20 februari 2019 1229 woorden, 5 min. gelezen

Interactieve etalages: innovatieve tool voor de detailhandel?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het creëren van aantrekkelijke etalages maakt integraal onderdeel uit van het marketingplan van de detailhandel. In het digitale tijdperk richten detailhandelaren zich naar interactieve etalages. Voorgevels die zich aanpassen aan hun omgeving en er interactie mee creëren met behoud van […]

Het creëren van aantrekkelijke etalages maakt integraal onderdeel uit van het marketingplan van de detailhandel. In het digitale tijdperk richten detailhandelaren zich naar interactieve etalages. Voorgevels die zich aanpassen aan hun omgeving en er interactie mee creëren met behoud van basisfuncties zoals het tonen van de nieuwe producten van het merk, het promoten van doorlopende kortingen, en nog veel meer.

In dit artikel bespreken hebben we het over interactieve etalages, een technologie die steeds vaker wordt gebruikt in de wereld van de detailhandel en proberen we de voordelen en technische aspecten ervan te begrijpen.

Samenvatting

  1. Wat is een interactieve etalage?
  2. Is het een investering die de moeite waard is?
  3. Hoe werkt een interactieve etalage
  4. Welke valkuilen moeten worden vermeden?

Wat is een interactieve etalage?

Een interactieve etalage is de voorkant van een winkel of kantoor, waarmee interacties met voorbijgangers plaatsvindt via de externe omgeving, of dat nu de voorbijgangers zelf, het verkeer of de seizoenen zijn. De interacties kunnen verschillende vormen aannemen: visueel, tactiel of geluid. Deze zogenaamde “interactieve etalage” kan worden vergeleken met een gigantische touchscreen terminal die niet gericht is op klanten die al in de winkel zijn, maar naar de voorbijgangers, prospects en klanten van het merk op de straat.

Is het een investering die de moeite waard is?

Leuk om weten: gemiddeld 60% van de respondenten in de studie van Ipsos over Digital Store bevestigt dat de innovatieve tool die sommige merken gebruiken hen stimuleren, niet alleen om de winkel te bezoeken, maar ook om aankopen te doen.

Het eerste doel van een interactieve vitrine is om informatie te verspreiden en tegelijkertijd voorbijgangers aan te trekken. Ze kan de vorm aannemen van een catalogus of rondleidingen voor bijvoorbeeld een makelaarskantoor, ze kan het virtueel passen van kleding of brillen mogelijk maken of gewoon intrigerend zijn en zo de aandacht trekken van prospects. Interactieve etalages trekken de aandacht van voorbijgangers op een speelse manier, en zodra de voorbijganger door deze unieke vitrine wordt gelokt, is het een kwestie van hen te informeren over het merk, de trends en de producten.

De belofte is duidelijk: van window-shopping een nieuwe en persoonlijke ervaring maken

Hoewel de nadelen minimaal lijken (frequent onderhoud van de etalages, installatie, …), zijn de voordelen van deze interactieve etalages voor de verkoper duidelijk:

  • Vergroten van de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van het merk door het verplaatsen van visuele elementen en het creëren van interacties met de omgeving buiten de winkel.
  • Een unieke en op maat gemaakte interactieve speelse ervaring, die een emotionele band met de klant creëert.
  • Informatieve en commerciële ondersteuning met tal van marketing-, communicatie- en informatie-elementen over het merk, de winkel, de productieprocessen, promoties en lopende aanbiedingen, enz.
  • Toename van het winkelverkeer en/of het beheer van de klantenstroom. Een kapsalon zonder afspraak kan bijvoorbeeld de geschatte wachttijd weergeven en prospects en klanten de mogelijkheid bieden om een sms te ontvangen wanneer zij aan de beurt zijn.
  • Differentiatie ten opzichte van de concurrentie. Ongeacht of deze laatste een interactieve etalage heeft, want elk etalage zal uniek zijn, onder meer omdat elke interactie uniek is.
  • 24/7 beschikbaarheid, ook als de winkel of het agentschap gesloten is. Zo kan het winkelend publiek genieten van entertainment, maar vooral van de informatie die wordt weergegeven, ongeacht de dag of het tijdstip waarop ze voorbij de etalage komen.
  • Verbetering van het innovatieve imago van het merk. De beleving van klanten en prospects is niet alleen origineel, ze is ook gepersonaliseerd, waardoor er een meer concrete link ontstaat tussen individuen en het merk.
  • Evolutieve ondersteuning die zeer eenvoudig en snel kan worden getransformeerd, gewijzigd en aangepast.
  • Efficiënte en eenvoudige informatieverzameling (aantal mensen dat bereikt wordt via de interactieve etalage, aantal mensen in winkels of agentschappen, …). Deze verzamelde gegevens stellen de winkel in staat om het rendement van de investering te meten en de efficiëntie van zijn oproep tot actie aanzienlijk te verbeteren.

Hoe werkt een interactieve etalage

Aan de technische en materiële kant kunnen verschillende opties worden gebruikt. Bij aanraakvensters wordt een transparante folie met sensoren tegen het raam aangebracht, zodat – net als bij een smartphone of tablet – bewegingen op het raam worden gedetecteerd en de interactie wordt geactiveerd. Zo wordt informatie verstuurd of ervoor gezorgd dat wordt gereageerd op de klik van de voorbijganger. Het is ook mogelijk om de interactieve etalage te beheren via camera’s en bewegingssensoren, zoals BMW in New York deed met een verkeers- en autoregistratiesysteem om het straatbeeld in een toekomstige versie op hun interactieve etalage te tonen.

De transmissie zelf gebeurt via schermen, die iets achter de ramen zijn geplaatst, via videoprojectoren of objecten die reageren en bewegen op basis van de externe omgeving, zoals Nike deed met een interactieve etalage die evolueert in functie van de voorbijgangers voor de winkel.

Aanraak- of bewegingssensoren worden via een computer op de schermen aangesloten. Er is geen een complex besturingssysteem nodig, omdat het gebruik ervan beperkt is tot het verzamelen, verzenden en weergeven van gegevens. Er moet wel aandacht worden besteed aan de veiligheid van de gegevens, of het nu gaat om de veiligheid van de klant of het merk. Het zou nog spijtig zijn om alle interne informatie van het bedrijf op de eigen website te vinden.

Creativiteit en technische vooruitgang kennen geen grenzen, dus zijn er projecten ontwikkeld die voor verschillende retailers gemeenschappelijk zijn. Dit was het geval met de interactieve vitrines die in 2016 met SEMAEST werden ontworpen en die tot doel hadden het 10e arrondissement van Parijs nieuw leven in te blazen. Door de combinatie van recycling en 3D-printing heeft het bedrijf de hele wijk, van winkeliers tot eenvoudige voorbijgangers, kunnen overtuigen door een unieke interactieve ervaring aan te bieden.

Voor meer informatie, ontdek de artikelen die we hieraan hebben gewijd.

Welke valkuilen moeten worden vermeden?

Het is belangrijk om een interactieve etalage niet gewoon als een gadget te beschouwen. Het is een op zichzelf staande marketingtool die geïntegreerd moet worden in het marketingplan en een reëel belang moet hebben voor shoppers, prospects, maar ook klanten. Zo is het niet de bedoeling om simpelweg de website van het merk te tonen, want die brengt niets nieuws voor klanten of prospect, aangezien ze deze informatie op zijn smartphone kunnen vinden.

Het doel van de interactieve etalage is ook om een specifieke doelstelling voor het merk te bereiken (het verbeteren van de passage in winkels, transformatiepercentages, verspreiding van gerichte informatie, enz.).

Deze etalages maken talrijke gegevensverzamelingen mogelijk, een aanzienlijk voordeel voor een bedrijf. Het volstaat dan om de gegevens die door de interactieve vitrine worden gegenereerd en verzameld te kwantificeren, te meten en te analyseren om de marketing- en communicatiestrategie te verfijnen en te corrigeren of zelfs te handelen naargelang de producten, de markt, dit alles met het doel de resultaten van het merk te verbeteren.

Eén ding is zeker, technologie staat centraal in ieders leven. Omdat informatie almaar sneller wordt verzonden en uitgewisseld, willen klanten, prospecten en shoppers efficiënter toegang krijgen tot informatie en snel de gegevens vinden die hen aangaan en hen interesseren. Zij willen autonoom blijven en tegelijkertijd diensten op maat ontvangen. Gemiddeld zegt 60% van de respondenten in de studie van Ipsos Digital Store dat de innovatieve tools die in sommige winkels beschikbaar zijn, hen aanmoedigen om niet alleen winkels en agentschappen te bezoeken, maar ook om aankopen te doen.

Afbeeldingen: Shutterstock



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *