30 januari 2023 1345 woorden, 6 min. gelezen

Remarketing: definitie, voordelen en strategieën [Gids 2023]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Remarketing bevordert de klantconversie door merken aan te moedigen hun marketingpraktijken te heroverwegen. Het verschilt van andere marketingstrategieën omdat het aandringt op gepersonaliseerde targeting. In die zin lijkt het op account-based marketing, vanwege de neiging om zoveel mogelijk te segmenteren. […]

Remarketing bevordert de klantconversie door merken aan te moedigen hun marketingpraktijken te heroverwegen. Het verschilt van andere marketingstrategieën omdat het aandringt op gepersonaliseerde targeting. In die zin lijkt het op account-based marketing, vanwege de neiging om zoveel mogelijk te segmenteren. Alleszins biedt dit marketingproces veel voordelen die verband houden met merkbekendheid en winst. Onderaan dit artikel geven we 3 goede praktijken om de regels van remarketing toe te passen.

Neem contact met ons op om uw merkbekendheid te meten


Inhoud


Wat is remarketing?

Voor merken gaat remarketing over het toenadering zoeken bij vroegere prospects, leads en klanten via gepersonaliseerde marketing. Dit omvat alle soorten consumenten, of ze nu wel of niet al gekocht hebben van de website van de bedrijven. Bovendien kunnen adverteerders zo de mate van merkbekendheid meten (Isoraite, M., 2019, Engelse site). Zo ontwerpen B2B en B2C bedrijven marketingstrategieën die dichter bij de behoeften van de consument staan. Daardoor vergroten ze hun kansen om prospects om te zetten in klanten.

Op het gebied van online reclame wordt remarketing met één voorwaarde genoemd. Deze advertenties moeten namelijk targeting een consument die het webdomein van het merk heeft bezocht. Vanwege het selectieve aspect doet deze praktijk denken aan de regels van account-based marketing.

Eigenlijk komt remarketing vooral voort uit de marketingtools die Google aanbiedt (Arya, V. et al, 2019, Engelse site). Het Amerikaanse concern was namelijk een van de eersten die digitale advertenties structureerde om het klantentraject van gebruikers te volgen.

Remarketing heeft dus verschillende pijlen op zijn boog:


Is er een verschil tussen remarketing en retargeting?

Doorheen de jaren is er verwarring ontstaan tussen de termen “remarketing” en “retargeting”. Daar zijn twee redenen voor:

 • het uitwisselbare gebruik ervan door adverteerders
 • hun overeenkomst, het zijn immers twee marketingtechnieken die gericht zijn op voormalige gebruikers.

Het belangrijkste verschil tussen remarketing en retargeting ligt in de digitale platforms. In het geval van remarketing verwijzen we vaak naar Google, wat bij retargeting niet noodzakelijkerwijs het geval is. Met de ontwikkeling van nieuwe e-mailingoplossingen, of oplossingen voor online reclamebeheer, is het moeilijk om deze twee begrippen uit elkaar te houden.

remarketing avantages


Remarketing en zijn 3 belangrijkste voordelen

Nu we meer weten over remarketing, laten we eens kijken naar de voordelen van deze praktijk. Het blijkt heel interessant te zijn voor bedrijven die streven naar duurzame groei. Lees verder hoe doelgerichtheid, bekendheid en winst worden verbeterd door dit marketingproces.


Amélioration du ciblage marketing

Verbeterde targeting

Remarketing betekent betere targeting! Daarom willen we het eerst daarover hebben vooraleer verder te gaan. Dit proces helpt bedrijven in hun nieuwe contact met hun gebruikers. Om dit te doen moeten merken kijken naar de consumentengegevens waarover ze beschikken. Het is bijvoorbeeld nodig om te begrijpen en te analyseren:

 • wat de interesse van hun prospects en klanten wekt
 • wie de meest waarschijnlijke doelgroep is die terugkeert naar hun site
 • wat de ideeën van concurrenten zijn, om de meest opvallende advertenties en beste praktijken in communicatie te herkennen

Deze tactiek verbetert dus de targeting door terug te keren naar veelbelovende gebruikers. Ze worden dan herinnerd aan hun vorige bezoek aan het merk, en aangemoedigd om de site opnieuw te bezoeken. Het zijn allemaal goede praktijken die we terugvinden in trigger marketing.


Grâce au remarketing, les marques connaissent mieux le marché et se montrent plus originales pour toucher leur public cible.Verhoogde merkbekendheid

Hier brengen we een boodschap aan grote, ambitieuze bedrijven. Dit proces helpt u uw naamsbekendheid te vergroten! Natuurlijk blijft een goede aanwezigheid op zoekmachines de ideale invalshoek voor uw toekomstige remarketingstrategie.

Profiteer van de sectorale expertise van IntoTheMinds voor uw marktonderzoek

Er zijn vele voorbeelden van toepassingen, afhankelijk van de betrokken sectoren. Hier volgen enkele cases uit de kleding-, reis- en IT-industrie:

 • Kleding: reclame richten op de nieuwe wintercollecties voor een publiek dat al vaste klant is van het merk
 • Reizen: all-inclusive vakantiepakketten ontwikkelen voor klanten die in het verleden naar dergelijke aanbiedingen hebben gezocht.
 • IT-oplossingen: promoot de nieuwste updates met een zeer gericht en specifiek ATS-beleid om je publiek te bereiken.

Remarketing werkt het beste als nieuwe merkaanbiedingen worden uitgelicht.Meer winst door remarketing

Ten slotte is uit de twee bovengenoemde voordelen gebleken dat remarketing meer vaste klanten oplevert. Maar er is meer. Het is ook een goede praktijk omdat het een goedkope strategie is! Kiezen voor digitale reclame betekent namelijk het verlagen van de kosten van klantenwerving (Engelse site).

Veel bedrijven hebben remarketing gebruikt om hun winstgevendheid te verbeteren. Neem bijvoorbeeld Amazon! Het bedrijf gebruikte deze tactiek door gepersonaliseerde advertenties uit te zenden naar een specifieke doelgroep. Het richtte zich inderdaad op klanten die na het vullen van hun winkelwagentje niet afrekenden. Dit is een typische trigger marketing techniek die het geheugen van klanten opfrist en de band tussen hen en het merk versterkt. Deze gepersonaliseerde reclameboodschap toont de belangstelling van het bedrijf voor gebruikers die zijn online winkel zijn gepasseerd.

remarketing Amazon

Amazon is nu een specialist in klantconversie, iets wat het niet zou zijn geworden zonder de bijdrage van remarketing.


3 strategische tips voor goede remarketing

Een goede uitvoering van remarketingcampagnes vereist enkele belangrijke stappen. Daarvan hebben wij er 3 gekozen:

 • Maak goed doordachte landingspagina’s
 • Maak gebruik van Google remarketinglijsten
 • Test op succes.

Ontwikkel effectieve landingspagina’s

Om goede remarketing te doen is het essentieel om aan uw landingspagina’s te werken. Dit zijn inderdaad de drijvende krachten van conversie. Op websites is het optimaliseren van deze conversie belangrijk om een soepele en gunstige gebruikerservaring te creëren (Miikkulainen, R. et al, 2018, Engelse site).


Bovendien helpen goede landingspagina’s het vertrouwen van de consument in een merk op te bouwen.


Bij remarketing raden we aan landingspagina’s te maken voor elke fase van de marketingfunnel. Zo kunt u de gebruikerservaring afstemmen op specifieke behoeften. Dit geldt ook voor de content van uw webdomein, uw pagina’s bedoeld voor een B2B, enz.


Gebruik Google Analytics remarketinglijsten

Laten we vervolgens kijken naar de voordelen van remarketinglijsten voor merken. Deze worden aangeboden door Google Analytics (Franse site) en maken het mogelijk bepaalde groepen consumenten nauwkeurig te targeten. Omdat deze gebruikers de website van het merk al hebben bezocht, classificeren de tools van Google ze naar hun type reis. Het is dan mogelijk hen relevante advertenties voor te leggen op basis van hun consumptiegewoonten!


Deze lijsten bouwen voort op de belangstelling van consumenten voor uw aanbod om het bouncepercentage te verlagen.


Laten we ter illustratie het voorbeeld nemen van een hotel dat deze remarketinglijsten gebruikt. Daartoe zal zijn marketingmanager zich richten op mensen die hebben gezocht op trefwoorden als “strandvakantie” of “luxehotel”. Met behulp van deze kennis van natuurlijk en betaald zoeken zal de marketeer hen dan speciale aanbiedingen doen. Door hen aan te moedigen bij hem te boeken in plaats van bij een van zijn concurrenten, versterkt hij ook zijn lokale aanwezigheid.


Testen en leren van fouten

Tot slot: dit advies geldt voor veel marketingpraktijken, maar het is zo waar voor remarketing. U moet nooit bang zijn om iets nieuws te proberen. Bij deze marketingstrategie vertrouwen we sterk op gegevensanalyse. Merken moeten dus zeker verschillende benaderingen testen voordat ze beslissen welke het meest geschikt lijkt.

IntoTheMinds, specialist in datamining en business intelligence

De toepassingsgebieden zijn gevarieerd. Als men zijn benadering van de markt in overeenstemming daarmee aanpast, verbetert men zijn:

 • targeting
 • taal
 • maar ook de intrinsieke aard van het aanbod

Uber heeft dit bijvoorbeeld altijd gedaan. Het bedrijf heeft zich niet neergelegd bij het experimenteren met communicatie. Daardoor heeft Uber zijn naamsbekendheid kunnen vergroten, maar ook nieuwe klanten kunnen behouden. Tegenwoordig zijn de advertenties van het merk het directe resultaat van conversie-optimalisatie zoals A/B-tests.

Uber remarketing

Uber heeft zijn remarketing geoptimaliseerd door middel van verschillende soorten targeting. Het heeft gekeken naar zowel locatie als tijdstip van consumptie om zijn klantenwerving te vergemakkelijken.

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *