5 januari 2023 1425 woorden, 6 min. gelezen

6 B2B-trends om ondanks de onzekerheid succesvol te zijn in 2023

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wat worden de belangrijkste B2B-trends in 2023? Het jaar 2022 was al moeilijk, maar 2023 zal wellicht nog moeilijker zijn. In dit artikel deel ik mijn bezorgdheid, maar ook mijn hoop om op koers te blijven in wat sommigen een […]

Wat worden de belangrijkste B2B-trends in 2023? Het jaar 2022 was al moeilijk, maar 2023 zal wellicht nog moeilijker zijn. In dit artikel deel ik mijn bezorgdheid, maar ook mijn hoop om op koers te blijven in wat sommigen een “perfect storm” noemen. In het bijzonder denk ik na over strategieën om B2B-klanten te winnen en concurrenten te verrassen.

Anticipeer op markttrends met ons marktonderzoek

Als u maar 30 seconden heeft

De B2B-trends voor 2023 worden zichtbaar in de risico’s voor bedrijven. Wij belichten 2 “horizontale” trends die alle ondernemingen gemeen hebben en 4 “verticale” trends.

Om optimaal te profiteren van deze megatrends, kunnen bedrijven B2B-enquêtes gebruiken om te anticiperen op de reacties van hun klanten.

Inhoud

 1. Recessie in 2023: welke gevolgen?
 2. Trends in 2023: een macrovisie
 3. Anticiperen op trends met een B2B-enquête
 4. De 6 assen van B2B-groei in 2023
 5. Conclusie

Recessie in 2023: welke gevolgen?

Er is intussen consensus (Engelse site) dat er in 2023 een recessie komt. Naast het technische aspect van de recessie, maak ik me vooral zorgen over de reactie van bedrijven. We zien dat bedrijven steeds heftiger reageren op het minste slechte nieuws. Die overvoorzichtigheid versterkt de natuurlijke effecten van een crisis en veroorzaakt schokken die de instabiliteit verlengen.

Verwacht dat de uitgaven op veel gebieden zullen dalen. Iedereen is al op zoek naar besparingen om de kostenstructuur te verminderen en de gevolgen van de inflatie te compenseren.

prédiction futur image d'illustration


In plaats van te speculeren over de microtrends van 2023 op zakelijk gebied, geef ik de voorkeur aan een macroscopische blik. De huidige situatie is onleesbaar geworden. De wereld is een enorm mijnenveld geworden waarin het steeds moeilijker wordt om doorheen te navigeren. Inflatie, oorlogen, geopolitieke spanningen, polarisatie, extremisme, …. Een macro-economische voorspelling van meer dan 3 maanden vooruit is momenteel een prestatie. Daarom lijkt het mij veel relevanter om terug te keren naar meer fundamentele overwegingen en ons te concentreren op wat aan de huidige periode ten grondslag ligt: de risico’s.

De risico’s zijn veelvoudig en komen uit veel verschillende gebieden. Zij maken het beheer van de onderneming complexer en vereisen veel meer vaardigheden dan voorheen.

Personeelsrisico’s

Het zal niemand ontgaan zijn dat de arbeidsmarkt bijzonder krap is. Zoals uit onze laatste studie over de rekruteringsmarkt blijkt, verdubbelen bedrijven hun inspanningen om talent aan te trekken. Zonder personeel kan een bedrijf niet functioneren.

Logistieke risico’s

De door de Covid-crisis veroorzaakte verstoringen van de toeleveringsketen zijn nog niet achter de rug. De mooie mechaniek van “Just In Time” is permanent verstoord, en de digitalisering veroorzaakt stress op bepaalde elektronische componenten. Het tekort aan chauffeurs maakt de zaak er niet beter op en de logistiek zal daarom nog enkele jaren een risicovolle sector zijn voor bedrijven.

Cyberbeveiligingsrisico’s

Dat bedrijven hyperafhankelijk zijn van IT-systemen is een risico. Hackers zijn zeer vindingrijk om bedrijven in de val te lokken.

Risico’s van digitale veroudering

Het laatste risico is van strategische aard. De Covid19-pandemie, en de lockdowns die ermee gepaard gingen, veroorzaakte een versnelling van de digitale overgang. E-commerce, bijvoorbeeld, was een overlevingsfactor tijdens de Covid-crisis alvorens het vertraagde. De wereld gaat echter niet achteruit.

 • De digitale overgang zal doorgaan (misschien in een langzamer tempo dan in 2020-2021)
 • De behoefte aan de exploitatie van gegevens zal sterk blijven, maar ook pragmatischer zijn. Te grote Big Data projecten mislukken 80% van de tijd, dus zal het nodig zijn zich te concentreren op de projecten die echt waarde opleveren.

Het is heel goed mogelijk om te anticiperen op de B2B-trends voordat uw concurrenten dat doen. U hoeft alleen maar de juiste vragen te stellen aan uw bedrijfsdoelstellingen.
Een B2B-enquête is een aanpak waarmee u snel uw marketingbeslissingen kunt oriënteren. U kunt bijvoorbeeld:

 • de meest veelbelovende segmenten identificeren
 • de beste prijs bepalen
 • de beste marketingpitch kiezen

Een B2B-onderzoek kan in slechts enkele dagen worden uitgevoerd.

Neem contact op met ons onderzoeksbureau


De 6 assen van B2B-groei in 2023

De macroscopische lezing die ik gaf van de komende 12 maanden stelt ons in staat redelijkerwijs te projecteren op onze nabije toekomst.

De 4 vastgestelde verticale ‘risico’-trends zullen worden gestructureerd rond 2 transversale prioriteiten:

 • klanten vinden
 • kosten in de hand houden

Als u ergens op wilt wedden bij de verkoop van diensten of producten in B2B, is dit het cijfer dat u in gedachten moet houden. Ik denk dat degenen die de volgende 6 behoeften vervullen.in 2023 groei zullen kennen.Behoefte 1: klanten vinden (vooral in het buitenland)

Elk product of dienst dat helpt om klanten te vinden, inkomend of uitgaand, wordt gewaardeerd. Maar wees voorzichtig met uw marketingbeloften en bedrijfsmodel. De gevoeligheid voor uitgaven zal in 2023 toenemen en uw verkooppraatje zal meer dan ooit gebaseerd moeten zijn op Return on Investment (ROI).

Verspil geen tijd met sectoren waarvan de winsten onder druk staan. In de detailhandel bijvoorbeeld zal elke investering die meer dan drie maanden nodig heeft om vruchten af te werpen, systematisch worden geblokkeerd. Tenzij u een wonderoplossing heeft, kunt u zich beter richten op sectoren met groeipotentieel en op bedrijven die hun producten en diensten kunnen exporteren. Uw klantenbestand uitbreiden door te exporteren is een zeer onderbenutte hefboom voor groei bij de KMO’s. Om hiervan te profiteren, voert u een snel B2B-onderzoek uit om de aantrekkelijkheid van een markt te testen. Denk ook aan het zoeken van klanten in het buitenland via inbound marketing.


Behoefte 2: kosten beheersen, vooral energiekosten

Elk product of elke dienst die helpen de kosten te beheersen of zelfs te verlagen, zal in 2023 en zolang de inflatie aanhoudt (d.w.z. tot ver na 2023) in de belangstelling staan. De onmiddellijke ROI van kostenbesparende maatregelen is zodanig dat kostenbeheersing ongetwijfeld de eerste prioriteit voor bedrijven zal zijn. delen we onze tips en trucs voor eenvoudige besparingen.

In 2023 en tot het einde van het decennium zullen apparaten waarmee mensen energie kunnen besparen of waarmee zij eenvoudigweg hun verbruik kunnen controleren, de koningen van de business zijn.

 

 


Noodzaak 3: zorgen voor bevoorrading

In 2023 zal een falende toeleveringsketen een dodelijk gif zijn. De handel normaliseert zich nu, de zeevrachtprijzen zijn teruggevallen naar het niveau van 2019. Er zullen dus geen excuses meer zijn om niet aan klanten te leveren. Hun verwachtingen zullen hooggespannen zijn en niet op tijd leveren (of erger nog, helemaal niet leveren) zal een bron van ontevredenheid zijn.

De digitalisering van de toeleveringsketen, real-time informatiefeedback en automatisering zullen belangrijke thema’s zijn voor 2023 en de komende jaren.


Behoefte 4: werknemers vinden en houden

Paradoxaal genoeg is de werkgelegenheid in de huidige crisissituatie nog nooit zo goed geweest. De werkloosheid is nog nooit zo laag geweest en de aanwervingen zijn verrassend sterk. De oorlog om talent is verklaard en bedrijven zullen hun inspanningen moeten verdubbelen (zie ons onderzoek van december 2022 over dit onderwerp).

Het is daarom belangrijker dan ooit om de juiste mensen te hebben om te leveren en klanten tevreden te stellen. In 2023 zal er dus veel vraag zijn naar de sector Human Resources. Of het nu gaat om het invullen van vacatures of het behouden van bestaande werknemers, in 2023 zal er vraag zijn naar alle HR-diensten. Maar om te winnen zal zij haar beloften moeten waarmaken. Zoals met alles, moet het rendement van de investering positief zijn. Denk eraan uw prospects te benaderen met tastbaar bewijs van de waarde van uw voorstel.


Behoefte 5: digitalisering van het bedrijf

De digitalisering van bedrijven heeft in 2020-2021 een impuls gekregen. Deze gedwongen stap naar steeds meer gedematerialiseerde beurzen en transacties zal niet stoppen in 2023. Er liggen nog enorme uitdagingen in het verschiet, vooral voor de KMO’s, die nog te weinig gedigitaliseerd zijn. Of het nu gaat om SEO, e-commerce, digitalisering van processen, … de mogelijkheden zijn eindeloos.

Noodzaak 6: cyberrisico’s elimineren

Digitalisering en computernetwerken staan centraal in het functioneren van ondernemingen. Aanvallen zijn nu legio en treffen ook de KMO’s, en de gevolgen kunnen verschrikkelijk zijn. Naast de monetaire aspecten (cyber-ransomware, exploitatieverliezen) kan een computeraanval ook het voortbestaan van een bedrijf bedreigen.

Bedrijfsleiders zijn zich hiervan terdege bewust en de activiteiten rond cyberrisico’s zullen geen crisis doormaken.

 


Conclusie

Het jaar 2023 wordt gekenmerkt door onzekerheid. Toch zijn er sterke richtsnoeren die ons in staat stellen de behoeften van de ondernemingen duidelijk te zien. Ik heb 6 gebieden geïdentificeerd die volgens mij een zeer sterk groeipotentieel hebben. Het is dan ook rond deze zes gebieden dat ikzelf onze ontwikkelingsinspanningen in 2023 zal concentreren. Onze commerciële aanpak zal ook worden aangepast om aan de vastgestelde behoeften te voldoen en onze groei voort te zetten.

Als u andere ontwikkelingsgebieden ziet, aarzel dan niet om op dit artikel te reageren of ons te schrijven.Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *