24 januari 2020 514 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Waarom innoveren? Prof. Bruno Wattenbergh legt het uit aan dit negenjarige kind

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
2020 staat voor vernieuwing bij IntoTheMinds. Zoals we in een eerder artikel al aankondigden, zijn we met een reeks video’s (Frans) over het zakenleven gestart. De presentator is een kind van 10, Pierre-Raffaele, die in zijn studio gasten ontvangt die […]

2020 staat voor vernieuwing bij IntoTheMinds. Zoals we in een eerder artikel al aankondigden, zijn we met een reeks video’s (Frans) over het zakenleven gestart. De presentator is een kind van 10, Pierre-Raffaele, die in zijn studio gasten ontvangt die over expertise beschikken in hun vakgebied.

In de 2e aflevering krijgt Pierre-Raffaele al hoog bezoek. Bruno Wattenbergh is immers professor in ondernemerschap en voorzitter van de Innovation Board van Ernst&Young. Het is een understatement als we zeggen dat hij veel weet over innovatie en het is precies die encyclopedische kennis die hij deelt met Pierre-Raffaele.

Om Pierre-Raffaele aan te moedigen en zijn video’s te ‘liken’ kunt u zich abonneren op zijn YouTube-kanaal. En praat zeker over zijn video’s met de mensen om je heen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen als u suggesties heeft.

Aflevering 2: Wat is innovatie?

Pierre-Raffaele ontvangt Bruno Wattenbergh, voorzitter van de Innovation Board van Ernst&Young. Aan de hand van een concreet voorbeeld (dat van de Nespresso-capsules) toont Bruno Wattenbergh aan dat het succes van innovatie gebaseerd is op de toegevoegde waarde ervan voor aan gebruiker.

“Ondernemerschap en innovatie zijn contactsporten.”

Bruno Wattenbergh, E&Y

 

Het verschil tussen innovatie en uitvinding

In deze aflevering legt Bruno onder meer het verschil uit tussen uitvinding en innovatie. Innovatie is verbeteringen aanbrengen aan een product, proces of sociale praktijk tot de consument het overneemt en zijn gewoontes verandert. De uitvinder van zijn kant streeft er niet noodzakelijkerwijs naar dat zijn product massaal wordt overgenomen door een deel van de bevolking. De essentie van de uitvinding ligt dus in het potentieel om als beste te worden beschouwd tegenover bestaande alternatieven. En Nespresso is in dit verband een perfect voorbeeld. De 74 patenten van de Nespresso-capsule hebben het voor miljoenen consumenten mogelijk gemaakt een proefervaring te beleven die voorheen alleen voor barista’s was voorbehouden.


Hoe innoveren?

Zoals Bruno Wattenbergh uitlegt, is leren het allereerste wat u moet doen, leren en observeren, dat betekent dat u empathie moet hebben voor mensen. U moet van mensen houden, begrijpen wat hun problemen zijn. Het oplossen van een probleem creëert waarde. Vervolgens moet u een stap terugzetten: er zijn immers evenveel oplossingen als er problemen zijn. Het is dus cruciaal om te observeren, om “outside the box” te denken en afstand te nemen van wat u al weet. Dit is een voorwaarde om tot volledig nieuwe oplossingen te komen. Tenslotte moet u echt in staat zijn om in groep te werken. Daar waar een uitvinder alleen werkt, moet de vernieuwer in groep werken. Innoveren is in staat zijn om elkaar te confronteren, de werkplaats te verlaten, met mensen te praten. Ondernemerschap en innovatie zijn contactsporten. Een vernieuwer is tegelijkertijd een antropoloog zijn die zich verdiept in de manier waarop mensen leven, een socioloog om ze te begrijpen en een psycholoog om te analyseren wat er in de hoofden van mensen verborgen zit. De combinatie van al deze talenten biedt de consument wat hij of zij zoekt en zal de manier waarop hij of zij leeft en werkt beter maken.Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *