Ambush marketing is gebaseerd op viraliteit veroorzaakt door een belangrijke gebeurtenis. Het principe is als volgt: trek de aandacht die consumenten hebben voor de sponsors van een dergelijk evenement. En merken hebben er zin in: zelfs Pepsi, Audi en Samsung hebben het al geprobeerd. Iedereen heeft echter zijn eigen methode: je kunt kiezen voor een directe, frontale en expliciete aanpak, of voor de subtiele en indirecte manier. Dus wat zijn de mechanismen van deze marketingtechniek, en vooral, is het echt de moeite waard? Onze overzichtstabel van de voor- en nadelen van ambush marketing zal deze vraag beantwoorden.
Contacteer ons voor uw bewustmakingsstudies
Inhoud
- Ambush marketing: definitie
- Wat zijn de 4 belangrijkste soorten ambush marketing?
- Voordelen en nadelen van ambush marketingcampagnes
- 4 gekende voorbeelden van ambush marketing
30 seconden om alles te weten over ambush marketing
- Ambush marketing wil viraliteit genereren voor zijn merk, binnen grootschalige evenementen
- Directe en indirecte benaderingen laten een breed scala aan keuzes zien voor merken die zich door ambush marketing laten verleiden
- Deze praktijk is kosteneffectief, hoewel het moeilijk is het rendement ervan nauwkeurig te beoordelen
- 57 miljard dollar: waarde van de wereldwijde markt voor sportsponsoring, een favoriet speelterrein voor hinderlaagmarketing.
- Het voorbeeld van Samsung: scherpe prijzen om marktaandeel te stelen van uw concurrenten!
Ambush marketing : definitie
Wat is deze marketingpraktijk, die we vaak zien bij sportevenementen? De wetenschappelijke literatuur definieert het vanuit het oogpunt van de merken. Voor die laatste is het doel geassocieerd te worden met een belangrijk evenement, zonder officiële sponsor te zijn (Nufer, G., 2013, Engelse site). Het is dus heel goed mogelijk om een groot evenement aan te grijpen om gratis reclame te maken.
Dit is een niet te onderschatten voordeel. De wereldwijde markt voor sportsponsoring was namelijk goed voor 57 miljard dollar (Engelse site) in 2020. De waarheid is dat ambush marketing een legale marketingtactiek is zolang er geen misbruik van wordt gemaakt. Bij misbruik kunnen juridische stappen tegen uw bedrijf worden ondernomen.
-
Kortom, ambush marketing heeft twee belangrijke doelstellingen:
- Stimuleer de viraliteit van de reclameboodschap
- Optimaliseer uw merkimago
Wat zijn de 4 belangrijkste soorten ambush marketing?
Er zijn tegenwoordig veel methoden van ambush marketing. Ze kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: direct en indirect.
De directe aanpak is agressiever. Het maakt gebruik van visuele elementen en taal die geassocieerd worden met een concurrerend evenement of merk. Het doel is om de aandacht te trekken van een officiële sponsor. Dit schept verwarring bij de consumenten over de werkelijke identiteit van de evenementpartner. Daartegenover staat indirecte ambush marketing, verstandiger en minder provocerend. Hier is de indirecte benadering gebaseerd op subtielere beelden, geluiden, enz. om de aandacht van de consument te trekken.
Voor meer details vindt u hieronder een gedetailleerde voorstelling van twee directe ambush marketing- en twee indirecte ambush marketingpraktijken.
De sponsoring ambush
Coattail ambushing probeert de aandacht te trekken door een deelnemer aan een belangrijk evenement te sponsoren. Deze praktijk grenst aan het legale; er moet een evenwicht worden gevonden tussen discretie en toch opvallen. Om dit idee te illustreren, geven we twee veelzeggende voorbeelden:
- 1996, Atlanta Olympische Spelen: Britse sprinter Lindford Christie en zijn Puma-bril vielen de toeschouwers op.
- WK 2010: 36 vrouwelijke toeschouwers werden het stadion uitgezet na vermoedens van illegale reclame voor het Nederlandse bier Bavaria. De reden hiervoor was dat zijn concurrent Budweiser de officiële sponsor van het WK was.
Roofzuchtige ambush
De roofzuchtige ambush is vrij agressief, aangezien hij bestaat uit een directe aanval op een ander merk. We zien het wanneer een bedrijf expliciet kritiek heeft op de reclame-inspanningen van een concurrent. Daardoor blijven de kijkers in verwarring achter: ze weten niet wie de echte sponsor is. Het doel is eenvoudig: marktaandeel stelen van de officiële sponsors van het evenement in kwestie.
Het meest bekende geval van roofzuchtige ambush marketing zijn de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer. De ambush marketingcampagne zette Visa op tegen American Express. De eerste sponsorde de Olympische Spelen, terwijl de tweede probeerde de show te stelen. De reclameslogan van American Express vermeldt expliciet de naam van zijn concurrent.
“Je hebt geen visa nodig om naar Noorwegen te reizen”: de reclame van American Express is expliciet.
Associatieve ambush
Hier betreden we het terrein van de indirecte ambushmarketing. Bovendien wekt het merk de indruk dat het geassocieerd wordt met een grootschalig evenement. Hiervoor gebruikt het de communicatiecodes Daartoe gebruikt zij de logo’s van de sponsors en associeert zij zichzelf met een evenement waarop zij geen intellectuele eigendom heeft.
In zekere zin is ambush marketing door associatie vergelijkbaar met ambush sponsoring. Het verschil is echter dat in deze situatie de gebruikte visuals, slogans en namen uniek zijn.
Ambushmarketing o.b.v. waarden
Door het thema over te nemen en zich de waarden van de evenementsponsor toe te eigenen, wordt ambushmarketing indirect. Eigenlijk neemt het onofficiële merk de reclamekeuzes van de echte sponsor over, waardoor het meer gebruikers aantrekt en zijn reputatie versterkt.
Vanuit moreel oogpunt is dit zeker een van de meest dubieuze onderdelen van ambush marketing.
Neem contact met ons op voor uw naamsbekendheid
Voordelen en nadelen van ambush marketingcampagnes
Het effect van ambush marketing is moeilijk te beoordelen. Het heeft inderdaad zowel positieve als negatieve punten. De voordelen ervan zijn zeker: het is een originele en doeltreffende manier om uw marketingdoelstelling te bereiken. Aan de andere kant is er een negatieve kant. Het is niet moreel verantwoord, en het is riskant op vlak van financiën en imago. De onderstaande tabel vat de effecten van een dergelijke campagne op uw organisatie samen:
Voordelen | Nadelen |
Laat ruimte voor creativiteit: met ambush marketing kun je elk kanaal gebruiken, traditionele media, digitale kanalen, enz, street marketing, digitale kanalen, enz. | Onmiddellijke actie vereist: handel snel en plan uw strategie zorgvuldig, anders zullen de resultaten niet zo effectief zijn als verwacht. |
Rentabiliteit: Er zijn geen grote investeringen voor nodig (in ieder geval niet zoveel als voor sponsors van grote evenementen). | Return on investment is moeilijk te beoordelen: wat is het financiële rendement voor een merk dat gebruik maakt van ambush marketing? Prestatie-indicatoren geven schattingen, maar geen zekerheid. |
De perceptie van de klant veranderen: een bevestigt merkwaarden, wordt herkend door het grote publiek en geassocieerd met een evenement dat populair is bij de toeschouwers. | Hoe zit het met de rechten van andere merken: ambush marketing kunnen een inbreuk vormen op de rechten van de echte sponsors van een evenement. |
Direct reageren op de concurrentie: ambush marketing is effectief om te reageren op marketingcampagnes van directe concurrenten | Afhankelijkheid van de reclame-inspanningen van concurrenten: zonder advertenties van concurrenten is er geen ambush marketing. De concurrenten bepalen het tempo. |
4 gekende voorbeelden van ambush marketing
Ambush marketing heeft zijn weg gevonden in vele sectoren. Er is natuurlijk de sport, maar ook de auto-industrie en zelfs de hardware-industrie. De grootste bedrijven ter wereld hebben zich al aan ambush marketing gewaagd: Pepsi, Samsung, Audi, enz.
WK 2014: Pepsi laat van zich spreken
Voor de Braziliaanse Wereldbeker 2014, Pepsi heeft het groots aangepakt (Engelse site in twee fasen:
- Grote namen in de sport: Lionel Messi en Sergio Ramos verscheinen allebei in advertenties van het drankmerk.
- Dezelfde communicatiecodes: Pepsi zond een commercial uit die bijna identiek is aan die van Coca-Cola, om te profiteren van het partnerschap tussen het merk en de FIFA.
Door gebruik te maken van het virale karakter van het WK kon Pepsi zijn merk promoten zonder het evenement zelfs maar te sponsoren.
De clash tussen Apple en Samsung
2011, de iPhone 4S staat op het punt uitgebracht te worden. Het technologische evenement was het meest verwachte van het jaar. Totdat Samsung het feest bedierf. Het Zuid-Koreaanse bedrijf koos voor het verrassingseffect, en wel twee keer:
-
- Pop-up store: het merk installeerde een winkel op enkele meters van de Apple Store in Sydney.
- Samsung gebruikte deze pricing-techniek : voor zijn Galaxy SII, die werd verkocht voor 2 Australische dollars. Ter herinnering, de laatste iPhone kostte bijna 900 dollar.
Audi, BMW en reclameborden
Zelfs Audi en BMW, die het vertrouwen van het publiek genieten, doen soms aan ambush marketing.
In dit geval gebruikten ze billboards als slagveld. Bij verschillende gelegenheden maakten BMW en Audi gebruik van billboards om de harten van de toeschouwer te winnen.
RONA parodieert iPods
Laten we dit artikel eindigen met het voorbeeld van RONA, een Amerikaanse ijzerhandel. In 2010 kaapte het bedrijf de visuele elementen van een Apple product, de iPod Nano. Met een eenvoudige zin kon hij zich de vele kleuren van de MP3-speler toe-eigenen en er de draak mee steken.
Met de zin: “Wij recupereren de verfrestjes” is RONA nog altijd de initiatiefnemer van een van de meest opvallende ambush marketingcampagnes van de laatste jaren.
Geplaatst in Marketing.