Marketingmix: promotie
Published on 23 oktober 2021'Marketing mix terminology',De derde pijler van de marketingmix is de “Promotion”. Ze bestaat uit activiteiten die erop gericht zijn bekendheid te geven aan de onderneming en die kunnen worden gegroepeerd onder de term “communicatiebeleid”. De dimensie “promotie” maakt deel uit van het door McCarthy (1961, Engelse site) uitgevonden 4P-model.
Voor een algemeen overzicht van de geschiedenis en de ontwikkeling van de marketingmix, kunt u terecht in onze gids.
Marketingmix: de 4 facetten van de P in “Promotie
- Promotionele strategie
- Strategische communicatie
- Geselecteerde communicatiekanalen
- Frequentie van herhaling
Promotionele strategie
Te stellen vragen: Hoe promoot het bedrijf zichzelf of zijn product?
Investeert zij in reclame (zo ja, via welke kanalen)? Wordt er gebruik gemaakt van inbound of outbound marketing? Worden promotiecampagnes gebruikt om de bekendheid van het bedrijf te vergroten?
Voorbeelden: Sommige bedrijven zoals IntoTheMinds doen niet aan outbound marketing. Zij vertrouwen op inbound marketing om klanten te vinden. Inbound marketing is de strategie om klanten naar u toe te laten komen in plaats van ze te gaan zoeken. IntoTheMinds ontwikkelt een online contentstrategie om zijn natuurlijke referencering (SEO) te optimaliseren, waardoor het zijn online zichtbaarheid kan verhogen ten nadele van zijn concurrenten.
Nord VPN leunt zwaar op sponsoring van YouTube-video’s om de bekendheid van zijn VPN-software te vergroten. Rimac leent zijn auto’s uit aan invloedrijke YouTubers om hen te helpen interessante inhoud te creëren die de bekendheid van het merk zal vergroten.
Strategische communicatie
Vragen die u moet stellen: Wat is de inhoud van de boodschappen die het bedrijf uitzendt? Welk beeld geeft het bedrijf van zichzelf of wil het geven? Is dit beeld in overeenstemming met wat de klanten waarnemen?
Voorbeelden: Omie is een Frans merk waarvan de hele communicatie gericht is op transparantie en eerlijke winstverdeling. De U-winkels (Frankrijk) volgen in hun laatste reclamecampagne in Frankrijk een soortgelijke communicatiestrategie door de verdeling van de marges tussen de verschillende schakels van de waardeketen gedetailleerd uiteen te zetten.
Voorkeurscommunicatiekanalen
Te stellen vragen: Wat zijn de voorkeurscommunicatiekanalen van het bedrijf? Zijn bepaalde kanalen gereserveerd voor specifieke berichten? Waarom heeft het bedrijf voor dit of dat kanaal gekozen?
Voorbeelden: Richard Mille, een luxe horlogemerk, sponsort evenementen waarvan het imago in overeenstemming is met de marketingpositionering het merk. Ook met sporters worden partnerschappen gesloten om deze positionering kracht bij te zetten. In dezelfde sector geeft Patek Philippe een tijdschrift uit voor zijn klanten.
Naast deze specifieke communicatiekanalen is de marketingmix meer algemeen gebaseerd op klassieke reclamemethoden (radio, televisie, pers, out-of-home, digitaal). Alle grote FMCG-merken volgen hun eigen mediamix om hun advertenties uit te zenden. De Covid-crisis heeft gevolgen gehad voor de traditionele media en het is het digitale kanaal dat ervan heeft geprofiteerd.
Credits: Gilbert Sopakuwa via Flickr.
Frequentie van herhaling
Vragen om te stellen: Hoe vaak communiceert het bedrijf met de klanten? In de digitale wereld, hoeveel impressies of views worden er gegenereerd?
Voorbeelden: De persistentie van een reclameboodschap houdt verband met de herhaling ervan. Bedrijven die via traditionele kanalen (TV, radio) communiceren, kopen daarom reclameslots die hen in staat stellen ervoor te zorgen dat hun reclameboodschap bij hun doelgroepen wordt herhaald.
In de digitale ruimte is het principe hetzelfde. YouTube, bijvoorbeeld, is een ruimte die wordt overspoeld door korte reclameboodschappen. Deze worden met ongekende frequentie herhaald op verschillende punten in de video’s die u bekijkt. Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, is het van cruciaal belang om de frequentie en de frequentie van online advertenties aan te passen om een optimale click-through rate (CTR) te garanderen.