7 december 2022 1181 woorden, 5 min. gelezen

Neuromarketing: definitie, gebruik en voorbeelden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Neuromarketing omvat een reeks processen die neurologie en marketingactiviteiten met elkaar verbinden. Het belangrijkste vermogen is het vertalen van hersensignalen in gedragspatronen van consumenten. Daarom is het essentieel geworden om innovatieve reclamestrategieën te ontwikkelen. Grote levensmiddelenbedrijven zoals Coca-Cola of Lay’s […]

Neuromarketing omvat een reeks processen die neurologie en marketingactiviteiten met elkaar verbinden. Het belangrijkste vermogen is het vertalen van hersensignalen in gedragspatronen van consumenten. Daarom is het essentieel geworden om innovatieve reclamestrategieën te ontwikkelen. Grote levensmiddelenbedrijven zoals Coca-Cola of Lay’s zijn zeer enthousiast over deze marketingtechniek. Wat houdt het in? Hoe worden de marketingproblemen van uw merk aangepakt? Hier volgen de 5 voordelen van neuromarketing, evenals 3 gebruiksvoorbeelden om de voordelen van deze techniek te illustreren.


Neem contact met ons op om uw klanttevredenheid te verbeteren


InhoudWaarom neuromarketing gebruiken?

 • Het maakt de opsporing van consumptiegewoonten mogelijk, waardoor de consument beter kan worden bereikt.
 • Het is een optimale tactiek voor het creëren van innovatieve strategieën voor marktpenetratie.
 • Het maakt een ongeëvenaarde aanpassing van het aanbod
 • Door informatie te verzamelen kunt u de klantervaring ontwikkelen, met marktonderzoek, maar ook met neuromarketing.
 • Er gaat niets boven deze marketingpraktijk om uw conversiepercentage te verhogen.
 • En bovendien helpt de neurowetenschap om de klanttevredenheid te verbeteren.

Hoofdstuk 1

Wat is neuromarketing?

Neuromarketing geeft enigszins inzicht over consumentenvoorkeuren. Het woord werd begin jaren negentig bedacht door Harvard-professor Gerald Zaltman. Volgens Clive Thompson (Engelse site) bestaat deze praktijk uit “het toepassen van de methoden van het neurologisch laboratorium op de problemen van de reclamewereld”.

Deze methode biedt dus meer inzicht in de verschillende onderdelen van de marketingmix (d.w.z. de 7P marketing):

 • Product: het te gebruiken ontwerp, aan welke verpakking de voorkeur geven, enz.
 • Prijs: met welke prijs zal de consument tevreden zijn?
 • Promotie: de taalelementen die de voorkeur genieten van de marketingdoelgroep, maar ook de visuele details die moeten worden gebruikt.
 • Plaats: welk distributiebeleid verdient de voorkeur om de consument beter te bereiken?
 • Mensen: vervolgens behandelen we de thema’s van relatiemarketing, bijvoorbeeld de overdracht van de waarden van het merk aan zijn klanten.
 • Proces: neurologie gebruiken om betere strategieën voor verkoopprocessen vast te stellen
 • Fysiek bewijs: bijvoorbeeld het beoordelen van de impact van tastbare elementen wanneer een prospect op het punt staat een aankoop te doen.

Kortom, neuromarketing beoordeelt verschillende elementen, zoals reactietijd, of de locatie van neurale activiteit.


Neuromarketing wil daarom begrijpen hoe de hersenen marketinginformatie verwerken. Deze praktijk heeft zich sinds de jaren negentig sterk ontwikkeld. Zoals we in onze casestudies zullen zien, zijn grote merken zoals Coca-Cola leiders op dit gebied. Het bedrijf deed inderdaad snel inspanningen om de neurologische impact van zijn marketingprocessen te evalueren. Neurologie vermengd met marketing roept echter vragen op over de vrijheid van de consument. Hun vrije wil en recht op privacy worden immers verstoord door deze neurowetenschap (Wilson, R.M. et al., 2008, Engelse site).


Hoofdstuk 2

Neuromarketing en zijn 5 voordelen

Deze marketingtactiek is gebaseerd op innovatie en geeft daarom een duidelijker beeld van de markt. In feite volgt het de marketing-funnel over de hele lijn. Dit is hoe neuromarketing helpt om denkpatronen van consumenten beter te begrijpen.


Consumptiepatronen vaststellen

Zoals hierboven vermeld, is deze techniek een open deur naar inzicht in gemeenschappelijke gedragspatronen. Het verband tussen oorzaak en gevolg van de prikkels die naar het publiek worden gestuurd, maakt het mogelijk om consumentengegevens te exploiteren. De volgende logische stap is het ontwerpen van campagnes die geoptimaliseerd zijn voor uw klanten! Bovendien kunnen de resulterende modellen worden aangepast aan verschillende productlijnen.

habitudes de consommation neuromarketing

Dankzij neuromarketing hebben merken meer inzicht in de verwachtingen van hun klanten.


Een nieuwe benadering van de markt ontwikkelen

Neuromarketing biedt de kans om nieuwe marketingtactieken toe te passen. Marktonderzoek en deskresearch krijgen extra input. Deze informatie analyseert het effect van de elementen van uw campagnes om op verschillende niveaus nieuwe inzichten te verkrijgen:

 • De aandacht van de consument trekken
 • Uw merkwaarden aan hen overbrengen
 • Er een emotionele band mee creëren

Een meer gepersonaliseerd aanbod bieden

Neuromarketing heeft een positief effect op uw merkimago, mits goed uitgevoerd. Het richt uw communicatie op de werkelijke behoeften van de markt. Ga maar na: weten wat de perceptie van uw merk beïnvloedt, leidt tot een betere marketingrespons! Dit is een ideale manier om dezelfde taal te spreken als uw doelgroep.


De klantervaring verbeteren

Verbeter uw gebruikerservaring met neuromarketing. Gebruik het om uw klanten beter te leren kennen, te begrijpen wat ze denken en te weten wat ze willen. Deze marketingtactiek toegepast op het klanttraject leidt tot meer voordelen voor uw merk, maar ook voor de eindklant. Zo is het vergelijken van consumentengedrag met A/B-tests essentieel voor een goed websiteontwerp.

expérience client neuromarketing

Neurologie biedt marketeers veel informatie om de klantervaring te verbeteren.


De conversie optimaliseren

Maak ten slotte vaker klanten van uw prospects dankzij neuromarketing. Neuromarketing is een krachtig instrument om uw marketinginspanningen op het verkooppunt te consolideren. Deze marketingpraktijk helpt om het werkelijke klanttraject te begrijpen. Dit maakt het gemakkelijker om belangrijke gebieden op te sporen om de aankoop van een product te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat u de lay-out van uw etalage verandert. In ieder geval blijft het doel hetzelfde: meer aandacht trekken en de aantrekkelijkheid van het verkooppunt verbeteren.


Hoofdstuk 3

3 voorbeelden van de toepassing van neuromarketing

Het gebruik van neurowetenschappen in marketing is niet nieuw voor ’s werelds grootste bedrijven. Wij bestuderen hier namelijk de gevallen van 3 giganten uit de voedings- en technologiesector: Lay’s, Apple en Coca-Cola.


Lay’s en neuromarketing, alles draait om de verpakking

Het uitgangspunt van de chipsfabrikant is dat vrouwen moeilijker te overtuigen zijn dan mannen. De reden hiervoor is dat het merk gelooft dat vrouwen minder geneigd zijn om tussen de maaltijden door te snoepen. Daarom heeft Lay’s ervoor gekozen zijn verpakking te veranderen. Voortaan sieren gezonde kleuren hun verpakkingen. Door waarden met betrekking tot de gezondheid van het lichaam aan te roeren, heeft het merk een marktsegment kunnen bereiken dat het voorheen niet kon bereiken.


Bij Apple staat contact met het product voorop

Apple Stores zijn uitnodigingen om producten te testen. Hun smartphones, tablets en computers staan centraal in het traject van de klant in de fysieke winkel. In feite is deze keuze het resultaat van diepgaand consumentenonderzoek. Apple, een wereldwijde marketingreferentie, heeft daarom gebruik gemaakt van neuromarketing om de consument steeds meer te koppelen aan zijn technologische innovaties.

Het Amerikaanse bedrijf is een meester in het exploiteren van koopmotieven. Daarom is zij voortdurend geïnteresseerd in elk concept dat verband houdt met ervaringsmarketing.


Coca-Cola maakt gebruikt van neuromarketing om de concurrentie te verslaan

Coca-Cola ondervindt concurrentie van Pepsi, een merk met een zeer vergelijkbaar aanbod. Uit een studie van Samuel McClure (Engelse site) blijkt echter dat het associatief geheugen een aanzienlijke rol speelt bij de beslissing van de consument. Het experiment is eenvoudig: twee identieke frisdranken, op de verpakking na. Uiteindelijk wonnen de prikkels van het Coca-Cola-glas het van het Pepsi-glas. Consumenten gaven er de voorkeur aan om uit het Coca-Cola blikje te drinken. Wat is de moraal van dit verhaal? Aangename herinneringen oproepen is een enorm argument om de verkoop van uw merk te stimuleren.

 Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *