16 januari 2023 1325 woorden, 6 min. gelezen

Datamarketing: voordelen, strategie en voorbeelden [Gids 2023]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Data marketing win almaar meer aan belang binnen bedrijven. Het geeft meer inzicht in de werkelijke beweegredenen van de consument, maar ook in consumptiepatronen. De gegevensanalyse die het biedt, verbetert de marketingstrategieën en vergemakkelijkt het creëren van concurrentievoordelen. Om de […]

Data marketing win almaar meer aan belang binnen bedrijven. Het geeft meer inzicht in de werkelijke beweegredenen van de consument, maar ook in consumptiepatronen. De gegevensanalyse die het biedt, verbetert de marketingstrategieën en vergemakkelijkt het creëren van concurrentievoordelen. Om de uitdagingen van dit proces beter te begrijpen, bekijken wij de belangrijkste voordelen ervan en geven we effectief strategisch advies. Aan het eind bekijken we hoe Google en Adobe uitgebreide data marketingoplossingen ontwikkelen.

Neem contact met ons op voor uw inbound marketingstrategieën


Inhoud


Wat is data marketing?

Datamarketing is gebaseerd op het verzamelen van gegevens om betere zakelijke beslissingen te nemen. Er zijn verschillende toepassingsgebieden:

 • Opstellen van standaard klantprofielen
 • Aanpassing van de klantervaring
 • Optimalisatie van marketingcampagnes

Dankzij deze gegevensanalyse kunnen merken profiteren van betrouwbare en gecontroleerde informatie om hun marketingstrategieën te verbeteren. Het resultaat is dat bedrijven concurrentievoordelen behalen en hun concurrentie-intelligentie vergroten.

Daarnaast bieden deze gegevens nog andere voordelen voor zogenaamde datagestuurde bedrijven. Het stelt hen in staat digitale platforms te gebruiken voor een adequatere pricing en effectievere communicatie via omnichannelstrategie (Camilleri, M.A., 2020, Engelse site).

 


Data marketing: 4 grote voordelen

Nu we de grondbeginselen van datamarketing hebben geschetst, bekijken we de belangrijkste voordelen ervan. Er zijn er vier en ze draaien allemaal om de gebruiker.

 • Vereenvoudiging van content marketing
 • Betere kennis van het doelpubliek
 • Identificatie van geschikte communicatiekanalen
 • Ontwikkeling van de klantervaring

Het vergemakkelijkt content marketingstrategieën

Ten eerste vergemakkelijkt datamarketing de creatie van content door de invoer van klantgegevens. Uiteindelijk is het een ideale manier om klanten aan te trekken en de relatie tussen consumenten en merken te versterken. Dit type marketing is effectief omdat het in staat is het gedrag van de consument te identificeren. Het biedt ook een diepgaande beoordeling van de resultaten van de verschillende contentstrategieën van merken en hun concurrenten.

IntoTheMinds modelleert het gedrag van uw consumenten


Als echte aanbieder van inbound marketing helpt data marketing de aandacht te trekken van de marketingdoelen van merken.Data marketing helpt om uw doelgroep te kennen

Ten tweede is dit marketingproces essentieel om de werkelijke behoeften van uw doelgroep te begrijpen. Door informatie te verzamelen over hun huidige situatie (in overeenstemming met de geldende GDPR-wetgeving) kunnen vervolgens betere communicatiestrategieën worden opgesteld (dit is een goed voorbeeld).

Vervolgens helpen de verzamelde gegevens om de online uitingen van consumenten beter te interpreteren. Bijgevolg kunnen merken dankzij deze toegenomen kennis van gebruikers hun rendement op investering verfraaien (Johnson, D. et al, 2019, Engelse site). En daarmee rechtvaardigt het ook de inzet van bedrijven voor data marketing.


Het helpt bij het bepalen van de beste communicatiekanalen

Het gebruik van data marketing helpt namelijk om de best mogelijke communicatiekanalen te identificeren. Hier is communicatie via meerdere kanalen een belangrijke succesfactor, omdat u zo op alle fronten aanwezig kunt zijn. Bovendien is het de perfecte gelegenheid om verschillende strategieën te testen, afhankelijk van het kanaal. Dit verhoogt het conversiepercentage omdat digitale gebruikers op veel online kanalen aanwezig zijn.

Sinds de komst van deze vorm van marketing hebben bepaalde kanalen zich onderscheiden door hun vermogen om de doelgroep van merken te bereiken. Hier zijn enkele voorbeelden:


Het grote vermogen om de gebruikerservaring te verbeteren

Het laatste opmerkelijke voordeel van data marketing betreft de consument. Marketingbeslissingen baseren op gegevens kan de gebruikerservaring verbeteren. Laten we eens kijken wat deze kennis biedt:

 • Personalisering van de content: een unieke en gedifferentieerde communicatiestrategie voor elk klantenprofiel
 • Kanaaloptimalisatie: Digitale platforms zijn gevarieerd, net als hun gebruikersbestand. Merken kunnen zich vervolgens aanpassen aan deze profielen en een ervaring bieden die past bij de codes van het betreffende platform.
 • Klanttevredenheid: meer interactie met het publiek leidt tot een hogere klantenconversie en loyaliteit, wat onvermijdelijk impact heeft op de verkoop.

stratégie data marketing


3 punten voor uw data marketingstrategie

Om te profiteren van alle positieve aspecten die data marketing biedt, is een goed doordachte en doeltreffende strategie nodig. Er zijn drie belangrijke punten: het definiëren van de te controleren gegevens, het verzamelen van bronnen van vertrouwen en het creëren van persona’s.


Bepaal welke gegevens u wilt controleren

Het is zeer belangrijk om de gegevensverzameling te plannen. Bepaalde strategische criteria zijn essentieel voor elke goede datamarketingstrategie:

 • Relevantie van de gegevens
 • Prioritering van de te verzamelen kennis
 • Moeite met het verwerven van consumentengegevens

Merken die hun SEO en online bekendheid willen verbeteren, moeten dus letten op:

 • hun positie in zoekmachines
 • Google-zoekopdrachten met betrekking tot het merk
 • trefwoorden met betrekking tot hun concurrenten

Profiteer van onze expertise in inbound marketing


Vermenigvuldiging van gegevensbronnen

Denk als een journalist: baseer uw gegevens niet op één enkele bron. Probeer bij data marketing juist altijd de informatie te trianguleren. U moet er dus rekening mee houden dat elke geldige bron alleen een onweerlegbare database kan garanderen. Dit levert een duidelijk concurrentievoordeel op. Bovendien dwingt dit meer ’traditionele’ bedrijven om meer datagestuurd te worden om dit voordeel te behalen (Hartmann, P.M. et al, 2016, Engelse site).

Er zijn vele soorten gegevens die kunnen worden verzameld. Wij verdelen ze in twee categorieën: primaire en secundaire gegevens. De combinatie van deze twee soorten informatie geeft een duidelijker beeld van de verwachtingen van de consument. Maar wat houden deze gegevensfamilies eigenlijk in?

Wat zijn primaire gegevens in marketing?

Primaire gegevens zijn gegevens die voor het eerst worden verzameld. De onderzoeksmethoden zijn divers en gevarieerd. Voorbeelden zijn kwalitatieve interviews, vragenlijsten en instrumenten voor webanalyse.

Wat zijn secundaire gegevens in marketing?

Secundaire gegevens zijn informatie die al beschikbaar is. Ze kunnen worden verkregen via:


Maak persona’s van typische klanten

Laten we ons tot slot de vraag stellen wat de impact van het internet op marketingstrategieën is. Vroeger waren deze alleen gebaseerd op sociaal-demografische gegevens, nu op veel meer criteria. Dit leidt tot een sterkere coördinatie tussen verkoop- en marketingteams voor een goede informatieoverdracht.

Eigenlijk kan niemand vandaag beweren de consument echt te begrijpen zonder een grondige analyse van:


Op die manier kunnen bedrijven zich richten op de gebruikersaccounts die overeenkomen met hun marketingdoelstelling, en zo ideale klantprofielen creëren!


outils data marketing


 

3 onmisbare data marketingtools

Tot slot geven wij 3 digitale tools met bewezen effectiviteit in data marketing. Ontdek hoe Ahrefs, Google Analytics en Adobe hun gebruikers een uitstekende ervaring bieden.


Ahrefs

Ahrefs biedt gedetailleerde informatie over websiteverkeer. Dit is het soort gegevens dat op het platform kan worden verzameld:

 • Backlinks
 • Zoekvolumes van trefwoorden
 • En andere SEO-statistieken zoals PPC of CTR (Engelse site)

Het platform is essentieel voor elke SEO-strategie. Hiermee kunnen wij trends in de sector vaststellen en de belangstelling van gebruikers analyseren op basis van zoekgegevens. Bij IntoTheMinds, een marktonderzoeksbureau en marketingexpert, voeden wij onze blog met onderzoek dat afkomstig is van Ahrefs.

Ahrefs data marketing

Ahrefs voorziet merken van gegevens en optimaliseert hun SEO-strategieën (bron: Ahrefs)


Google Analytics

Analytics is een gratis tool ontwikkeld door Google. Het helpt bedrijven om het klanttraject op hun website beter te begrijpen. Dit fundamentele instrument analyseert gegevens en genereert automatisch informatieve rapporten en grafieken. Dit is het soort informatie dat op Analytics te vinden is:

 • Herkomst van gebruikers
 • Populairste pagina’s in het webdomein
 • Verkeersvariatie in de tijd
 • enz.
Google Analytics data marketing

Google Analytics kan bijna worden omschreven als de hoeksteen van het succes voor veel online bedrijven.


Datamarketing in de Adobe Experience Cloud

We sluiten het artikel af met het voorbeeld van Adobe. De afgelopen jaren heeft het bedrijf een aantal analyse-instrumenten ontwikkeld om het leven van zijn gebruikers te vergemakkelijken:

 • Analytics
 • Audience Manager
 • Experience Cloud

Laten we Experience Cloud bekijken. Het platform biedt nieuwe functionaliteiten voor het centraliseren van interne databases. Verschillende teams in een bedrijf kunnen zo beter communiceren, dankzij collaboratieve opslagmiddelen die door de cloud worden versterkt.

Adobe data marketing

Adobe verbetert de productiviteit van bedrijven door intelligent gebruik van marketinggegevens.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *