11 maart 2019 1048 woorden, 5 min. gelezen

Marketingstrategie in de verkoop: samenwerking tussen Nicolas, Comtesse du Barry en de Neuville

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit tijdperk van digitalisering van de markt maken veel consumenten gebruik van e-commerce, wat gevolgen heeft voor lokale winkels, die in het bijzonder worden getroffen door het fenomeen van showrooming. In reactie daarop gaan verkopers steeds vaker hun marketingstrategie […]

In dit tijdperk van digitalisering van de markt maken veel consumenten gebruik van e-commerce, wat gevolgen heeft voor lokale winkels, die in het bijzonder worden getroffen door het fenomeen van showrooming. In reactie daarop gaan verkopers steeds vaker hun marketingstrategie herzien om hun marktaandeel te kunnen behouden.
In dit artikel gaan we in op de opening eind 2018 van de concept store Savour Histoires de Gourmets in Vichy, een alliantie tussen de merken Comtesse du Barry, de Neuville en Nicolas. Meer dan een gewone pop-upwinkel is dit een eerste initiatief in de strijd tussen historische merken en nieuwe internetwinkels.

Samenvatting

  1. De plaats van e-commerce in het koopgedrag
  2. De alliantie Savour Histoires de Gourmets
  3. Enkele cijfers

De plaats van e-commerce in het koopgedrag

Consumenten gaan almaar meer online winkelen. Daar kan niemand nog aan twijfelen. Gemak en concurrentievermogen zijn de sleutelwoorden die consumenten ertoe aanzetten om online te winkelen, samen met steeds flexibelere en snellere leveringstermijnen.

Deze argumenten moeten echter in een meer algemeen kader met inbegrip van fysieke winkels worden geplaatst, waarbij rekening wordt gehouden met de evolutie naar het phygitale (zie hiervoor onze analyse van de toekomst van supermarkten en dit voorbeeld van een volledig phygitale winkel). Volgens het marktonderzoek van OTO Research kopen tussen de 49% en 55% van de mensen die een winkel binnenstappen uiteindelijk online. De voordelen zijn legio: levering aan huis, concurrentiële prijzen en diensten, websites die 24 uur per dag bereikbaar zijn vanuit huis…

Sommige merken, vooral prêt-à-porter, bieden hun klanten de mogelijkheid om hun artikelen online te bestellen en op te halen, ze te passen en zelfs terug te sturen naar de winkel. Het zou echter simplistisch zijn om de fysieke winkel te zien als een etalage voor e-commerce. 90% van de aankopen wordt nog steeds in winkels gedaan en nieuwe werkwijzen hoeven alleen nog maar te worden getest om klanten aan te trekken. Het voorbeeld Comtesse du Barry, Nicolas en de Neuville is daar een bewijs van.

De alliantie Savour Histoires de Gourmets

Er zijn verschillende mogelijkheden voor de wereld van de detailhandel om de giganten van de e-commerce het hoofd te bieden. Terwijl sommige retailers kiezen voor interactieve etalages, een nieuwe indeling van hun winkel, een steeds meer geavanceerde klantervaringen of innovatieve bedrijfsmodellen zoals DNVB, kiezen anderen voor bepaalde merken als voorkeurspartner om hun marktaandeel te vergroten.

Zo startte het verhaal van Savour Histoires de Gourmets, de samenwerking tussen drie beroemde Franse merken in één verkooppunt. Comtesse du Barry, een delicatessenzaak met Franse terroir-producten, de Neuville, een 100% Franse meester-chocolatier, en Nicolas, winkels gespecialiseerd in de verkoop van wijnen en sterke dranken, promoten gelijkaardige waarden zowel in de kwaliteit van hun producten als in hun diensten. Ze hebben de krachten gebundeld en een eerste gezamenlijke winkel geopend. Dit is een primeur in Frankrijk. De winkel werd geopend in december 2018 in Vichy en heeft als doel om de complementaire aanbiedingen van de drie merken samen te brengen in één verkooppunt.

De voordelen van de Comtesse du Barry concept store

  • Schaalvoordelen: de bundeling van 3 merken maakt het mogelijk om de kosten te delen en het opzetten van nieuwe locaties te overwegen
  • Cross-selling: klanten kopen producten van verschillende merken tijdens hun bezoek. Minstens 2 producten van verschillende merken in consumentenmanden

Of het nu voor toeristen of Franse burgers is, deze concept store is ontworpen voor liefhebbers van lokale producten en Franse gastronomie. Ze zullen in staat zijn om op dezelfde plaats gezouten of gezoete producten, wijnen en andere typische producten uit de Franse keuken te vinden.

Het voordeel van een dergelijke structuur voor deze al bekende merken is dat ze complementaire productlijnen – en altijd van dezelfde kwaliteit – kunnen aanbieden aan consumenten die niet langer naar verschillende delen van de stad hoeven te reizen om hun complete lokale mand te vinden.

Vaste klanten van het ene merk kan zo de producten van de andere merken ontdekken, want elk heeft zijn eigen zone. Dat is ook wat de drie merken zien: een klant koopt niet alleen bij Comtesse du Barry, maar zal bijvoorbeeld de aangekochte delicatessen ook aanvullen met een wijn van Nicolas. Buiten het feit dat er nieuwe klanten worden gewonnen, heeft deze samenwerking ook als doel om de merken een winkel te laten openen op plaatsen die, weliswaar interessant, maar te geriskeerd zouden zijn geweest als ze het alleen moesten doen. Uiteraard draagt dit concept ook bij aan de bestrijding van woestijnvorming in de stadscentra en de opkomst van de elektronische handel.

Een niet te verwaarlozen punt is de naam van de winkel, gekozen door de merken die allemaal dezelfde naam “Savour Histoires de Gourmets” dragen. Deze keuze wordt verklaard door de wens van de drie merken om op gelijke voet met de markt te staan en deze alliantie onafhankelijk van hun eigen merken te vertegenwoordigen. Hierdoor kunnen de drie merken afzonderlijk maar ook samen groeien en wordt vermeden dat het ene merk onder controle van een ander merk komt.

Enkele cijfers

1 locatie, 3 traditionele en beroemde savoirs-faires

Savour Histoires de Gourmets biedt in de winkel 1.140 producten aan, waarvan 800 van Nicolas, 250 van Comtesse du Barry en 90 van de Neuville.

De ruimte wordt gedeeld, net zoals de kosten. Deze worden door 3 gedeeld. De benodigdheden – meubilair, computersysteem, enz. – zijn systematisch afkomstig van een van de drie vertegenwoordigde merken.

De 1ste balans begin februari is zeer bevredigend, want eens voorbij de verrassing lijkt de klant de conceptstore te waarderen. De verkoop bewijst dit, want een mandje bevat gemiddeld 2 of zelfs 3 producten van verschillende merken. Een klant die binnenkomt om naar wijnen te kijken, zal al snel delicatessen of chocolade kopen.

Het spreekt voor zich dat dit eerste merk Savour Histoires de Gourmets een pilot store is. Comtesse du Barry, de Neuville en Nicolas zouden volgens Les Echos de la Franchise in de komende twee jaar tussen de 4 en 6 nieuwe testwinkels openen.

Voorlopig hebben Comtesse du Barry, Nicolas en de Neuville de ambitie om hun gezamenlijke merk Savour Histoires de Gourmets verder te ontwikkelen in Frankrijk in gebieden – vooral in stadscentra – die moeilijk alleen te bereiken zijn, doorgangsplaatsen zoals in stations en luchthavens, en waarom niet in het buitenland. De naam van het merk is inderdaad functioneel bedacht. “Savour”, wat in het Engels “smaak” betekent, maakt het de 3 merken in staat hun gemeenschappelijke merk om in de toekomst in het buitenland te ontwikkelen.Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *