18 september 2023 1158 woorden, 5 min. gelezen

Voedingsinnovatie neemt af (-12,7%): trends in 2024

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het aantal innovaties in de voedingssector is in 2022 wereldwijd met 12,7% gedaald. In Frankrijk is de daling zelfs meer dan 20%. In dit artikel analyseren we de cijfers van 2022 en kijken we vooruit naar de voedselinnovatietrends voor 2024.

De voedingssector staat onder druk. Aan de ene kant zijn grondstoffen onderhevig aan ongekende schommelingen in het aanbod (conflicten, geopolitieke spanningen, opwarming van de aarde), en aan de andere kant worden consumenten gewurgd door inflatie. Distributeurs hebben de neiging om producten uit de rekken te halen. Fabrikanten op hun beurt zijn gestart met shrinkflation (krimpflatie) en beperken nu drastisch hun innovaties om kosten te besparen. In tijden van crisis is het de verscheidenheid die daaronder lijdt. Meer dan ooit is het belangrijk om de belangrijkste trends te begrijpen om de juiste keuzes te kunnen maken.

Neem contact op met IntoTheMinds voor uw consumentenonderzoek

Voedselinnovatie 2022: 7 statistieken

  • Het aantal nieuwe voedingsproducten dat in 2022 wereldwijd werd gelanceerd, is met 12,7% gedaald.
  • In Frankrijk is het aantal nieuwe voedingsproducten dat in 2022 werd gelanceerd met 23% gedaald.
  • 10,2% van de voedselinnovaties in 2022 zal betrekking hebben op niet-alcoholische dranken
  • 47% van de wereldwijde voedselinnovaties is gericht op consumentenplezier
  • 31,4% van de voedselinnovaties wereldwijd zijn gezondheidsgerelateerd
  • Slechts 5,5% van de voedselinnovaties in 2022 zal gericht zijn op bruikbaarheid
  • 10,2% van de voedselinnovaties wereldwijd behoren tot de categorie “niet-alcoholische dranken” (een stijging van 0,6 punten ten opzichte van 2021)

Op SIAL 2022 was het duidelijk dat plantaardige producten in het algemeen, en vooral plantaardig vlees, in de mode waren. Achter dit specifieke geval ging een complexer probleem op het gebied van voedselinnovatie schuil. Een in juni gepubliceerd onderzoek laat ondubbelzinnig zien dat voedingsprofessionals het tempo van hun innovaties in 2022 heel duidelijk hebben vertraagd.  De daling is aanzienlijk: -12,7% tussen 2021 en 2022.

voedselinnovatie heterogene vertraging

Op SIAL 2022 was een groot aantal bedrijven actief in de sector van plantaardig vlees.

Een heterogene vertraging

In Frankrijk is de vertraging bijzonder opvallend. Terwijl er in 2021 3093 nieuwe producten werden geteld, zal dat aantal in 2022 slechts 2374 bedragen (-23%). De vertraging is vooral merkbaar in Europa, maar minder in Azië en de Verenigde Staten.

Desondanks is deze afname van het aantal nieuwe producten in de voedingssector ongekend in de recente geschiedenis. Gedurende 25 jaar was voeding een constante bron van vernieuwing. Er werd zelfs gezegd dat 10% van de 30.000 nieuwe producten die wereldwijd elk jaar worden geïntroduceerd, eens in de 2 jaar op SIAL te zien waren.

voedselinnovatie 2022


Waarom het aantal voedselinnovaties in 2022 zal dalen

Er zijn tal van redenen voor deze vertraging, maar ze hebben allemaal één gemeenschappelijke oorsprong: onzekerheid. In eerste instantie heeft de Covid-crisis en vervolgens de inflatiecrisis bedrijven financieel onder druk gezet. Bedrijven moeten nu meer dan ooit de broekriem aanhalen. Dit is des te urgenter omdat niet alle kostenstijgingen zijn doorberekend aan de klanten. Daarom moeten ze worden gecompenseerd door interne kostenbesparingen. Het budget voor onderzoek en ontwikkeling, evenals voor marketing, wordt als een van de eerste getroffen.

Innovatieve projecten worden voorlopig in de wacht gezet, in afwachting van hypothetisch betere tijden. Deze situatie zal niet veranderen, zoals we verder in de volgende paragraaf zullen toelichten.

chocoroll Voedselinnovatie toekomst

Op SIAL 2016 lanceerde een bedrijf een “Chocoroll” die het makkelijker maakte om chocolade op toast te smeren. De toegevoegde waarde ervan is discutabel. Dit product overleefde het niet in de jungle van voedselinnovaties.


Wat heeft de toekomst in petto voor voedselinnovatie?

Onze analyses, samen met de marktonderzoeksverzoeken die we van onze klanten ontvangen, stellen ons in staat om 3 trends voor de komende jaren te identificeren.

Stopzetten van niet-essentiële innovaties

Voor 2022 bleek dat naar schatting slechts 1 op de 5 gelanceerde voedingsproducten langer dan 12 maanden overleefde. Met andere woorden, het overlevingspercentage van innovaties in de voedingsindustrie gedurende één jaar bedroeg 20%, 80% overleefde het niet. Bedrijven in deze sector zullen hun middelen vooral richten op die innovaties met de hoogste kans op succes. “Minder significante” innovaties zullen steeds minder kans hebben om gerealiseerd te worden. In de toekomst zal consumentenonderzoek daarom zwaarder wegen. Aan de ene kant moeten ze de daadwerkelijke aankoopintenties van consumenten vaststellen, maar aan de andere kant moeten ze ook het verwachte rendement beoordelen.

Prioriteit voor producten met een hogere toegevoegde waarde

Hieruit volgt logischerwijs dat alleen innovaties met een hoge toegevoegde waarde nog hun weg naar de schappen van supermarkten zullen vinden. Zo kunnen fabrikanten hun marges verdedigen tegen distributeurs die onder druk van de overheid staan. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn detailhandelaren opnieuw door de overheid gesommeerd om uit te leggen waarom ze de prijsverlagingen die fabrikanten zijn overeengekomen, niet hebben doorberekend.

Deze strategie kan echter alleen werken als fabrikanten kunnen aantonen dat consumenten de toegevoegde waarde inderdaad waarnemen. Vanuit methodologisch oogpunt betekent dit dat het marktonderzoek gebaseerd moet zijn op nieuwe meetschalen. Deze moeten de waargenomen toegevoegde waarde, met name op het gebied van smaak, koppelen aan een sterke koopintentie. Het zal niet langer mogelijk zijn om genoegen te nemen met benaderende of lage aankoopintenties. De overgang van intentie naar aankoop moet zeker zijn zodra het product op de markt is.

Minder producten in het middensegment

We verwachten ook dat voedselinnovaties zullen draaien om twee tegengestelde marketingposities:

  • Lage kosten
  • Topklasse

Producten waarvan de positionering niet duidelijk verankerd is aan beide uiteinden, zullen niet langer op de markt verschijnen. Zolang de inflatie aanhoudt (wat wellicht een decennium kan duren), zullen consumenten gedwongen worden om hun eetgewoonten te herzien en neerwaarts bij te stellen. In de meeste gevallen zullen ze de voorkeur geven aan de meest betaalbare producten. Er zullen af en toe uitzonderingen zijn, waarbij consumenten zich een merkproduct van betere kwaliteit kunnen veroorloven.

Dit impliceert dat producten uit het middensegment geleidelijk zullen verdwijnen uit het aanbod in de voedingsindustrie. Dit roept de vraag op wat er zal gebeuren met huismerken. Hun onduidelijke positionering, die niet echt goedkoop of duur is, zal de komende jaren een handicap vormen.

Smaakplezier met minder dure ingrediënten

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat bijna de helft (47%) van alle innovaties in de voedselsector onder de categorie “genot” valt. Deze overheersing van hedonisme is al vele jaren, zo niet decennia, een constante. Deze trend zal zich voortzetten, maar in de komende jaren zal er een nieuwe regel gelden: “presteer even goed, maar met minder kosten”. Dit betekent dat producenten zullen proberen om het genot van de smaak te behouden of zelfs te vergroten, terwijl ze tegelijkertijd de kosten van de recepten verlagen. Dit vereist het vervangen van kostbare ingrediënten en herziening van sommige recepten. Dit zal onderzoeksinstituten zoals het onze ook veel werk verschaffen, aangezien ze moeten analyseren in hoeverre het plezier behouden blijft.


conclusie Voedselinnovatie

Conclusie

Het tempo van innovatie in de voedingssector onderstreept de uitdagingen waarmee deze sector te maken heeft. Niet innoveren is echter geen haalbare optie. De spelers in deze branche begrijpen dat consumenten verlangen naar nieuwe producten en dat dit de enige manier is om marktaandeel te vergroten. De alternatieve aanpak, namelijk marktaandeel verwerven door agressieve prijsstelling, is geen realistische keuze, gezien de reeds smalle winstmarges. De enige optie zou zijn om recepten volledig te herzien, zodat goedkopere producten een betere prijs-kwaliteitverhouding bieden. Maar op zichzelf beschouwd is dit al een vorm van innovatie.

Als u deze kwesties verder wilt bespreken, staan ons bureau en onze teams graag tot uw beschikking.



Posted in Innovatie, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *