Klantenervaring: dit restaurant biedt u een digitale detox aan

Klantenervaring: dit restaurant biedt u een digitale detox aan

Tijdens een diner met een klant was ik getuige van een onverwachte, maar tegenwoordig eerder banale scène. Een echtpaar dat enkele tafels verder zat, bracht de hele avond door met telefoneren. Hoewel ze tegenover elkaar zaten, verliep de conversatie alleen via gesprekken en berichten met de smartphone. Het is een rampzalige tijd waarin we niets met elkaar kunnen delen behalve onze eenzaamheid. De smartphone wordt een mediator, een digitale reflectie van een zeer reële eenzaamheid. Is dat niet de paradox van onze sterk verbonden maatschappij? Een Romeins restaurant, Casa Coppelle (Italiaanse site), heeft een radicale oplossing gevonden voor de overlast die onze digitale knuffel, de smartphone, veroorzaakt.

[call-to-action-read id=”33977″]

Een afleiding die ons nergens brengt

Onze ultra-verbonden maatschappij overbelast ons, belet ons om ons te concentreren en leidt ons van de ene taak naar de andere in een absurde en ineffectieve razernij. De overbelasting weerhoudt ons ervan om duurzame en kwaliteitsvolle relaties met onze tijdgenoten uit te bouwen. U hebt ongetwijfeld gemerkt dat een sms, e-mail of een ander soort bericht op een smartphone een gesprek onmiddellijk onderbreekt en een einde stelt aan de fragiele verbinding die net tot stand was gebracht. Een afleiding die ons nergens brengt. Gelukkig worden er initiatieven genomen om het plezier van het gesprek terug te vinden zonder schadelijke interferenties.

[call-to-action-read id=”34179″]

Een restaurant zonder mobiele telefoon: Casa Coppelle

Op een steenworp van het Pantheon en de kerk San Luigi dei Francesi, waar de eerste schilderijen in opdracht van Caravaggio nog altijd hangen, ligt een uniek restaurant: Casa Coppelle. Casa Coppelle, ontworpen door Jacques Garcia, internationaal gerenommeerd interieurarchitect, is een schakel tussen Frankrijk en Italië, net als het echtpaar dat het heeft ontworpen (hij is Italiaans, zij is Frans). Het bijzondere aan dit restaurant is dat het zijn gasten naast een verfijnde keuken ook de mogelijkheid van een digitale detoxkuur tijdens de maaltijd aanbiedt. U wordt uitgenodigd om uw digitale lieverd achter te laten alvorens u de restaurantzaal betreedt die uitkijkt op het Piazza della Coppelle (vandaar de naam van het etablissement). Om dit onvermijdelijk bevoorrechte moment geduldig door te kunnen brengen, biedt de maître d’hôtel u een selectie van poëzieboeken aan. U zult er ongetwijfeld de inspiratie in vinden om een vleugje romantiek aan uw maaltijd toe te voegen en tijdens de duur van enkele gerechten los te komen van uw verslaving aan de enkele vierkante centimeters die een verbinding vormen met uw digitale zelf.

Een originele marketingpositionering

Het moet gezegd worden dat koken vandaag de dag niet langer het enige punt van differentiatie is voor restaurants. De ergernis veroorzaakt door het gedrag van anderen (terwijl we paradoxaal genoeg ons eigen gedrag tolereren) laat de opkomst van nieuwe modellen van klantervaring toe. Zou goed koken niet langer voldoende zijn?

In een tijd waarin we allemaal meedogenloze rechters op beoordelingssites zijn geworden, waarin alle beoordelingen vergelijkbaar zijn en de weerstand tegen dit model van tirannie van het grootste aantal toeneemt, kiezen sommige zaken voor het verschil; een verschil dat niet langer noodzakelijkerwijs op het bord ligt maar ook in het eigen DNA van het restaurant. U hebt wellicht al gehoord van dat Parijse restaurant waar mensen in het donker eten, en het restaurant waar obers het syndroom van Down hebben. Zijn dit geen ervaringen die de gewone culinaire aspecten overstijgen en een onuitwisbare indruk nalaten? Want dat is vandaag de dag waar het in de marketingstrategie om draait: een indruk nalaten.




Geplaatst in Diverse.