16 november 2018 544 woorden, 3 min. gelezen

Marktonderzoek SIAL 2018. Trend 5: ‘zintuiglijke voeding’

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Genot is ongetwijfeld een van de waarden die innovatie in de voedingsindustrie stimuleren. Het komt in verschillende vormen voor en vandaag gaan we het hebben het over de ‘zintuiglijke’ producten, die een intens genot kunnen bieden. In het artikel van […]

Genot is ongetwijfeld een van de waarden die innovatie in de voedingsindustrie stimuleren. Het komt in verschillende vormen voor en vandaag gaan we het hebben het over de ‘zintuiglijke’ producten, die een intens genot kunnen bieden.

In het artikel van vandaag illustreren we dit soort innovatie met 3 voorbeelden. Allemaal hebben ze een recept dat versterkt wordt door de toevoeging van een krachtig ingrediënt: gember voor Molino Spadoni (Italiaanse) en Ponti (Engels), truffel voor Calugi srl (Engels).

Gember en truffel zijn natuurlijke ingrediënten met een krachtige, intense smaak, en zijn daardoor precies de bestanddelen die men zoekt: niet noodzakelijkerwijs om het grootste aantal mensen te behagen, maar wel om het segment van consumenten aan te spreken die op zoek zijn naar het culinaire genot van deze ingrediënten.

Om de andere trends op de voedingsmarkt te ontdekken, verwijzen we naar onze andere artikelen over easy snacking, clean food, vegetarische alternatieven en supervoeding.

Molino Spadoni: pasta met gember en kurkuma

Molino Spadoni is een Italiaanse KMO ten zuiden van Ravenna, die al 10 jaar actief is in het glutenvrije segment. Tot nu toe heeft ze voor andere bedrijven geproduceerd en werden de producten voornamelijk via apotheeknetwerken verdeeld. Surfend op de glutenvrije trend besloot Molino Spadoni producten onder zijn eigen merknaam te lanceren en het zijn de laatste twee creaties die de aandacht van de jury van SIAL Innovation trokken:

  • Pasta met saffraan en kurkuma (samenstelling: kurkuma en gember op basis van maïs en rijst) verkocht aan € 2,90 voor 500g
  • Pasta met teffmeel eveneens verkocht voor € 2,90 per verpakking van 500 g

Deze producten worden momenteel alleen in Italië verdeeld (onder meer in de Conad supermarktketen). De volgende exportbestemmingen zijn Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk.

Glutenvrije pasta met teffmeel van Molino Spadoni

Pasta met gember en kurkuma van Molino Spadoni

De twee glutenvrije producten van Molino Spadoni die werden verkozen door SIAL Innovation

Calugi: hazelnoot met truffels

Ook dit is een grote ontdekking uit Italië die bewijst dat KMO’s in de voedingssector nooit een tekort aan ideeën hebben.

Calugi is een familiebedrijf opgericht door Stefani Calugi. Het telt momenteel 15 medewerkers en is gevestigd in Castelfiorentino, ten zuidwesten van Firenze in Toscane. Het bedrijf is gespecialiseerd in truffelproducten. Het stelde op SIAL een snackproduct voor op basis van truffels: Nocciosnack.

Nocciosnack combineert gepelde hazelnoten (zoet en gesuikerd) met truffels en zout. Een explosieve en sterke mix die doet denken aan de cashewnoten met truffels die het Franse “Truffières de Rabasse” in 2012 op SIAL presenteerde.

Ponti: gearomatiseerde azijn

We eindigen ons deel over zintuiglijke voeding met balsamicoroom van Ponti, sinds oktober 2018 verkrijgbaar in 3 nieuwe vormen met de smaken gember, chili of kurkuma. Deze 3 producten werden net voor SIAL gelanceerd en waren bestemd voor grote en middelgrote winkels.

Met een prijs van € 3,5 voor 245 g is de gearomatiseerde balsamicoroom voornamelijk bestemd voor consumptie buiten Italië.

Balsamicoroom is belangrijk voor de balsamicomarkt. Met gemiddeld meer dan € 6 per liter is deze laatste een belangrijke uitdaging voor verkopers, omdat het een groei- en margefactor is voor de kruideniersafdeling.

Een verantwoordelijke van Ponti bekende dat er geen marktonderzoek beschikbaar was. Ponti maakte daarom, zoals gebruikelijk, gebruik van verschillende verkoopmiddelen (aanwezigheid in de winkel, 1+1 promotie, copackaging, set met geïntegreerde kortingsbon) om de aantrek van de markt te testen.Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *