12 november 2018 428 woorden, 2 min. gelezen

Marktonderzoek SIAL 2018. Trend 3: plantaardige alternatieven

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Veganistische consumenten vormen slechts 1% van de bevolking en de vegetariërs slechts 2%. Dit zijn nichemarkten waarop sommige bedrijven zich nog steeds proberen te richten. Een veel grotere niche zijn de flexitariërs, dat is het deel van de bevolking (geschat […]

Veganistische consumenten vormen slechts 1% van de bevolking en de vegetariërs slechts 2%. Dit zijn nichemarkten waarop sommige bedrijven zich nog steeds proberen te richten. Een veel grotere niche zijn de flexitariërs, dat is het deel van de bevolking (geschat op 40%) dat zijn vleesconsumptie vermindert ten gunste van plantaardige alternatieven zonder het vleesdieet volledig op te geven.

In het artikel van vandaag illustreren we deze trend van vegetarische alternatieven aan de hand van 3 innovaties die we ontdekten op het Wereldvoedingssalon in oktober in Parijs: SIAL.

Hari & co

Deze startup werd door Emmanuel Brehier en Benoit Plisson gelanceerd na hun studies en was twee jaar geleden al aanwezig op SIAL 2016 onder de naam “le boucher vert” (wij bezochten toen ook hun stand). De in Lyon gevestigde startup, die na een fondsenwervingscampagne van € 2,3 miljoen onlangs werd omgedoopt tot “Hari&Co” (Franse site), heeft nu 13 medewerkers en biedt twee productcategorieën aan:

  • groentebiefstukken
  • originele soepen gemaakt van peulvruchten

Het nieuwe assortiment van soepen vergde 6 tot 8 maanden ontwikkeling en de eerste productie vond 1 week voor SIAL plaats. Er zullen waarschijnlijk nog wat aanpassingen nodig zijn om de viscositeit van het product te controleren, maar het idee is interessant en de recepten zijn origineel en smakelijk.

Pedon

Het Italiaanse bedrijf Pedon (Engels) is ultra-innovatief en wij volgen het al vele jaren met veel aandacht. Dit jaar trok het naar SIAL met nieuwe producten die meesurfen op de glutenvrije trend. Twee producten in het bijzonder trokken onze aandacht:

  • couscouszaden met kikkererwten en maïs
  • het assortiment “More than Rice”, met verschillende recepten voor peulvruchten in de vorm van rijst (echt wel verbazingwekkend)

De jury van Sial Innovation bekroonde de reeks “More than Rice” met de eerste innovatieprijs in de categorie “Épicerie salée”. Er zijn drie recepten verkrijgbaar:

  • linzenrijst, kikkererwten en erwten
  • erwtenrijst en linzen
  • kikkererwtenrijst en linzen

De innovatieve producten van het Italiaanse Pedon, winnaar van een SIAL-innovatieprijs

Detail van een van de winnende producten van Pedon

De stand van het bedrijf Pedon op SIAL Paris 2018

Eat Real

We eindigen met een product dat we eerder al in de categorie snacks hebben besproken. Het gaat om het gamma “Veggie bites” van het Engelse Eat Real (Engels). Dit laatste biedt vacuüm gebakken knabbelgroenten aan (een proces dat het gebruik van een zeer kleine hoeveelheid olie mogelijk maakt). Er zijn verschillende recepten beschikbaar, allemaal gecertificeerd veganistisch en glutenvrij. We werden vooral verleid door de bonen, die al hun goede smaak hadden behouden en waarvan de knapperigheid onweerstaanbaar was.

De knabbelbonen om te knabbelen van Eat Real zijn heerlijkPosted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *