De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

De derde pijler van de marketingmix is de “Promotion”. Ze bestaat uit activiteiten die erop gericht zijn bekendheid te geven aan de onderneming en die kunnen worden gegroepeerd onder de term “communicatiebeleid”. De dimensie “promotie” maakt deel uit van het door McCarthy (1961, Engelse site) uitgevonden 4P-model.

Voor een algemeen overzicht van de geschiedenis en de ontwikkeling van de marketingmix, kunt u terecht in onze gids.


Marketingmix: de 4 facetten van de P in “Promotie

marketing mix 4P promotion

Promotionele strategie

Te stellen vragen: Hoe promoot het bedrijf zichzelf of zijn product?
Investeert zij in reclame (zo ja, via welke kanalen)? Wordt er gebruik gemaakt van inbound of outbound marketing? Worden promotiecampagnes gebruikt om de bekendheid van het bedrijf te vergroten?

Voorbeelden: Sommige bedrijven zoals IntoTheMinds doen niet aan outbound marketing. Zij vertrouwen op inbound marketing om klanten te vinden. Inbound marketing is de strategie om klanten naar u toe te laten komen in plaats van ze te gaan zoeken. IntoTheMinds ontwikkelt een online contentstrategie om zijn natuurlijke referencering (SEO) te optimaliseren, waardoor het zijn online zichtbaarheid kan verhogen ten nadele van zijn concurrenten.

Nord VPN leunt zwaar op sponsoring van YouTube-video’s om de bekendheid van zijn VPN-software te vergroten. Rimac leent zijn auto’s uit aan invloedrijke YouTubers om hen te helpen interessante inhoud te creëren die de bekendheid van het merk zal vergroten.

Nord VPN se base sur des contenus YouTube sponsorisés

Nord VPN volgt een zeer slimme digitale strategie om haar strategie te promoten. Het sponsort YouTube-video’s van bekende influencers.

Many Koshbin avec la Rimac Nevera qui concrétise ainsi les aspects promotionnels de son marketing mix

Rimac leent zijn hypercars uit aan influencers om er een testrit in te maken en ze te laten figureren in hun YouTube-video’s. Hier test Many Koshbin, een beroemde miljardair uit Californië met meer dan een miljoen volgers, de Nevera, een 100% elektrische hypercar.


Strategische communicatie

Vragen die u moet stellen: Wat is de inhoud van de boodschappen die het bedrijf uitzendt? Welk beeld geeft het bedrijf van zichzelf of wil het geven? Is dit beeld in overeenstemming met wat de klanten waarnemen?

Voorbeelden: Omie is een Frans merk waarvan de hele communicatie gericht is op transparantie en eerlijke winstverdeling. De U-winkels (Frankrijk) volgen in hun laatste reclamecampagne in Frankrijk een soortgelijke communicatiestrategie door de verdeling van de marges tussen de verschillende schakels van de waardeketen gedetailleerd uiteen te zetten.

publicité sur la transparence pour les magasins U

Magasins U is een Franse detailhandelaar van wie de laatste advertenties een scala van producten laten zien evenals de uiteindelijke prijszetting overheen de verschillende belanghebbenden in de waardeketen.


Voorkeurscommunicatiekanalen

Te stellen vragen: Wat zijn de voorkeurscommunicatiekanalen van het bedrijf? Zijn bepaalde kanalen gereserveerd voor specifieke berichten? Waarom heeft het bedrijf voor dit of dat kanaal gekozen?

Voorbeelden: Richard Mille, een luxe horlogemerk, sponsort evenementen waarvan het imago in overeenstemming is met de marketingpositionering het merk. Ook met sporters worden partnerschappen gesloten om deze positionering kracht bij te zetten. In dezelfde sector geeft Patek Philippe een tijdschrift uit voor zijn klanten.

Naast deze specifieke communicatiekanalen is de marketingmix meer algemeen gebaseerd op klassieke reclamemethoden (radio, televisie, pers, out-of-home, digitaal). Alle grote FMCG-merken volgen hun eigen mediamix om hun advertenties uit te zenden. De Covid-crisis heeft gevolgen gehad voor de traditionele media en het is het digitale kanaal dat ervan heeft geprofiteerd.

marketing mix promotion richard mille

Een racewagen op de stand van Richard Mille. De aanwezigheid van deze auto communiceert duidelijk de waarden van het merk met betrekking tot sportevenementen.
Credits: Gilbert Sopakuwa via Flickr.


Le marketing mix peut s'exprimer à travers des publicités sur des baches de chantier

Zeildoeken op renovatieterreinen zijn een specifiek communicatiemiddel geworden waarmee bepaalde merken zich kunnen profileren op prestigieuze plaatsen waar normaal geen reclame mag worden gemaakt (zoals hier op het San Marcoplein in Venetië)


Le marketing mix d'Omie se reflète jusque dans le ticket de caisse

Omie communiceert zijn waarden en positionering (prijstransparantie) rechtstreeks op zijn verkoopbon. Is er een betere plaats om zijn engagement te tonen?

Frequentie van herhaling

Vragen om te stellen: Hoe vaak communiceert het bedrijf met de klanten? In de digitale wereld, hoeveel impressies of views worden er gegenereerd?

Voorbeelden: De persistentie van een reclameboodschap houdt verband met de herhaling ervan. Bedrijven die via traditionele kanalen (TV, radio) communiceren, kopen daarom reclameslots die hen in staat stellen ervoor te zorgen dat hun reclameboodschap bij hun doelgroepen wordt herhaald.

In de digitale ruimte is het principe hetzelfde. YouTube, bijvoorbeeld, is een ruimte die wordt overspoeld door korte reclameboodschappen. Deze worden met ongekende frequentie herhaald op verschillende punten in de video’s die u bekijkt. Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, is het van cruciaal belang om de frequentie en de frequentie van online advertenties aan te passen om een optimale click-through rate (CTR) te garanderen.