4 november 2022 1281 woorden, 6 min. gelezen

DIONE: hoe ziet een goede internationaliseringsstrategie eruit? ?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tijdens onze bezoek aan SIAL ontmoetten wij een aantal ondernemers die hun internationaliseringsstrategie dubbel geniaal uitvoeren. De Litouwse ijsproducent DIONE (Engels) is een typisch voorbeeld! Eerst ontwikkelde het familiebedrijf zich grotendeels op eigen grondgebied, voordat het aan een inspirerende internationale […]

Tijdens onze bezoek aan SIAL ontmoetten wij een aantal ondernemers die hun internationaliseringsstrategie dubbel geniaal uitvoeren. De Litouwse ijsproducent DIONE (Engels) is een typisch voorbeeld! Eerst ontwikkelde het familiebedrijf zich grotendeels op eigen grondgebied, voordat het aan een inspirerende internationale expansie begon. Vandaag geniet de fabrikant van wereldwijde bekendheid. Europa, het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Oost-Azië: DIONE-ijsjes reizen de hele wereld over dankzij een doeltreffende marketingmix. Ontdek hier de sleutels tot het succes van een van de rijzende sterren van de voedingsindustrie!

InhoudDione ice cream SIAL 2022

Le stand de Dione au SIAL 2022.


Een familiebedrijf met een goed uitgewerkte internationaliseringsstrategie

DIONE werd opgericht in de jaren 1950 en is in de eerste plaats een familiebedrijf. Na het succes in Litouwen richtte het bedrijf zijn pijlen al snel op het buitenland. Tegenwoordig wordt het merk in vele landen gedistribueerd.

De producten van DIONE gaan de hele wereld over

Momenteel verkoopt de in Klaipėda (Litouwen) gevestigde fabrikant zijn producten in een twintigtal landen! Dankzij de distributiekanalen van zijn talrijke partners zijn de DIONE-ijsjes beschikbaar voor consumenten in:

 • Marokko
 • Zuid-Korea
 • Portugal
 • Spanje
 • Bulgarije
 • Tsjechië
 • Estland
 • IJsland
 • Finland

Om de redenen voor het succes van de internationaliseringsstrategie van DIONE te begrijpen, moeten we eerst naar de producten zelf kijken. De productieketen voldoet namelijk aan drie voorwaarden: kwaliteit, lokaal en efficiëntie. De gebruikte ingrediënten zijn ofwel lokaal afkomstig of geïmporteerd uit Europese regio’s die bekend staan om hun goede keuken. De melk wordt bijvoorbeeld geproduceerd in Litouwen, terwijl de pistachenoten uit Sicilië komen en de chocolade uit Brussel.

Dione ice cream SIAL 2022

Op SIAL viel de esthetiek van het merk DIONE om twee redenen op:
de heldere kleuren en een uniek productontwerp.

Ten slotte beperkt de originaliteit van het merk zich niet tot de innovatieve vormen van zijn ijsjes. Ook de snelheid waarmee de producten worden verwerkt, speelt een rol. Het duurt slechts 48 uur om ijsjes van alleen maar melk te maken. Dit is ongetwijfeld een van de redenen waarom buitenlandse retailers DIONE in hun assortiment opnemen. Ten slotte is de marketingpositie duidelijk: DIONE-ijs is een kwaliteitsproduct. Hier is ijs niet langer een consumptiegoed, maar een geschenk voor uw geliefden!

Dione ice cream SIAL 2022

Dione ijsjes worden in een zeer premium verpakking geleverd.

SEO: het bedrijf scoort hoog op Google

Het merk is nu bekend op verschillende continenten, en dit komt tot uiting in een goede natuurlijke verwijzing. Volgens gegevens (op 3 november 2022) van Ahrefs (Franse site) genereert DIONE organisch verkeer in niet minder dan 31 landen. Bovendien staat DIONE in deze landen voor 332 zoektermen in de top 100 van Google. Dit is het bewijs van een inbound marketingstrategie van een succesvolle campagne!

Ter illustratie vindt u hieronder de top 10 van landen die het merk het meest waarderen.

Land Maandelijks organisch verkeer Deel van het totale organische verkeer Trefwoorden voor organisch verkeer
Verenigde Arabische Emiraten 87 27,3% ice cream
Singapore 55 17,2% dione ice cream, dione
Litouwen 49 15,4% dione, dione zero sugar, ice cream
Filippijnen 22 6,9% dione, ice cream
Algerije 15 4,7% ice cream
India 12 3,8% dione, premium ice cream
Thailand 8 2,5% dione
Maleisië 8 2,5% dione, premium ice cream
Noorwegen 6 1,9% dione
Griekenland 6 1,9% dione

Wat zijn de belangrijkste punten uit deze tabel? Allereerst merken wij op dat de internationaliseringsstrategie van DIONE niet alleen Europa omvat. De tabel omvat ook landen in het Midden-Oosten, Azië en Noord-Afrika. Ten tweede, wat betreft de trefwoorden die het meeste verkeer genereren, willen wij op twee dingen wijzen:

 • DIONE slaagt er (bijna) altijd in organisch verkeer te genereren via zijn naam. Dit betekent dat het merkimago sterk is en verankerd in de hoofden van de consumenten.
 • Het merk staat bekend om zijn premium positionering, maar ook om het “gezonde” karakter van zijn producten. Wat dit laatste punt betreft, is het dus in overeenstemming met de “gezonde” markttrends in 2022.

Dione ice cream SIAL 2022


Hoe slaagt u in uw internationaliseringsstrategie volgens DIONE?

Laten we eens kijken naar vier belangrijke punten over de keuzes van DIONE voor zijn verschillende internationale marketingtactieken. De goede prestaties van de fabrikant zijn gebaseerd op vier marketingaspecten: merkimago, verpakking, partnerschappen en sociale netwerken.

Een merkimago onderhouden in overeenstemming met de markttrends

De SEO-statistieken van DIONE tonen aan dat het merk veel meer is dan alleen een ijsfabrikant. Het zal een belangrijke speler worden in de consumptie van morgen. Ecologischer, gezonder en steeds origineler. In die zin is het bedrijf perfect in lijn met de codes die worden voorgesteld door de trends in de voedingsindustrie. Ten slotte bewijst het intercontinentale succes dat de sector voorbestemd is om een wereldwijde koers te varen.

De verpakking opnieuw vormgeven en er een verkoopargument van maken

Ten tweede omvat de marketinginnovatie van DIONE ook innovatieve verpakkingen. Nu de feestdagen naderen, vervult de verpakking van zijn ijsjes een dubbel doel. Zodra het product is geconsumeerd, wordt de verpakking een decoratief object. De aantrekkelijke kleuren en de warme boodschappen op de verpakking maken het een ideale decoratie onder de kerstboom. Ten tweede stimuleert het behoud van de verpakking recycling, waardoor een echte parallelle markt ontstaat.

Partnerschappen aangaan met belangrijke lokale spelers

Hoe vergroot u uw naamsbekendheid buiten de binnenlandse markt? DIONE heeft op alles een antwoord: het merk heeft gekozen voor spraakmakende partnerschappen in het buitenland.

In Portugal werkte het bedrijf samen met Rock in Rio 2022, een van ’s werelds grootste muziekfestivals. De festivalgangers konden de producten ontdekken en de naam “DIONE” helpen verspreiden over het hele land. Deze samenwerking resulteerde ook in een 100% Portugese versie van de DIONE-website.

Tips en recepten van de fabrikant zijn te vinden op haar digitale platforms
(bron: DIONE Instagram account)

Ten tweede is de fabrikant officiële sponsor van CD Leganés, een professionele voetbalclub aan de rand van Madrid. Dit partnerschap, opgericht in 2019, is onlangs verlengd (Spaanse site) voor het seizoen 2022/2023. Hierdoor maakt het bedrijf naam in Spanje:

 • Distributie: ijsjes van DIONE zijn verkrijgbaar in het stadion van de club
 • Communicatie: CD Leganés creëert inhoud met de hulp van zijn partners, en DIONE is daarop geen uitzondering. De club publiceerde onlangs een video waarin de spelers van de ploeg zich wagen aan een blinde proeverij. Dit is een voorbeeld van ambush marketing, een guerrillamarketingtechniek, die de overdracht van bekendheid die DIONE hoopt te bereiken, benadrukt.

Ten slotte heeft DIONE ook in Zuid-Korea een slag geslagen! Door samen te werken met een grote lokale tv-show heeft de fabrikant een spectaculaire doorbraak gemaakt op de Zuid-Koreaanse markt. Tijdens één show verkocht de ijsproducent enkele duizenden exemplaren, 7000 kilometer van het thuisland Litouwen!

Er werden bijna 5.000 dozen DIONE-producten verkocht in één uur uitzending.

Marketing via sociale netwerken naar waarde schatten

Tot slot vergemakkelijkt de sterke aanwezigheid van DIONE op sociale netwerken de uitvoering van zijn internationaliseringsstrategie aanzienlijk. De fabrikant streeft naar een regelmatige, multichannel contentkalender op zowel Instagram, Facebook als LinkedIn.

De cijfers van Socialblade (Engelse site) zijn eenduidig: de ijsproducent publiceert voortdurend, en dat blijkt uit het aantal verworven abonnees. Tussen mei en november 2022 noteerde DIONE een groei van zijn gemeenschap van ongeveer 7,3%. Dit komt overeen met een stijging van 290 abonnees in zes maanden. Haar redactie is esthetisch verantwoord en geeft goede tips aan haar volgers, zoals dit bericht van afgelopen september laat zien.

De stand van de ijsproducent op Rock in Rio Lissabon 2022 is net als zijn identiteit: helder, opmerkelijk (bron: Instagram-account van DIONE)

 

 Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *