3 maart 2023 1142 woorden, 5 min. gelezen

3 voorbeelden van social proof om uw prospects in klanten om te zetten!

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Social proof is een ideale metgezel om uw conversiepercentage te verhogen. Het gaat om het valideren van de mening van uw prospects. Hiervoor zijn getuigenissen van klanten, interventies van experts en casestudies goede praktijken om te volgen. Wij willen u […]

Social proof is een ideale metgezel om uw conversiepercentage te verhogen. Het gaat om het valideren van de mening van uw prospects. Hiervoor zijn getuigenissen van klanten, interventies van experts en casestudies goede praktijken om te volgen. Wij willen u hier een beter zicht geven op de definitie van dit concept met zijn vele voordelen. Onderaan het artikel geven we 3 van de beste voorbeelden van social proof om uw klantenbestand te vergroten.

Neem contact met ons op en word zichtbaarder op Google


Inhoud


Wat is social proof?

Social proof vormt een belangrijk onderdeel van het consumentengedrag. Gebruikers analyseren het gedrag van andere gebruikers en bepalen een passende reactie op een consumentensituatie. Zo wordt de sociale vergelijking een criterium ter validatie (of ontkrachting) van een mening. Social proof vormt dus een aankoopmotivatie op zich. Om dat te bereiken, zijn consumenten geïnteresseerd in de koopgewoonten van hun entourage, publieke figuren of zelfs experts (Cialdini et al, 1999, Engelse site).

Bovendien blijft social proof een goede indicator voor merkbekendheid. Bedrijven gebruiken het namelijk in tijden van onzekerheid om hun prospects aan te zetten tot aankoop. Zo gebruiken e-commerceplatforms social proof om hun klanten gerust te stellen (Burtch et al, 2018; Roethke et al, 2020, Engelse sites). Om die reden passen veel van hen de voorbeelden van social proof toe die aan het einde van het artikel worden aangehaald.


Wat zijn de 4 componenten van social proof?

Deze theorie, die in de jaren tachtig door Dr. Robert Cialdini werd gepopulariseerd, omvat vier elementen. Naeem, 2021(Engelse site) legt de mechanismen van succesvolle social proof uit. We komen hier uitgebreider op terug in ons onderdeel “Voorbeelden van social proof”:

Elementen van een social proof Toelichting
Onzekerheid Deze eerste fase brengt het mechanisme van social proof op gang. Een twijfelende consument zal immers geneigd zijn vrienden of familie om hulp te vragen in een onzekere consumptiesituatie.
Gelijkenis Vervolgens motiveert de gelijkenis van consumentenpercepties prospects om in dezelfde richting te bewegen. In deze context worden sociale netwerken een strategische plaats voor merken. Daarom brengen zij groepen invloedrijke en betrokken consumenten samen. De uitdaging wordt dan om onder deze groepen opinieleiders te identificeren en hen voor de zaak van het merk te winnen.
Expertise De beste voorbeelden van social proof zijn vaak de tussenkomst van een externe deskundige. Wie zou niet gerustgesteld zijn over de kwaliteit van een aanbod na de aanbeveling van een expert op dat gebied? Maar dat is nog niet alles, consumenten vertrouwen de mensen om hen heen. Zo beschouwen ze hun expertise als onbetwistbaar en zijn ze geneigd het consumptiepatroon van hun familieleden te imiteren.
Aantal Tenslotte, wat is er beter dan een massa gebruikers die verenigd zijn in hun acties om een consumentenhouding te valideren? Inderdaad, aantallen zijn een belangrijke variabele in social proof. Consumenten zullen positief staan tegenover het feit dat veel mensen op dezelfde manier handelen.

social proof voorbeelden


3 voorbeelden van efficiënte social proof

Ter illustratie van de verschillende ideeën die in onze definitie van social proof worden aangehaald, geven we u enkele voorbeelden van te ondernemen acties. Hieronder volgen 3 voorbeelden van social proof, allemaal erkend voor hun effectiviteit:

  • Getuigenissen van klanten
  • Aanbevelingen van beroemdheden en deskundigen
  • Praktijkvoorbeelden

Getuigenissen van klanten

Allereerst zijn getuigenissen van uw klanten formidabele wapens op het vlak van social proof. Ze zijn zelfs de meest gebruikte methode om consumenten gerust te stellen! Ze maken uw merk immers transparanter en staan dichter bij het doelpubliek. Bovendien getuigen ze van de kwaliteit van uw aanbod en uw klantenservice. Er zijn verschillende variabelen waarmee u kunt spelen om getuigenissen te perfectioneren:

  • Formaat: tekst, audio of zelfs video, kies het formaat dat het meest waarschijnlijk uw prospects in klanten zal omzetten!
  • Locatie van de getuigenis: zorg ervoor dat uw getuigenis opvalt. Plaats het in de buurt van een CTA (call-to-action), en aarzel niet om het op uw homepage te publiceren om het te laten opvallen.
  • Identiteit van de getuigen: zij moeten duidelijk identificeerbaar zijn. Geef zoveel mogelijk informatie: naam, leeftijd, plaats van herkomst, beroep, datum van consumptie, enz.

Social proof maakt gebruik van uw consumenten om uw marketingcampagnes te ondersteunen.Aanbevelingen van deskundigen en beroemdheden

Ten tweede zijn er talloze voorbeelden van social proof in de vorm van aanbevelingen van deskundigen en/of beroemdheden. Dat hebben we te danken aan de fenomenale invloed van deze opinieleiders. Experts maken en breken bedrijfsreputaties, terwijl beroemdheden de naamsbekendheid vergroten.

Het idee is dus duidelijk: u moet deze droomprofielen contracteren om uw aanbod te promoten! Zorg er echter voor dat uw toekomstige ambassadeurs verbonden zijn met uw merk. Met andere woorden, zorg ervoor dat deze persoon dezelfde waarden uitdraagt als u en uw klanten. U kunt dit doen door de meest loyale mensen in uw consumentenbestand te identificeren. Op die manier kunt u uw influencer-marketingcampagnes verfijnen: we komen nu op het terrein van account-based marketing.

Een voorbeeld hiervan is TUMI, fabrikant van hoogwaardige tassen en koffers. De communicatie van het merk is gespecialiseerd in sportmarketing. Tot d partners behoren de voetbalclub Tottenham Hotspur (Engelse site) en Formule 1-coureur Lando Norris. Deze associaties met hooggeplaatste personen passen bij het hoogwaardige merkimago van TUMI. Dat is dus een goed gebruik van social proof. Onderstaande video is een communicatiecampagne, bij de lancering van een nieuwe productlijn van het merk, met Lando Norris als gast.


Praktijkvoorbeelden

Laten we nu eens kijken naar praktijkvoorbeelden. In de context van social proof staan ze garant voor uw professionalisme en getuigen ze van uw sectorale expertise. Dit maakt ze de ideale bondgenoot voor uw B2B-marketingcampagnes. Leg uit hoe u problemen van klanten hebt opgelost met creatieve en effectieve oplossingen. Zorg er ook voor dat u goed contact onderhoudt met uw klanten, zelfs nadat een opdracht is afgelopen. Zo verkrijgt u de genoemde getuigenis.

Ten slotte, benadruk deze feedback en klantcases op de verschillende pagina’s van uw webdomein. Dit is wat wij doen in de rubriek “Methoden” van onze site. Door dat te doen, kunt u prospects beïnvloeden om contact met u op te nemen om uw diensten aan te vragen. De link hieronder toont u bijvoorbeeld enkele voorbeelden van social proof via onze praktijkvoorbeelden.

Klik hier voor onze casestudies over Europees marktonderzoek

 

Bronnen social proof


Bronnen

  • Gordon Burtch, Yili Hong, Ravi Bapna, Vladas Griskevicius (2017) Stimulating Online Reviews by Combining Financial Incentives and Social Norms. Management Science 64(5):2065-2082.
  • Cialdini, R.B. (1984), The Psychology of Persuasion, Quill William Morrow, New York, NY
  • Cialdini, R. B., Wosinska, W., Barrett, D. W., Butner, J., & Gornik-Durose, M. (1999). Compliance with a Request in Two Cultures: The Differential Influence of Social Proof and Commitment/Consistency on Collectivists and Individualists. Personality and Social Psychology Bulletin, 25(10), 1242–1253.
  • Naeem, M. (2021), “The role of social media to generate social proof as engaged society for stockpiling behaviour of customers during Covid-19 pandemic”, Qualitative Market Research, Vol. 24 No. 3, pp. 281-301.


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *