Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Met deze simpele truc wordt uw reclame veel doeltreffender

Zoals u weet, ben ik enorm geboeid door de mediasector en reclame, en de laatste dagen heb ik heel wat gelezen over consumentengedrag en reclameboodschappen.
Vandaag wil ik met u een eenvoudige truc delen, die komt uit onderzoek dat wetenschappers deden naar de techniek van « eyetracking ».

De blootstellingstijd aan reclame is zeer kort 

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de blootstelling aan reclame over het algemeen heel kort is. Ze wordt gemeten in milliseconden en men schat dat een consument in het algemeen niet meer dan 100 ms (dat is een tiende van een seconde) naar reclame kijkt. U beseft dat 100 ms veel te kort voor het menselijke oog is om duidelijk te kunnen waarnemen wat op een affiche staat.

De consument ziet reclame niet

De vele blootstellingen aan reclame zijn dus niet enkel kort, maar eveneens wazig. Bij het kijken naar reclame krijgt de consument slechts een algemene indruk, en heeft hij niet de tijd om zijn blik aan te passen en duidelijk waar te nemen wat de reclame precies inhoudt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het centrale object en kleur ervan de integriteit van de reclameboodschap beschermt; zo zal de achtergrond het memoriseren van de boodschap niet verstoren. Het is dus essentieel om bij het ontwerp van de reclameboodschap ervoor te zorgen dat datgene wat het oog ziet, ook bij heel korte blootstelling, door de hersenen wordt opgevangen. Met andere woorden, als reclamemaker moet u ervoor zorgen dat de vorm die het oog waarneemt voldoende duidelijk is om herkenbaar te zijn. Als u die regel niet volgt, bestaat het risico dat de consument een vormloos object zien dat hij zich niet meer zal herinneren.

Het geheim om reclame beter te laten memoriseren  

Ik ben zeker dat u niet wilt worden vergeten, niet? Volg in dat geval dan deze aanbeveling als u de volgende keer een advertentie, flyer, banner of eender welk reclamemedium ontwerpt. Eerst plaatst u het object dat u wilt aankondigen in het midden van de reclame en zorgt u ervoor dat het voldoende contrasteert met de achtergrond.

Een eenvoudige manier om  na te gaan of uw reclame goed is gemaakt, is een «waas» te plaatsen met een filter in uw beeldbewerkingssoftware (Photoshop bijvoorbeeld) en het resultaat te bekijken. Als u niet herkent wat op de wazige reclame staat, ga dan terug naar uw bureau en herbegin.

Wat vindt u van de foto’s hieronder? Voldoen ze aan de visuele criteria? Hebben de makers ervan goed werk geleverd of niet?

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *