u uw efficiëntie wilt verhogen, wees dan niet bang om hulp te vragen: van uw netwerk, van openbare diensten of officiële instanties. Beschouw het Belgische bedrijfsnetwerk als een grote gemeenschap, waarvan sommige leden u kunnen helpen en anderen u kunnen doorverwijzen. Natuurlijk zijn er ook leden die niets voor u kunnen doen.

Zorg dat u een relatief duidelijk beeld heeft van de volgorde waarin u de dingen gaat doen. Als het een onderzoek op lange termijn betreft, waarom dan geen procedure opstellen, d.w.z. een overzichtelijke lijst van de onderzoekstaken die u gaat uitvoeren?

Stap 3: Uitvoering van het onderzoek

Nu weet u wat u moet doen: u kan ermee beginnen. Maar hoe verzamelen we in de praktijk gegevens en informatie?

Hier 6 tips:

 1. Gebruik dit werkschema: informatie zoeken, analyseren, selecteren
 2. Organiseer de verzamelde informatie volgens dezelfde structuur als in uw onderzoeksplan.
 3. Controleer altijd de betrouwbaarheid ervan
 4. Behalve in gevallen waarin dit niet relevant is, moet u altijd uw bronnen noteren.
 5. Houd een geschiedenis bij van wat u al heeft gezocht
 6. Evolueer uw zoekplan tijdens uw zoektocht (als u op een bepaald moment een synoniem vindt, voeg het dan toe aan uw lijst met trefwoorden).

U begrijpt dus dat zolang uw onderzoek in overeenstemming is met uw plan en u tevreden bent met de verzamelde informatie, bent u op de juiste weg.

Afhankelijk van de aard en de duur van de zoekopdracht kan het soms nuttig zijn om een ‘geautomatiseerde monitoring’ te starten op Google of andere zoekmachines om op de hoogte te worden gebracht van de beschikbaarheid van nieuwe informatie over het onderwerp dat u bestudeert.

4 STAPPEN OM EEN DOCUMENTAIR ONDERZOEK. Marktonderzoek

Stap 4: Conclusie en verificatie van de informatie

Als u ervan overtuigd bent dat u voldoende informatie heeft om uw strategische keuzes te vergemakkelijken, moet u nog een paar controles uitvoeren:

 • Zorg ervoor dat u de verzamelde informatie begrijpt. Deze is alleen interessant als u ze volledig begrijpt.
 • Als er, ondanks uw inspanningen, nog altijd punten onduidelijk zijn en u belemmeren, doe dan een beroep op een expert om ze te laten uitleggen. Bereid uw vraag zo kort en concreet mogelijk voor, want experts hebben niet altijd veel tijd, vooral voor gratis advies, en zullen zich beloond voelen omdat ze specifieke punten kunnen uitleggen.

Aan het einde van deze 4 stappen en wat ook het onderwerp is van het onderzoek, zult u ongetwijfeld een belangrijke stap voorwaarts hebben gezet in het begrijpen van uw markt en beter in staat zijn om de juiste beslissingen te nemen voor uw bedrijf. Tot slot, als er maar één regel in gedachten moet worden gehouden bij het uitvoeren van dit soort onderzoek, dan is het wel het gebruik van gezond verstand.

Afbeelding: ShutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *