Verpakking: consumenten willen verandering

Dit artikel geeft de volledige resultaten van een kwantitatieve enquête onder distributeurs en consumenten. Uit de resultaten blijkt dat er aanzienlijke meningsverschillen bestaan tussen deze 2 groepen.

Verpakking: consumenten willen verandering

Zijn consumenten ertoe bereid om hun gewoonten op het vlak van verpakking te veranderen? Een recente enquête geeft hetzelfde resultaat als een marktonderzoek dat we in 2024 bij 1.000 consumenten uitvoerden voor het netwerk Consom’Action met betrekking tot de aankoop van bulkproducten. Dit zijn de resultaten.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw marktonderzoeksbehoeften

De enquête werd uitgevoerd onder zowel distributeurs als consumenten, zodat we de standpunten konden vergelijken. Zoals u uit de resultaten kunt opmaken, zijn er een aantal gebieden waarop consumenten en detailhandelaren van mening verschillen.

Consumenten niet overtuigd door inspanning van merken voor het milieu

Het eerste dat we uit dit onderzoek kunnen leren, is dat er een groot verschil is tussen wat retailers zeggen en wat consumenten daadwerkelijk waarnemen. We hadden het eerder al over deze paradox in een ander onderzoek, toen m.b.t. de voordelen van digitale winkelverkoop.

verpakking Prioriteit

Terwijl 88% van de detailhandelaren zegt dat ze zich inzetten of zeer inzetten om het milieu te respecteren, vindt slechts 46% van de consumenten dat merken voldoende inspanningen doen. Hoewel dit verschil opvallend is, is het op zich niet erg verrassend. De inspanningen van retailers en merken zijn niet noodzakelijk zichtbaar voor consumenten. En zelfs als dat wel het geval is (bijvoorbeeld het verminderen van oververpakkingen), zijn consumenten niet noodzakelijkerwijs in staat om de inspanningen van de industrie te beoordelen. 40% van de consumenten is zelfs niet in staat om te bepalen welk type merk de meeste inspanningen levert op het gebied van verpakking.

verpakking Prioriteit

Prioriteit voor het verminderen van oververpakking

Uit het onderzoek blijkt dat 59% van de detailhandelaren van verpakkingsvermindering een prioriteit heeft gemaakt en dat 29% dit overweegt. Slechts 5% van de detailhandelaren zegt dat het geen prioriteit is. Als het resultaat van deze vraag zo uitgesproken is, is dat misschien ook te wijten aan een bevestigingsbias. Is het vandaag de dag nog mogelijk om te zeggen dat de milieu-impact van verpakkingen geen prioriteit is voor een detailhandelaar?

De werkgebieden zijn heel duidelijk: 68% van de distributeurs pakt oververpakking aan en 55% wil plastic helemaal uitbannen. Dit laatste punt moet echter in perspectief worden geplaatst. Hoewel het elimineren van oververpakkingen een verstandige maatregel is, mag de industriële impact niet over het hoofd gezien worden. Of het nu gaat om het verminderen van oververpakkingen of het elimineren van plastic, de industriële logica moet worden herzien. Productielijnen moeten worden aangepast.

63% van de ondervraagde detailhandelaren heeft zelfs al actie ondernomen om vooral plastic verpakkingen te verminderen.

verpakking Consumenten voor een eco-score

Consumenten voor een eco-score

77% van de consumenten is voorstander van de invoering van een eco-score. Deze eco-score, die gebaseerd is op het nutri-score model, zou het mogelijk maken om de impact van verpakkingen op het milieu te meten. Logischerwijs is 58% van de consumenten voorstander van één etiket dat voor alle merken geldt. Het zou dus een norm zijn die onafhankelijk is van de productcategorie, net zoals de nutri-score wordt toegepast ongeacht het soort voedsel.

Consumenten letten op plastic verpakking

Consumenten letten op plastic verpakking

86% van de ondervraagde consumenten zei dat ze minder plastic verpakkingen gebruiken en 72% was voorstander van een belasting op niet-recyclebare verpakkingen. Maar tegelijkertijd is slechts 37% bereid om meer te betalen voor producten met milieuvriendelijkere verpakkingen. Dit is niet nog een tegenstrijdigheid voor consumenten.

Consumenten zijn duidelijk bereid om moeite te doen zolang het hen niets kost in financiële termen, maar meer in het algemeen in termen van inspanning. Een minderheid van de consumenten (45%) zegt bereid te zijn niet te kopen bij een keten die zelf geen moeite doet.

verpakking detailhandelaars

Bulkvoeding wint terrein onder detailhandelaars

Met zo’n populaire druk is bulkverkoop een natuurlijke oplossing voor retailers. Bij navraag in dit onderzoek ziet 73% bulkverkoop als een oplossing voor het verminderen van verpakkingen in de voedingssector en 41% voor huishoudelijke producten.

Bij andere productcategorieën neemt de acceptatie snel af. Ook al bestaan er bijvoorbeeld al enkele use cases in cosmetica (zie ons rapport over de Clarins-boetiek in de Parijse wijk Marais), ze zijn nog altijd moeilijker op te zetten. Ze zijn ongetwijfeld ook technisch en operationeel duurder, voor een lagere gebruiksfrequentie. Daarom concentreren retailers zich logischerwijs zo snel mogelijk op de meest winstgevende use cases.

Conclusie

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat consumenten zich duidelijk bewust zijn van het belang van verpakkingen voor de bescherming van het milieu. Winkeliers en merken kunnen dit voorbeeld dus alleen maar volgen. Maar hun inspanningen blijven onvoldoende zichtbaar voor klanten, die zich niet bewust zijn van de inspanningen die geleverd moeten worden om bijvoorbeeld plastic verpakkingen te verminderen. Het is dus nodig om klanten voor te lichten.

Tegen deze achtergrond zal bulkverkoop de komende jaren een belangrijke trend worden, versterkt door wetgeving. Niet alle producten zullen echter op dezelfde voet staan. Detailhandelaars zullen voorrang geven aan het investeren in zo goedkoop mogelijke oplossingen voor bulkverkoop voor de producten die het vaakst verkocht worden. Dit betekent dat voedsel op de eerste plaats en huishoudelijke producten op de tweede plaats op deze manier verkocht zullen worden.


Geplaatst in Marketing.