De trend in de voedselmarkt die we “clean food” hebben genoemd, omvat verschillende trends, variërend van gezonde snacks (zie hierover de producten van Eat Real), plantaardige alternatieven zoals die van Pedon en de opkomst van biologische voeding die fabrikanten niet langer kunnen negeren.
De innovaties die op SIAL worden voorgesteld, surfen over het algemeen op verschillende trends (de hierboven genoemde voorbeelden zijn daarvan het bewijs en worden daarom besproken in onze artikelen over andere trends op de voedingsmarkt: supervoeding, easy snacking, plantaardige alternatieven, zintuiglijke voeding).
Verder in dit artikel illustreren we de trend van ‘clean food’ met 3 producten die we elders nog niet hebben behandeld: Natchup van het Braziliaanse Fruta, het globale concept van het Italiaanse Rolli en de millésimé chocolaatjes van het Belgische Millésime.
[call-to-action-read id=”37878″]
Fruta
Natchup is ons favoriete product van SIAL 2018. Een gezonde vervanger voor ketchup, gemaakt door het bedrijf Fruta (Portugees). Hier wordt geen toegevoegde suiker toegevoegd maar 100% natuurlijke ingrediënten: bieten, pompoen, kruiden en acerola om een grote aanvoer van vitamine C te garanderen.
Bij de ontwikkeling van Natchup waren twee universiteiten (in Portugal en Brazilië) 2 jaar lang betrokken en het resultaat heeft ons overtuigd. Het is goed, mooi gekruid en de negatieve gedachten die je hebt bij het eten van ketchup verdwijnen onmiddellijk.
Natchup is misschien slechts een stap zijn in de richting van de ontwikkeling van een completere productlijn. Er zijn zoveel producten waarvoor gezonde alternatieven worden verwacht (zelfs mayonaise).
Het sympathieke team van Fruta met hun stand in het Braziliaanse paviljoen.
Ana Patricia Diógenes, oprichtster van Fruta
Natchup, een van onze uitverkoren producten op SIAL 2018 in Parijs
Rolli
Rolli (Engels) heeft het concept van clean food naar een hoger niveau getild door een onberispelijk product te combineren met een innovatieve verpakking. De diepvriesgroenten komen uit een eco-verantwoorde sector en zijn gegarandeerd vrij van residuen van pesticiden. Rolli claimt ook landbouwpraktijken met een lage milieu-impact op lucht, land en water. Als kers op de taart worden de diepvriesgroenten verpakt in een biologisch afbreekbare papieren zak (met daarin een polymeerfolie om het papier te beschermen tegen vocht). We hebben dus te maken met een globaal concept. Dit werd ook opgemerkt door de jury van SIAL Innovation, die de Grand Prix Argent voor innovatie toekende.
Millésime
Tot slot nodigen wij u uit om Millésime te ontdekken, een Belgische startup die een jaar geleden van start ging met als specialiteit het aanbieden van ‘vintage’ pralines. Hoewel de bonen van over de hele wereld komen, worden ze nooit gemengd in het eindproduct (wat ons doet denken aan het recept dat Pierre Marolini zo succesvol maakte). Volgens hetzelfde principe als wijnen stelt de oprichter, Jean-Christophe Hubert, voor om chocolaatjes met een jaargang te produceren, aangezien elke productie zijn eigen kenmerken heeft vanuit het productieproces.
De producten van Millésime zijn verkrijgbaar in 35 verkooppunten in België en al na 1 jaar ook in 10 landen. Het atelier in Luik is klein en een verhuizing dringt zich op om de doelstellingen van een verviervoudiging van de productie te bereiken. Een mooi verhaal dat bewijst dat een – zeer goed – product zich kan opwerken op de markt; des te mooier ook omdat Jean-Christophe in zijn omschakeling geslaagd is. De Luikenaar had immers carrière gemaakt in de kunstwereld als tentoonstellingscommissaris en conservator van de Picasso-collectie in Brugge.
Jean-Christophe Hubert, oprichter van Millésime, gefotografeerd bij zijn stand op SIAL Paris 2018
Geplaatst in Innovatie.