29 maart 2023 1125 woorden, 5 min. gelezen

Wat is brand territory? Definitie en voorbeelden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Voor bedrijven is het definiëren van brand territory een essentieel aspect van hun marketingpositionering. Het gaat om belangrijke kwesties op het gebied van consumentengedrag en merkimago. Het dwingt merken hun intrinsieke waarden en de verwachtingen van hun doelmarkt ter discussie […]

Voor bedrijven is het definiëren van brand territory een essentieel aspect van hun marketingpositionering. Het gaat om belangrijke kwesties op het gebied van consumentengedrag en merkimago. Het dwingt merken hun intrinsieke waarden en de verwachtingen van hun doelmarkt ter discussie te stellen. In dit artikel gaan we dieper in op de kenmerkende elementen van deze praktijk. Ook geven wij 3 voorbeelden van goede brand territoris om u te helpen de voor- en nadelen van dit concept beter te begrijpen.

IntoTheMinds helpt u uw marketingstrategie te heroverwegen!


Inhoud


Wat is brand territory?

Brand territory is de plaats die een merk inneemt in de hoofden van de consument. Het wordt opgebouwd op basis van de waarden van een onderneming en de verwachtingen van de targeting. Daarbij stellen merken zeer onderscheidende communicatie-elementen vast (logo, slogan, redactionele lijn, enz.). Bijgevolg is dit gebied een belangrijke onderscheidende factor. Dit marketingconcept is fundamenteel gebaseerd op de lange termijn. Merken moeten het in de loop der tijd volgen om een solide reputatie op te bouwen.


Hoe definieert u uw brand territory?

Om hun brand territory te definiëren, moeten bedrijven nagaan wat hun waarden zijn, of ze geschikt zijn voor de markt en welke communicatie ze moeten gebruiken. Zij moeten zich dus 3 essentiële vragen stellen:

 • Wat zijn de verwachtingen van de markt?
 • Wat is het DNA van het merk?
 • Hoe communiceert u uw DNA naar de markt?

territoire de marque attentes marché

Wat zijn de verwachtingen van de markt?

De eerste stap bij het definiëren van uw brand territory is nadenken over uw doelmarkten. Dit is immers een essentieel aspect van de merkstrategie: de positionering die zij willen innemen. In dit geval kijken bedrijven naar de concurrentiespanning en bepalen ze of de markt niche is of niet. Dit impliceert echte inspanningen op het gebied van competitive intelligence om de laatste markttrends te identificeren.

Om aan de verwachtingen van de markt te voldoen, moet natuurlijk worden gekeken naar de behoeften van de marketingdoelstellingen. Om dit te doen, maken merken regelmatig gebruik van de diensten van een marktonderzoeksbureau om inzicht te krijgen in het consumentengedrag. Met deze expertise werken consultants en marketeers hand in hand om creatieve en impactvolle aanbevelingen te doen.


territoire de marque ADN marque

Wat is het DNA van het merk?

Ten tweede moeten bedrijven nadenken over de waarden die zij aanhangen. Zoals we zullen zien in ons hoofdstuk “Voorbeelden, vertrouwen de beste merken op hun waarden om gemakkelijker herkenbaar en uniek te zijn. Hier volgen enkele suggesties voor aansprekende waarden om uw merkterritorium te definiëren:

 • Traditie
 • Luxe
 • Respect voor het milieu
 • Diversiteit
 • Efficiëntie
 • enz.

Dit introspectieve werk omvat ook een concurrentiecomponent. Concurrentievoordelen maken immers integraal deel uit van de merkwaarden. Laten we de goede praktijken op dit vlak bekijken. Digitale kanalen zijn steeds meer factoren van differentiatie op de commerciële activiteit van merken. Merkbekendheid en imago zijn ook afhankelijk van een goede online aanwezigheid. Houd hier dus rekening mee bij het heroverwegen van uw:


territoire de marque communication

Hoe communiceert u uw DNA naar de markt?

Ten slotte is het, met vastgestelde behoeften en een identificeerbaar merk-DNA, tijd voor de communicatiestrategie. Dit is de derde pijler van brand territory. Communicatiecodes zijn een nieuwe differentiator: het gebruik ervan bepaalt de doeltreffendheid van uw relatiemarketing. Deze codes omvatten vele elementen, waaronder:

 • Visuals : kleuren, vormen, grafisch charter
 • Spraakelementen : slogan, redactionele toon, lexicaal veld
 • De relatie met de consument : community management, trigger marketing, enz.

Het is belangrijk om tot elke prijs aantrekkelijk te blijven. Brand territory evolueert en past zich aan maatschappelijke en technologische veranderingen aan.


brand territory voorbeelden


3 voorbeelden van een duidelijk afgebakende brand territory

Nu we weten hoe we dit gebied moeten definiëren, laten we enkele concrete gevallen bekijken. Nike, Chanel en Zara hebben wereldwijd een aanzienlijke reputatie. Dit hebben zij onder meer te danken aan hun sterke waarden en unieke marketingpositionering. Hier ziet u hoe deze bedrijven hun merkimago omzetten in een merkterritorium!


Nike

Laten we ons eerst richten op het voorbeeld van Nike. Haar positionering is voorbeeldig omdat ze duidelijk herkenbaar is: ze is inspirerend, innovatief en prestatiegericht. Haar communicatie sluit hierop aan, omdat zij haar klanten aanspoort hun grenzen te verleggen. Zoals uit de marketingcampagnes blijkt, benadrukt Nike diversiteit en het belang van gemeenschappen. Dit wordt ook weerspiegeld in het productassortiment, dat gericht is op verschillende consumentengroepen met verschillende behoeften.

In de praktijk zetten de beelden van de campagnes van Nike de leden van deze gemeenschappen in de schijnwerpers. Het merk presenteert hen als succesvolle atleten, zonder voorbij te gaan aan de waarden van diversiteit die eigen zijn aan het bedrijf en zijn doelgroep.

Als voorbeeld vindt u hieronder een voorbeeld van een recente reclamecampagne. “Never Settle, Never Done” behandelt elk element van de definitie van brand territory:


Chanel

Dan is er Chanel dat haar brand territory definieert aan de hand van inspirerende waarden. Bovenaan de lijst staan onafhankelijkheid, de vrijheid van de vrouw en elegantie. De marketingboodschap van de parfumeur ligt in de uitdrukking van creativiteit. Daarom leggen haar reclamecampagnes de nadruk op artistieke statements en het gebruik van beroemdheden.

Bovendien is het merk een specialist in social proof. Hier bevestigt het de positieve mening van consumenten, dankzij de invloed van deze publieke figuren. Het aanbod van Chanel is dus gebaseerd op een hoogwaardige klantervaring om zijn marketingdoelgroep te verleiden.

Visueel gezien brengt Chanel haar waarden over via traditionele en zelfs filmische beelden. Daarbij is de invloed van het merk op kunst en cultuur voelbaar in de afbakening van haar brand territory. De No. 5-campagne met Brad Pitt als gast bevat al deze elementen. De klassieke en eenvoudige stijl duidt op de tijdloosheid van Chanel:


Zara

Ten slotte is het voorbeeld van de brand territory van Zara erg interessant. Haar waarden zijn namelijk van dien aard dat zij specifieke marketingdoelstellingen bereiken. Daarom wordt de milieuvriendelijke positionering geloofwaardig gemaakt door het functionele, praktische en veelzijdige aspect van het assortiment. Daarbij gebruikt het merk communicatiecodes die perfect zijn om een goed merkterritorium in 2023 te definiëren. Zijn waarden zijn uiterst actueel en bereiken mettertijd een steeds bredere doelgroep.

Het is geen verrassing dat de visuele elementen van de communicatiecampagnes van Zara complementaire waarden uitdragen. De eenvoud van de ontwerpen is slim gekoppeld aan de milieubewuste waarden van het merk. Het YouTube-kanaal van Zara staat vol met advertenties in die geest. De video hieronder promoot een nieuwe collectie voor komende zomer. De modellen brengen hun band met de natuur over, dit alles met strakke visuals en een eenvoudig assortiment. Het merk wordt een uitstekend voorbeeld van brand territory voor elke kledingspeler!Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *