16 november 2022 1232 woorden, 5 min. gelezen

Merkactivatie: definitie, tips en voorbeelden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Merkactivatie is het perfecte instrument om de merkbekendheid te vergroten. Deze reeks operationele campagnes doet een beroep op ieders creativiteit. Het doel is originele, meeslepende en persoonlijke ervaringen te creëren voor uw marketingdoelen. Maar hoe laat je dit proces eigenlijk […]

Merkactivatie is het perfecte instrument om de merkbekendheid te vergroten. Deze reeks operationele campagnes doet een beroep op ieders creativiteit. Het doel is originele, meeslepende en persoonlijke ervaringen te creëren voor uw marketingdoelen. Maar hoe laat je dit proces eigenlijk werken? Welke tips moet je weten? Welke voorbeelden bewijzen de waarheid van deze tips? Alle antwoorden op deze vragen staan in dit artikel.

Contacteer ons voor uw marketingprojecten

 


Inhoud

 


Alles over merkactivatie in 30 seconden

 • Grote organisaties als Revolve halen tot 70% van hun winst uit
 • Om indruk te maken op de consument worden sterke, positieve en persoonlijke emoties
 • Netflix, Revolve en DirecTV behoren tot de meest bekende bedrijven voor hun merkactivatiecampagnes.
 • Viraliteit is een belangrijke factor in het succes van merkactivatie.
 • Het is onmogelijk om dit proces toe te passen zonder digitale kanalen op te nemen in uw merkactivatiestrategie.

Merkactivatie: definitie

Merkactivatie is een reeks processen om de merkbekendheid te vergroten. Het heeft verschillende mogelijkheden:

 • Het vertrouwen promoten tussen de consument en het merk (Saeed, R., 2015, Engelse site)
 • Stimuleren van positieve berichten over uw aanbod.

We vinden het in verschillende vormen. Merkactivatie gebeurt zowel in fysieke winkels als op digitale kanalen. Aan het eind van dit artikel geven we u drie voorbeelden van goede merkactivatiecampagnes die u helpen de ins en outs van deze methode te begrijpen.

(afbeelding)

Merkactivatie-oplossingen vallen vandaag in twee categorieën uiteen:

 • “Drive to web: het onderliggende doel is om gebruikers naar de verkoopwebsite te sturen
 • “Drive to store”: zeer nuttig om meer verkeer in de winkel aan te trekken.

Een goede klantervaring is een voorwaarde voor merkactivatie. Bovendien stimuleert dit de gunstige effecten van brand advocacy. Dat is belangrijk voor de online mond-tot-mond reclame.


Wat is het doel van merkactivatie?

Voor merken die in hun segment met sterke concurrentie worden geconfronteerd, is merkactivatie een uniek wapen. Het trekt de aandacht van interessante prospects en de operationele campagnes zijn origineel en interactief. Bovendien versnelt dit het proces van een klant die een product/dienst koopt.

Waarom werkt merkactivatie zo goed? Deze methode stimuleert klanten om zich het imago van het merk voor te stellen om hen aan te zetten tot kopen. Zo spelen we in op het virale karakter van marketingcampagnes om het conversiepercentage te verhogen. Het is daarom een integraal onderdeel van guerrillamarketing: hoe meer men van zich laat horen, hoe hoger de verkoop.

(afbeelding)


3 tips voor uw merkactivatiecampagnes

Wat merkactivatie betreft, zijn er enkele goede praktijken die moeten worden toegepast om de voordelen ervan te maximaliseren. Dit zijn er drie: monsters, positieve emoties en digitale kanalen.

Tip 1: Verspreid de merknaam

Een goed idee is om bijvoorbeeld monsters te sturen. Dit creëert waarde, maar vooral een herinnering bij de consument. Dit is de ideale manier om een plaats te veroveren in het hoofd van een klant die u wilt behouden.

Hieronder volgen enkele ideeën voor acties om uw naamsbekendheid te vergroten:

 • Fysieke en digitale evenementen: proeverijen, producttests, sponsoring, enz.
 • Digitale marketing: regelmatig content schrijven, samenwerken met influencers, enz.

(afbeelding)

Tip 2: De klantervaring moet positieve emoties oproepen

Als uw klanten en prospects deelnemen aan een activiteit rond merkactivatie, moeten ze tevreden weggaan. Dat is de toegevoegde waarde van deze marketingpraktijk: positieve emoties opwekken.

Deze ervaringen kunnen worden aangeboden op evenementen, feesten en andere bijeenkomsten waar de doelgroep aanwezig is. Hier volgen enkele voorbeelden van locaties die aan deze beschrijving voldoen:

Om Red Bull als voorbeeld te nemen: zijn marketinginspanningen zijn emotioneel geladen en daarom het meest memorabel. Daarom moet de zichtbaarheid van het merk ondergeschikt zijn aan de ervaring. Met andere woorden, het is niet nodig het embleem overal te plaatsen; als de emotie aanwezig is, zullen de mensen het merk onthouden.

(afbeelding)

Tip 3: Erken de waarde van digitale kanalen

Tegenwoordig zijn sociale media een essentieel onderdeel van marketinginspanningen. Merkactivatie moet zoveel mogelijk gedeeld worden om viraal te gaan. Dit zal het bereik van uw marketinginspanningen vertienvoudigen, en de return on investment zal nog hoger zijn. Om dit te bereiken zijn alle middelen goed, en elk kanaal dat verkeer genereert moet worden overwogen:

 • Online media: vergroten het bereik van uw campagne en brengen u dichter bij uw doelgroep.
 • Sociale netwerken: hier zijn wij vooral geïnteresseerd in opinieleiders. Het is daarom een goed idee om samen te werken met deze mensen die een belangrijke rol spelen in de online consumptie.

(afbeelding)


3 voorbeelden van effectieve merkactivatie

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Hieronder 3 bekende voorbeelden van goede merkactivatie in de entertainment- en kledingindustrie.

Netflix en zijn onderdompeling in fictie

In 2018 was de Netflix-stand op CES 2018 (Engelse site) een van de populairste op de show. Behalve de bekendheid van het Amerikaanse bedrijf, trok ook het originele thema de aandacht. Inderdaad, Altered Carbon werd gekozen als de belangrijkste ervaring van de stand. Het doel van deze aanpak was de bezoekers op te nemen in het futuristische universum van de serie.

Netflix heeft niet beknibbeld op de middelen. Hier werden alle verhaalelementen van de serie overgenomen om de ervaring geloofwaardiger te maken. Psychasec, een bedrijf dat mind transfers van zijn klanten in Altered Carbon mogelijk maakt, verkocht zijn dienst terwijl het verschillende productmodellen op zijn stand toonde.

activation marketing Netflix

Netflix heeft de CES-deelnemers opgenomen in het universum van zijn succesvolle programma. Het gaf hen de illusie dat science fiction geen fictie meer was.

Influencers als core business bij Revolve

Het Revolve Festival, dat elk jaar plaatsvindt in Coachella, is een geweldig voorbeeld van merkactivatie. Het strenge proces onderscheidt het van andere Amerikaanse festivals. Alleen de grootste namen uit de muziekindustrie en specifieke influencers worden toegelaten. Door zo’n moment exclusief te maken, versterkt het kledingbedrijf Revolve de emoties die bij de consument worden opgewekt. Het bedrijf creëert afgunst, anticipatie en een gevoel van beloning voor de deelnemers.

Bovendien helpt de influencermarketing het bedrijf om de online verkoop te verhogen. Michael Mente, CEO van het miljardenbedrijf, gaf het vijf jaar (Engelse site) geleden toe:

Influencers zijn verantwoordelijk voor 70% van de inkomsten van Revolve.

DirecTV: samenbrengen om beter te verkopen

Samenwerken met iets waar uw publiek al van houdt, is een goed begin om uw bedrijf meer bekendheid te geven. DirecTV heeft dit goed begrepen. De Amerikaanse televisiedienst heeft een publiek van sportfans. Dus organiseerde het bedrijf een “tailgate party (Engelse site) aan de rand van Boston. Bij dit soort evenementen verzamelen de deelnemers zich allemaal rond hun auto om een gezellig moment door te brengen. Dit is een gangbare praktijk in Noord-Amerika.

Hier nodigde DirecTV zijn klanten uit om American football-wedstrijden te bekijken op gigantische schermen. Tegelijkertijd was het mogelijk om foto’s van zichzelf te maken met merkaccessoires. Het was een geslaagd evenement, DirecTV was origineel, onderhoudend en memorabel. Deze drie woorden zouden kunnen samenvatten waar het bij merkactivatie om gaat. Dankzij deze waarden kon DirecTV zijn huidige klanten ervan overtuigen dat zijn service die van de concurrentie overtrof. Het is een stap dichter bij het opbouwen van loyaliteit.

activation marketing DirecTV

DirecTV vertrouwt op merkactivatie om de klanttevredenheid te verhogen: winst verzekerd! (bron : Shutterstock)Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *