5 maart 2018 620 woorden, 3 min. gelezen

Marktanalyse: hoe zien de supermarkten er over 10 jaar uit?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe ziet de supermarkt er over 10 jaar uit? Worden de medewerkers vervangen door robots? Zullen er alleen nog werknemers overblijven? Terwijl de “fysieke” winkels in toenemende mate een fygitale ervaring bieden en naarmate showrooming een steeds grotere dreiging worden […]

Hoe ziet de supermarkt er over 10 jaar uit? Worden de medewerkers vervangen door robots? Zullen er alleen nog werknemers overblijven?

Terwijl de “fysieke” winkels in toenemende mate een fygitale ervaring bieden en naarmate showrooming een steeds grotere dreiging worden voor traditionele winkels die niet transformeren, ondergaan ook de supermarkten een verjongingskuur die contrasteert met de stagnatie van de laatste decennia.

De 3 evolutiefases van de supermarkt: onze voorspellingen op 10 jaar

We voorspellen dat de evolutie van supermarkten zich in 3 opeenvolgende fasen zal voltrekken:

Fase 1: supermarkten in de komende 3 jaar

Ten eerste zullen supermarkten de menselijke aanwezigheid bij de kassa aanzienlijk verminderen. Self-scanning en self-payment worden naar voren geschoven zodat zoveel mogelijk kassiersters kunnen worden vervangen. Consumenten zullen worden aangemoedigd om hun gewoonten te veranderen en zelf te scannen en betalen. Deze stimulans zal verschillende vormen aannemen:

Door het aantal kassa’s te verminderen, zullen supermarkten wachtrijen creëren die klanten natuurlijk willen vermijden, waardoor ze gebruik zullen maken van zelfstandige scan- en betaalmethoden.

Supermarkten zullen de verschillende stand-alone scan- en betalingsvarianten vervangen door één oplossing.

Klanten die het snelst voldoen aan de nieuwe regels worden beloond met kortingen, kortingsbonnen of extra punten op hun klantenkaart.

Fase 2: hoe zullen supermarkten er binnen 3-5 jaar uitzien?

Online winkelen zal wijdverspreider worden en supermarkten zullen de ruimte voor online bestellingen moeten vergroten. De fysieke ruimte binnen supermarkten zal opnieuw moeten worden bekeken om plaats te maken voor het alsmaar toenemende aantal bestellingen dat online wordt geplaatst en wacht op ontvangst door de klant. Er zullen nieuwe patronen in het supermarktverkeer ontstaan, met name een gestage daling van de tijd die in supermarkten wordt doorgebracht.

Binnen 3 jaar zal Amazon een aanzienlijk marktaandeel hebben verworven in de online verkoop van consumentenproducten. Lokale supermarktketens zullen direct moeten investeren in hun toeleveringsketen om op gelijke voet met de nieuwe normen van Amazon te kunnen strijden. Klanten zijn ongeduldiger dan ooit en tolereren geen vertraging meer. Bestellingen moeten binnen 60 minuten na het plaatsen van online bestellingen klaar zijn.

Fase 3: de evolutie van supermarkten binnen 5 tot 10 jaar

De concurrentiestrijd met Amazon heeft de lokale supermarkten gedwongen om kosten te besparen. Eerst werden de arbeidskosten verlaagd en de technologie maakt het nu mogelijk om de eerste onafhankelijke winkels op te zetten. De enige overgebleven werknemers zijn degenen die de rekken vullen.

De winkelgewoonten zullen meer dan ooit worden gedifferentieerd. Gebruikelijke producten worden dezelfde dag nog dezelfde dag verzonden en bij u thuis afgeleverd of zijn binnen 60 minuten beschikbaar voor afhaling. Last-minute aankopen worden gedaan in lokale winkels, waarvan de meeste autonoom zijn en geen menselijke aanwezigheid hebben.

Huidige experimenten in de kleinhandel: naar zelfstandige winkels

Het is geen sciencefiction meer. In veel landen en sectoren zijn experimenten aan de gang, die allemaal samenwerken om van de zelfstandige winkel het model van de toekomst te maken.

  • Amazon Go werd uitgebreid besproken in de pers en ook wij hebben er een artikel aan gewijd.
  • In Nederland test Ahold een nabijheidswinkel “Albert Heijn” zonder kassa’s. Uit de eerste resultaten blijkt dat de omzet er niet onder lijdt, maar dat de tijd die in het verkooppunt wordt doorgebracht drastisch is afgenomen.
  • Bank of America test een kantoor zonder medewerkers.
  • Wheely’s heeft een kassaloze winkel gelanceerd, die 24/7 open is.

De toekomst van de detailhandel in het kort

We hebben een uitgebreid artikel voorbereid over de toekomst van de detailhandel. Het zal in maart 2018 worden gepubliceerd.

In afwachting van de publicatie daarvan lijkt de toekomst van de detailhandel ons op twee belangrijke aspecten gericht:

  • De klantenervaring (zie ons andere artikel over “fysieke bedrijven die de e-commerce golf zullen overleven”).
  • De gegevens (Big Data) die een bron van concurrentievoordeel zullen zijn. De daaruit resulterende analyses zullen belangrijke optimalisaties mogelijk maken en de basis vormen voor toekomstige bedrijfsstrategieën.


Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *