Early adopters zijn visionaire consumenten. Zij herkennen de meest innovatieve producten op de markt, en zijn tegelijk echte influencers bij het grote publiek. Door hun gedrag, hun neiging om risico’s te nemen, onderscheiden zij zich van de massa. In dit artikel bekijken wij dit type consument binnen het bredere concept van verspreiding van innovatie. Deze grafiek geeft u een beter inzicht krijgen in de rangorde van early adopters onder de consumenten. Tot slot bekijken we twee casestudies. We zullen zien hoe Apple en Sony het vertrouwen van deze oorspronkelijke gebruikers wisten te winnen.
Neem contact met ons op om uw productlancering te bespreken
Inhoud
- Definitie: wie zijn de early adopters?
- Hoe gedragen early adopters zich?
- Voorstelling van de verschillende adopter-profielen
- Early adopters: 2 concrete voorbeelden
Definitie: wie zijn de early adopters?
Early adopters zijn de eersten die nieuwe technologie omarmen. Zij dienen als benchmark voor de overige consumenten, aangezien zij degenen zijn die het aanbod mainstream maken. Dit type gebruiker onderscheidt zich doordat hij geneigd is meer te betalen voor een aanbod dat hij aantrekkelijker vindt.
Deze laatste zijn sleutelelementen in de marketingstrategie van merken die vertrouwen op early adopters om feedback te geven over productgebreken en om de kosten van productonderzoek en -ontwikkeling te dekken. Early adopters zijn namelijk zeer geïnteresseerd in het product of de dienst van hun voorkeur. Ze worden een integraal onderdeel van de marketingfilosofie bij bedrijven. In feite helpen zij bedrijven graag om hun aanbod beter te lanceren bij het grote publiek.
De term “early adopters” maakt deel uit van een breder concept dat bekend staat als diffusie. Dat is het proces waarbij de communicatie over een innovatief product/dienst zich via de consument verspreidt. Tegenwoordig is ICT (Engelse site) een krachtig wapen om het aanbod op het internet te verspreiden. (Rogers, E.M. et al., 2008, Engelse site).
Hoe gedragen early adopters zich?
Early adopters zijn risicozoekende consumenten. Ze gebruiken meestal een product/dienst waarover ze geen zekerheid hebben. Zij doen dat omdat zij vaak niet tevreden zijn met de oplossing voor een bepaald probleem.
Neem contact met ons op om uw klanttevredenheid te beoordelen
Er zijn echter nog veel meer kenmerken van early adopters. Hieronder vindt u 3 van hun belangrijkste kenmerken:
- Positief denken: zij weten zich aan te passen aan voorheen onbekende consumptiesituaties. Met andere woorden, zij verlaten hun comfortzone om nieuwe consumptiepatronen uit te proberen.
- Digitale communicatie: hun aanwezigheid op sociale netwerken is een zegen voor merken. In principe gaan wij ervan uit dat dit type persoon zich gemakkelijk technologische innovaties toe-eigent. Daarom zijn zij belangrijke communicatiemiddelen in virale marketingstrategieën.
- Opiniemakers: als tech-savvy consumenten zijn dit degenen die een menigte creëren. Het zijn immers de meningen van de early adopters die de aanzet geven tot de aanvaarding van het product door de early majority (zie overzichtsgrafiek).
Voorstelling van de verschillende adoptieprofielen
In zijn boek “Diffusion of Innovations” theoretiseert Everett Rogers de progressieve adoptie van innovatieve producten. Hij verdeelt het publiek in vijf categorieën consumenten. Ingedeeld volgens hun stadium van productadoptie, beschrijft Rogers de kenmerken van de volgende mensen:
- Innovators
- Early adopters
- Early majority
- Late majority
- Laggards
We hebben de gedragspatronen van early adopters, bekeken, laten we verder gaan met de andere adoptieprofielen.
Innovators als bron van het innovatieve product
Deze consumenten werken voor technologiemerken en zijn de bedenkers van innovatieve ideeën. Zij zijn gepassioneerd door nieuwe technologieën en geloven dat het nut ervan onbetwistbaar is. Het zijn risiconemers en meestal jong en van hoge klasse. Ook hebben zij bevoorrecht contact met andere vernieuwers. Het is dan ook een kleine, hechte groep met een passie voor wetenschappelijke ontdekkingen en kennis. Ten slotte zijn het consumenten zonder klantentrouw. Zij zullen immers altijd de voorkeur geven aan de nieuwste producten boven het ultieme product van hun favoriete merk.
De early majority volgt de early adopters
Zij volgen de input van de early adopters. Deze keer bestaat deze groep uit veel meer consumenten. Zij hebben meer tijd nodig om de nieuwste innovaties over te nemen. Deze early majority behoort tot de hogere en hogere middenklasse. Nu hebben we het gebied van de invloedrijke consumenten, d.w.z. de opinieleiders, verlaten. Deze consumenten volgen dus de mode. Ten slotte zijn de leden van deze meerderheid gevoelig voor marketingactivering. Inderdaad, om hen te overtuigen hebben ze de mening van de consument of producttests nodig.
De late majority volgt de meest innovatieve consumenten
De volgende fase omvat de late majority. Deze consumenten hebben nog meer tijd nodig dan de early majority voordat ze een nieuwe technologie invoeren. Hun belangrijkste karaktertrek is scepticisme. Met andere woorden, hun zin in innovatie is vrij gering. Bovendien is hun sociale status over het algemeen lager dan die van de vernieuwers en de vroege meerderheid. In feite zijn hun consumptiegewoonten niet erg mobiel, ze zijn tevreden met relatief klassieke en weinig vernieuwende aanbiedingen. Zij zullen pas innovatieve producten kopen wanneer deze algemeen beschikbaar zijn in de samenleving.
[call-to-action-read id=”53885″]
De laggards volgen later de overige consumenten
De groep “laggards” tenslotte maakt het plaatje compleet. Na het scepticisme van de late majority vinden we hier consumenten met een conservatieve tendens. Daarom zijn de laggards de laatsten die een nieuw product/dienst invoeren. Deze consumenten zijn ouder dan de vorige categorieën en worden eerder gemotiveerd door traditionele aankopen. Ze onderscheiden zich ook door hun vermogen om zich bijna systematisch tegen elke vorm van innovatie te verzetten.
Overzichtstabel: early adopters en technologie-adoptie
Hieronder ziet u een grafiek uit Burke, D. et al., 2017. Deze grafiek herhaalt de bevindingen van Rogers over de adoptie van innovatieve producten/diensten. Het toont de bovengenoemde consumentencategorieën in termen van hun marktaandeel.
Early adopters: 2 concrete voorbeelden
Apple en Sony zijn kolossen van technologische innovatie, vooral dankzij hun paradepaardjes: de iPhone en de PlayStation. Dit zijn cases van deze twee grote merken die erin geslaagd zijn te vertrouwen op de beslissende bijdrage van de early adopters.
Apple
Apple heeft een uitstekende relatie met zijn early adopters. De lancering van de iPhone in 2007 is bijvoorbeeld een zeer interessante casestudy. Met een oorspronkelijk prijskaartje van 599 dollar koos het bedrijf voor een discriminerende pricing In deze context konden alleen early adopters hun mening geven aan de rest van de bevolking. We hebben het inderdaad over een publiek dat bereid is financiële offers te brengen om te kunnen profiteren van de nieuwste technologieën. Beetje bij beetje kon Apple de prijs zeer hoog houden voor een product dat steeds meer door alle segmenten van de bevolking werd overgenomen. 15 jaar later is Apple het meest winstgevende (Engelse site) bedrijf aller tijden.
Sony
Sony is een van de belangrijkste spelers op de markt van videogameconsoles (Engelse site). Hiervoor kan de Japanse multinational zijn marketingafdeling bedanken. Het bedrijf vroeg zich echter af: “Hoe kunnen we onszelf vernieuwen en de interesse wekken van early adopters na zoveel jaren van succes? “Het antwoord ligt in de lancering van de PlayStation. Sony weigerde de traditionele communicatiekanalen, zoals de E3-show (Engelse site),te gebruiken. In plaats daarvan koos zij voor:
- eigen digitale kanalen (sociale netwerken, website, enz.)
- meer lokale shows over de hele wereld om de lancering van zijn nieuwe console aan te kondigen
Dit veroorzaakte een enorme piek in de belangstelling voor deze console, die werd gezien als moeilijk toegankelijk en zelfs bedoeld voor een bevoorrecht publiek. Uit deze marketingpositie blijkt de wens om de komende jaren aan de top van de videogamewereld te blijven.
Geplaatst in Innovatie.