9 november 2022 821 woorden, 4 min. gelezen

Ryanair: 5 voorbeelden van provocerende pr-stunts

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het is bekend dat Ryanair in de hoofden van de consument synoniem staat met low-cost. Zijn reclame motto zou kunnen zijn “Spreek goed, spreek slecht, zolang je maar over mij spreekt”. Met een tot een minimum beperkt communicatiebudget heeft Ryanair […]

Het is bekend dat Ryanair in de hoofden van de consument synoniem staat met low-cost. Zijn reclame motto zou kunnen zijn “Spreek goed, spreek slecht, zolang je maar over mij spreekt”. Met een tot een minimum beperkt communicatiebudget heeft Ryanair zich de afgelopen jaren zeer inventief getoond om mensen over zich te laten praten, meestal via controversiële stunts. Laten we eens kijken naar 5 voorbeelden van de meest schokkende pr-stunts van Ryanair in de afgelopen jaren.

Inhoud

  • De eerste pr-stunt: de hoax van de betalende toiletten
  • Een goede Ryanair pr-stunt bestaat uit harde taal
  • Het doel van Ryanair: zich onderscheiden tegen elke prijs
  • Presidentsverkiezingen zijn een pr-stunt!
  • Covid-19 of niet, Ryanair gaat uit van zijn eigen communicatie

Voorbeeld 1

Eerste publiciteitsstunt: de hoax van het betaaltoilet

Ryanair heeft niet alleen zijn lage prijzen gebruikt om bekend te worden. De luchtvaartmaatschappij heeft namelijk al snel een gedurfde houding aangenomen in haar communicatiestrategie. En Michael O’Leary is een echte expert in goedkope communicatie. In 2009 amuseerde de CEO zich door de pers te doen geloven dat zijn bedrijf de vliegtuigtoiletten betalend zou maken (Engelse site).

Pas een paar dagen later gaf hij het bedrog toe. Dus 13 jaar geleden voerde de directeur van de luchtvaartmaatschappij zijn eerste stunt al uit. De hele communicatieafdeling van Ryanair zet deze traditie tot op de dag van vandaag voort.

O’Leary al lachend over de salaristoiletten: “een nieuwe visionaire strategie en een geweldig idee.


Voorbeeld 2

Een goede Ryanair com hit gaat door grove taal

In 2011 ging de celebrity-pers er vandoor met vele prenten over de natuurlijke behoefte van Gérard Depardieu (Franse site). De affaire vond plaats bij een concurrerende luchtvaartmaatschappij, dus het was een niet te missen kans voor Ryanair. Deze keer was de publiciteitsstunt gebaseerd op een woordspeling: “pissen op de concurrentie”.

Net als de acteur ziet het bedrijf zichzelf als ontlastend voor zijn klanten door hen te herinneren aan zijn lage prijzen. Bovendien merken wij op dat de prijsstrategie van de onderneming al jaren dezelfde is. Het belangrijkste concurrentievoordeel is dat het financieel toegankelijk is voor iedereen!

publicite ryanair pisse sur la concurrence

Ryanair kiest voor een agressieve communicatie ten opzichte van de concurrentie.


Voorbeeld 3

Het doel van Ryanair: opvallen

De Britse toezichthouder voor reclame is gewend aan berichten over de pr-stunts van Ryanair. Het is in dit opzicht zelfs een van de meest problematische bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. In 2012 werd een Ryanair-reclame (Franse site) waarin Thomas Cook werd gehekeld en een dreigend faillissement werd voorspeld, in het Verenigd Koninkrijk verboden. We kunnen ons dan terecht vragen stellen over:

  • het nut van een dergelijke aanpak: zoals vermeld in de inleiding is het Ierse bedrijf van mening dat slechte publiciteit niet bestaat. Eigenlijk zijn dus alle middelen zijn goed om mensen aan het praten te krijgen.
  • het merkimago van Ryanair: de onderneming positioneert zich door deze houding als een disruptieve speler op de luchtvaartmarkt. Ze doet aan prijsverstoring evenals aan provocerende en nieuwe communicatie.

Ryanair zegt ‘bye’ tegen Thomas Cook (bron: Daily Mail)


Voorbeeld 4

Wie presidentsverkiezingen zegt, zegt coup de com!

Provocerende pr-stunts zijn niet ongewoon voor Ryanair. Het Twitter-account van de goedkope luchtvaartmaatschappij was het decor van verschillende pr-stunts tijdens de Amerikaanse verkiezingen van november 2020. Het minste wat we kunnen zeggen is dat sommige tweets nogal… ongepast waren. Oordeel zelf.

Ten eerste liet het Twitter-account van Ryanair op 5 november 2021 een tweet vallen die als politiek incorrect kan worden omschreven. Het toont een screenshot van Eric Trump, zoon en vertrouwde adviseur van de huidige Amerikaanse president, bij wat lijkt op een rally. Het commentaar voorspelt de nederlaag van het Trump-kamp en een terugkeer naar het gebruik van commerciële luchtvaartmaatschappijen in plaats van Air Force One. Dit is natuurlijk zonder de privé vliegtuigen van Donald Trump Senior mee te tellen.

In 2020 gebruikte Ryanair de politieke context om Eric Trump aan te pakken (bron: Twitteraccount Ryanair)

In deze andere tweet werd door de Ryanair community manager openlijk gespot met de voorspellingen van Donald Junior over de uitslag van de stemming.

Een voorbeeld van alternatieve politieke cartografie (bron: Twitteraccount Ryanair)

 


Voorbeeld 5

Covid-19 of niet, Ryanair doet zijn stukje communicatie

We eindigen deze lijst met voorbeelden van pr-stunts met deze tweet van 13 december 2021. Op het officiële Ryanair-account vinden we een voorbeeld van community management met een nogal gewaagde timing. In volle pandemie en te midden van het Partygate-schandaal (Engelse site) maakte Ryanair een grap om de stemming te verlichten. Het bedrijf vermaakt zich door de gezondheidsprotocollen van ons allemaal te vergelijken met de “feestprotocollen” van 10 Downing Street. De grap is zelfs vrij vulgair in sommige delen van de tweet.

Kortom, sociale netwerken zijn een uitkomst voor Ryanair en zijn manier van communiceren. De provocerende, vulgaire, losse toon vindt zijn publiek onder meer op Twitter. In november 2022 waren meer dan 670.000 accounts geabonneerd op de pagina van het bedrijf!

Pikante humor voor een staatskwestie (bron: Twitteraccount Ryanair)



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *