24 november 2023 816 woorden, 4 min. gelezen

Louis Vuitton etalages: de mooiste en hun marketingrol

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dit artikel toont enkele spectaculaire etalages van Louis Vuitton. Ze herinneren ons eraan dat etalages een integraal onderdeel uitmaken van de marketingstrategie van dit merk.

Etalages van Louis Vuitton zijn een essentieel onderdeel van de marketingervaring van dit topmerk. Het merk heeft zelfs een boek (Franse site) uitgebracht met zijn meest creatieve etalages. In onze marketingmixgids haalden we Vuitton als voorbeeld aan omdat hun etalages een integraal onderdeel van de identiteit van het merk zijn geworden. Zoals u in dit artikel zult zien, zijn deze etalages vaak geïnspireerd op samenwerkingen met kunstenaars. Lees meer over de mooiste etalages ooit gemaakt door Vuitton, en over hun marketinganalyse.

Contactez-nous pour vos études retail et marketing

Dinosaurussen in de etalage bij Louis Vuitton

In 2013 huldigde Louis Vuitton een reeks etalages in die voor mij de kwintessens van de Vuitton-marketinggeest blijven: origineel, spectaculair, luxueus. De flagshipstore op de Champs-Elysées werd een etalage voor gouden dinosaurussen. Elke etalage had zijn eigen, en sommige exemplaren waren zo groot dat ze 2 etalages overspanden.

Het interessante aan deze etalages was dat Vuitton niet per se probeerde om het product te laten zien. De dinosaurussen stonden in het middelpunt van de belangstelling en de producten van het merk werden gedegradeerd tot accessoires. Als u goed naar de onderstaande foto’s kijkt, ziet u dat de producten soms aan de kant worden geschoven en bijna onzichtbaar worden.

Dit type etalage is bij Louis Vuitton een uitzondering gebleven. Maar ze illustreren perfect het concept van het opnieuw betoveren van de detailhandel, dat erg in de mode is geraakt. Luxemerken doen er alles aan om de aandacht van het winkelend publiek te trekken en hen de winkel in te lokken. Deze overdaad neemt soms bijna overdreven vormen aan, zoals in het volgende voorbeeld (Yayoi Kusama). Het is een hele kunst om elegantie en het spectaculaire te combineren, en voor mij hebben deze etalages daarin een hoogtepunt bereikt.

De Yayoi Kusama-robot in de etalage van Place Vendôme

Dit artikel over etalages van Louis Vuitton zou niet compleet zijn zonder het evenement van 2023 te noemen: de samenwerking tussen Louis Vuitton en Yayoi Kusama. Deze samenwerking gaf aanleiding tot een aantal absoluut ongelooflijke street marketing-acties (reusachtig standbeeld, reusachtige opblaasbare beeltenis op het dak van de flagshipstore op de Champs Elysées). De etalages waren ook versierd in de kleuren (of eigenlijk de ‘stippen’) van deze samenwerking, en één etalage in het bijzonder trok de aandacht van de wereld.

In de etalage van de boetiek op de hoek van Place Vendôme en Rue du Faubourg Saint-Honoré toonde Vuitton een mensachtige robot die de gelaatstrekken van de Japanse kunstenaar had aangenomen. Het tafereel was zo fascinerend dat voorbijgangers de tas die de robot vasthield vergaten.  Ik kon die zonnige dat enkele prachtige foto’s maken.

Louis Vuitton x Jeff Koons etalage in Londen

Er is nog een etalage van Louis Vuitton die indruk op me heeft gemaakt. Het was een etalage in samenwerking met Jeff Koons. Het was een “totaalwerk” in de zin dat de etalage een kunstwerk op zich was geworden. Het DNA van het merk Vuitton werd behandeld met de codes van de kunstenaar. Het is dus een meer “intellectuele” etalage, minder gemakkelijk toegankelijk voor het grote publiek, omdat het een bepaalde artistieke opleiding vereist.

Deze etalage omvat 3 duidelijk verschillende componenten:

  • de monochrome figuren die typisch zijn voor de verbeelding van de kunstenaar
  • de ballonnen in de 2 hoeken van de etalage: merk op hoe de initialen van Jeff Koons op dezelfde manier worden behandeld als het Louis Vuitton-logo
  • de handtassen natuurlijk, waaraan ik een specifiek artikel heb gewijd waarin ik de grenzen tussen kunst en ambacht in twijfel trek.

De daken van Parijs: een etalage als trompe l’œil

Deze etalage was eind 2018 ingehuldigd in de Louis Vuitton juwelierszaak op Place Vendôme. De etalages zijn veel kleiner dan in de lederwaren- en confectiewinkels (vanwege de veiligheid). De setting oogt onvermijdelijk intiemer.

Marketingontcijfering de rol van de etalages bij Louis Vuitton

Ik vond het gebruik van dit valse perspectief over de daken van Parijs bijzonder slim. Het geeft het raam een diepte die het van nature niet heeft. De luchtballon is een uitnodiging om te ontsnappen. Het horloge in het mandje is ook zeer symbolisch. Dit luxe object zal de drager ongetwijfeld in staat stellen om geestelijk en sociaal te stijgen.

Marketingontcijfering: de rol van de etalage bij Louis Vuitton

Etalages spelen een centrale rol in het merkimago van Louis Vuitton. Ze weerspiegelen zowel de creativiteit als de positionering van het merk. Dankzij de regelmatige en totale vernieuwing worden ze ook een bestemming voor fans van het merk, vooral omdat hun ontwerp een wereldwijde campagnelogica volgt. Elke Vuitton-winkel ter wereld vernieuwt zijn etalages volgens dezelfde codes, op dezelfde tijdstippen.

Hun spectaculaire aard speelt ook een grote rol in de aantrekkingskracht die Louis Vuitton uitoefent op haar klanten en degenen die ernaar streven om hen te worden. Je moet je verbazen over de verbeeldingskracht van de ontwerpers van Vuitton. Het mentale universum van het merk wordt dus gesmeed door visueel contact met de etalages.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *