16 april 2022 1057 woorden, 5 min. gelezen Laatste update : 19 mei 2022

Consumptie in 2022: statistieken, trends, groeisectoren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dankzij een aantal recente marktstudies kunnen wij een inschatting maken van consumententrends in 2022 en op veranderingen in koopgewoonten. Eerst Covid, vervolgens de oorlog in Oekraïne, hebben onze gewoonten en, op hun beurt, de producten die we kopen ingrijpend veranderd. […]

Dankzij een aantal recente marktstudies kunnen wij een inschatting maken van consumententrends in 2022 en op veranderingen in koopgewoonten. Eerst Covid, vervolgens de oorlog in Oekraïne, hebben onze gewoonten en, op hun beurt, de producten die we kopen ingrijpend veranderd. De huidige economische en geopolitieke situatie voegt daar nog een laag complexiteit aan toe. Het is meer dan ooit noodzakelijk naar concrete statistieken te kijken om ons op de toekomst te richten.

Cijfers: het effect van Covid op winkelgewoonten

 • 46% van de consumenten zegt bereid te zijn meer te betalen voor geëngageerde merken
 • 15%: de gemiddelde extra kosten die klanten aanvaarden voor een verantwoord merk
 • 17%: de gemiddelde extra kosten die klanten aanvaarden voor een verantwoord voedingsmerk
 • 40% van de consumenten koopt in bulk
 • 83% van de consumenten wil dat merken concrete toezeggingen doen
 • 78,9% van de consumenten probeert lokale producten te kopen
 • 78,4% zegt voorstander te zijn van producten die het welzijn van dieren bevorderen
 • 46% van de werknemers doet aan telewerk
 • 2 tot 3 dagen/week: structureel telewerk
 • click and collect: +13 punten tussen 2019 en 2021 (41% van de Franse consumenten maakt er gebruik van)
 • in vergelijking met 2013 kan 50% van het fysieke detailhandelsverkeer binnen 5 jaar verdwenen zijn
 • 50% van de online shoppers kocht in 2021 een tweedehands product
 • geld besparen is de belangrijkste motivatie van 80% van de kopers van tweedehands artikelen

Naar een meer verantwoordelijke consument?

De Covid-crisis was een stimulans voor lokale en biologische consumptie. Hoewel de bio-hype in 2021 is weggeëbd, mag dit de onderliggende gedragsverandering niet verhullen. In 2021 zei 78,9% van de consumenten dat ze proberen lokaal te kopen. De voorkeur geven aan een korte leveringsketen is een vorm van verantwoordelijkheid. En het is niet de enige. Uit hetzelfde marktonderzoek bleek dat 78,4% van de consumenten producten verkiest die het dierenwelzijn bevorderen.

Worden consumenten geëngageerder? Afgezien van de intentieverklaringen moet worden opgemerkt dat 40% van de consumenten er reeds een gewoonte van heeft gemaakt in bulk te kopen. Deze vorm van distributie, die aanvankelijk voorbehouden was aan overtuigde early adopters, is gedemocratiseerd en we zien dat zelfs in de luxesector “refilling” in de mode is (bekijk ons voorbeeld van de nieuwe Clarins winkel).

De oorlog in Oekraïne, ook al zijn de gevolgen ervan nog niet erg concreet in ons dagelijks beeld, luidt het einde in van de globalisering (zie hier onze studie over het moreel van bedrijven). De terugkeer naar kortere bevoorradingsketens is onvermijdelijk en zal bijdragen tot de versterking van deze eco-verantwoordelijke geest bij de consument.


Binnen 5 jaar kan 50% van het verkeer in fysieke winkels verdwenen zijn.E-handel en fysieke handel

De mens zit natuurlijk vol tegenstrijdigheden. Ondanks al zijn goede bedoelingen op het gebied van verantwoordelijkheid, met name voor het milieu, is hij nooit zo enthousiast geweest over e-commerce. In feite is het aantal mensen dat fysieke winkels in stadscentra bezoekt in 8 jaar tijd met 38,7% gedaald, en in winkelcentra met 29,4%. Wij schatten dat binnen 5 jaar 50% van het verkeer in fysieke winkels verdwenen kan zijn.

Aanhoudende groei in e-commerce

Het consumentisme zal in de tussentijd niet zijn verdwenen, aangezien fysieke aankopen gewoon zullen zijn vervangen door elektronische aankopen. Frankrijk heeft er volgens het Observatoire des Usages Internet van Médiamétrie in 2020 dus 1 miljoen cybershoppers bijgekregen. In 2020 zullen 800.000 nieuwe cyberkopers de gelederen hebben vervoegd.

Terwijl het marktaandeel van de e-handel in voedingsmiddelen in continentaal Europa stagneerde onder 5% (met de opmerkelijke uitzondering van het VK), bereikte het in Frankrijk 9% in 2020. De cijfers voor 2021 moeten logischerwijs een stijging tot meer dan 10% te zien geven. De koopgewoonten zijn blijvend veranderd en er is geen manier om de trend te keren. Voor wie een fysieke winkel lanceert, zal het succes afhangen van 3 factoren:

Voedsel: verschuiving naar goedkopere alternatieven

Verwacht wordt dat de voedselinflatie, die reeds duidelijk tot uiting komt in de detailhandelsprijzen, een weerslag zal hebben op de restaurantsector. De restaurantmarges, die al verzwakt zijn door de beperkingen, zullen in 2022 nog meer onder druk komen te staan. De stijging van de grondstoffenprijzen zal moeten worden doorberekend, wat gevolgen kan hebben voor de clientèle van middenklasse-bedrijven.

Logischerwijze zou de keuze van de consument moeten verschuiven naar goedkopere alternatieven (zoals in de levensmiddelendetailhandel, bekijk onze analyse hier) of een spreiding van zijn uitgaven. Inrichtingen die hun praktijk 100% online uitoefenen vanuit een “dark kitchen“In deze context zouden ze het goed moeten doen. Hun vaste kosten zijn immers veel lager en de prijsverhouding/plezier zou in hun voordeel kunnen uitvallen indien de algemene verarming van de bevolking wordt bevestigd. In de komende maanden zal echter moeten worden nagegaan of de uberisering van de bezorging niet op algemene wijze ter discussie wordt gesteld, waardoor een halt zou worden toegeroepen aan de ontwikkeling van deze en aanverwante sectoren.


In 2022 zijn alle ingrediënten aanwezig om de tweedehandssector snel te doen groeien.Tweedehands producten, de sterren van de handel van morgen

De studie (Franse site) van de Franse federatie voor verkoop op afstand (FEVAD) sterkt ons in onze overtuiging dat de tweedehandssector de ster van morgen zal zijn. De cijfers spreken voor zich en hebben betrekking op alle tweedehands artikelen (zie hier de statistieken voor luxe tweedehands goederen). Onder cyberkopers (80% van de internetgebruikers ouder dan 11 jaar) :

 • 50% heeft gekozen voor gereviseerde of tweedehands producten (cijfers van 2021);
 • 80% is gemotiveerd door het vooruitzicht om te besparen
 • 51% koopt tweedehands om toegang te krijgen tot een product dat onbetaalbaar zou zijn wanneer het nieuw was

In 2022 zijn alle ingrediënten aanwezig voor een snelle groei van deze sector:

 • massale daling van de koopkracht als gevolg van inflatie
 • stijging van de nieuwbouwprijzen als gevolg van een tekort aan grondstoffen
 • tekort aan nieuw aanbod ten gevolge van onderbreking van de productielijnen

In 2020 groeide de doe-het-zelfsector met 13%.Doe-het-zelf en wooncomfort

In 2020 groeide de doe-het-zelfsector met 13%. Met name de onlineverkoop was verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar. 2021 wordt weer een heel goed jaar voor de sector. Kingfisher, de Britse doe-het-zelfgigant, heeft voor 2021 een omzetstijging van 6,8% aangekondigd.

2022 zou opnieuw een geweldig jaar voor de sector moeten worden. In de eerste plaats zullen de inflatie en de daling van de koopkracht de praktijk van doe-het-zelvers intensiveren en de vraag naar vaklui doen verminderen Internationale spelers zoals Leroy Merlin (aanwezig in meer dan 10 landen) hebben er geen misverstand over laten bestaan. Zij evolueren massaal naar de opleiding van klanten, en hun bedrijfsmodel evolueert naar diensten (cursussen, coaching, contacten met professionals, verhuur).

De zorg voor het huis (keuken, tuin, enz.) zal dus ook in 2022 een belangrijke trend blijven.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *