22 november 2023 891 woorden, 4 min. gelezen

Een interactieve etalage die draait rond recyclage

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De etalage is een essentieel onderdeel voor het succes van een winkel. Toch zijn ze zelden ontworpen om interactief te zijn. Bij Jamini in Parijs is dat wel zo. En hij heeft des te meer succes omdat hij deel uitmaakt van een buurtinitiatief.

Consumenten hebben wanhopig behoefte aan nieuwe, innovatieve verkooppunten die hen uit de gewone grijze wereld halen. Uit recent onderzoek blijkt dat consumenten zich alleen aangetrokken voelen tot digitale toepassingen in winkels als deze functioneel zijn. En toch is de etalage het perfecte middel om voorbijgangers de winkel in te lokken. In dit artikel vertel ik u over een voorbeeld van een interactieve etalage die ik bijzonder geslaagd vond en die op de golf van recyclage surft.

Neem contact met ons op voor uw marketingonderzoek

Interactieve etalage

Detailhandelaren hebben veel geïnnoveerd op digitaal gebied, met een duidelijk doel: meer verkopen. Maar ze zijn een heel aspect van de klantervaring vergeten: betovering. Wat is er gebeurd met de magie van de winkels die u als kind bezocht? Helaas is die er niet meer, tot grote wanhoop van de consument die geen enkel plezier meer beleeft aan het binnengaan van een winkel, behalve dan om geld te spenderen en wat meer toe te geven aan het consumentisme.

Detailhandel moet consumenten verrassen

Voor mij zijn betovering, dromen en een verandering van omgeving essentiële elementen van een verkoopstrategie. Verkopen betekent ook de verbeelding van klanten inspireren en mobiliseren. Maar betovering is vervangen door commerciële strategieën die er alleen maar op gericht zijn om meer te verkopen, om ons “loyaler” te maken. Met uitzondering van de luxesector maken nog maar weinig winkels de etalage tot een integraal onderdeel van hun verkoopstrategie.

Toch is het door de etalage dat de aandacht van de klant kan worden getrokken. Interactieve etalages kunnen precies dat doen. Het project moet echter zorgvuldig ontworpen worden, omdat klanten gedesillusioneerd raken over bepaalde soorten interactie. Uit de enquête die we publiceerden bleek dat de belangstelling voor tactiele etalages afnam.

Interactieve etalage

Interactie met het venster wordt geactiveerd door aanraking.
Dit activeert de animatie van het venster.

De voordelen van interactieve etalages in de detailhandel

Met interactieve etalages kunt u op een unieke en dynamische manier communiceren met voorbijgangers. Deze apparaten zijn niet zomaar schermen; het zijn geavanceerde systemen die ontworpen zijn om menselijke aanwezigheid en interactie te detecteren en erop te reageren. Er is een onderzoek (Engelse site) uitgevoerd om te begrijpen hoe deze displays de aandacht van voorbijgangers trekken en hoe interactie plaatsvindt.

Er worden twee effecten ontcijferd die het consumentengedrag weerspiegelen.

Landing Effect

Mensen lopen vaak langs een interactief venster zonder de interactiviteit ervan in eerste instantie op te merken, om vervolgens te stoppen en op hun schreden terug te keren wanneer ze zich realiseren dat ze ermee kunnen interageren. Dit noemt men het “landing effect”. Dit gedrag benadrukt het belang van de plaatsing van de etalage en de timing van visuele signalen om de kansen op betrokkenheid te maximaliseren. Interactieve etalages moeten zo geplaatst worden dat wanneer mensen besluiten om te interageren, ze er nog niet voorbij zijn gelopen, waardoor de kans kleiner wordt dat ze potentiële interacties missen.

Honeypot Effect

Het Honeypot Effect is de term die gebruikt wordt om de activiteit te beschrijven waarbij de interactie van één persoon met de etalage anderen aantrekt. Dit sociale aspect van interactieve etalages kan een gemeenschapservaring creëren en helpen om meer mensen aan te trekken voor interactie met de etalage.

IntoTheMinds: adviesbureau gespecialiseerd in marktonderzoek

Interactieve etalage

Jamini en haar hightech etalage…van gerecycleerd karton

Bij Jamini (de naam van de winkel) werden kartonnen dozen van plaatselijke winkeliers gerecycleerd om een kerstdecor te maken dat misschien een beetje kinderachtig lijkt, maar oh zo authentiek is. Een paar lasersnedes en microcontrollers later komt het decor tot leven tot groot genoegen van voorbijgangers die met een handzwaai acteurs worden in dit kleine ingenieurswonder. De lichten gaan aan, een windturbine begint te draaien en een kerstman komt plotseling uit de Haussmann-daken tevoorschijn.

Deze charmante etalage doet u misschien denken aan de kerstetalages in warenhuizen zoals Harrods, Le Printemps of Galeries Lafayette. Met een overvloed aan middelen slagen deze er ook in om verbazing op te wekken. Maar is het in een wereld die het risico loopt op indigestie en obesitas, en die ziek wordt van het afval dat het produceert, niet beter om voor eenvoud te kiezen?

Het hele project is ontworpen en geproduceerd door Le Fabshop, met financiële steun van SEMAEST en de Chambre des Métiers et de l’Artisanat de Paris (Parijse Kamer van Ambachten).

Innoveren om winkelgebieden nieuw leven in te blazen

Dit initiatief geeft mij ook de gelegenheid om de inspanningen van de winkeliers in het 10e arrondissement van Parijs te prijzen. Zij hebben zich aangesloten bij het project van Semaest om de plaatselijke handel nieuw leven in te blazen door middel van een reeks interactieve etalages. Hoewel ik in dit artikel slechts de etalage van één winkel heb beschreven, waren er nog vele andere te bewonderen (zie de andere afbeeldingen hieronder). Dit initiatief maakt het mogelijk om een “bezoekroute” te creëren om de winkels in de buurt te herontdekken, en dat is precies wat lokale winkels nodig hebben: hun aantrekkingskracht hervinden om klanten aan zich te binden.

Ik denk dat Semaest, een organisatie van de stad Parijs die verantwoordelijk is voor het revitaliseren van de detailhandel, haar rol heel goed heeft gespeeld. Het project is technologisch zonder te overdrijven, voldoet aan de recyclingvereisten en creëert vooral een band tussen de winkels in de wijk.



Posted in Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *