22 april 2024 1136 woorden, 5 min. gelezen

LinkedIn nog steeds te weinig gebruikt door marketingmanagers [studie].

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In deze studie onderzocht ik de LinkedIn-activiteit van 520 marketingmanagers. Het minste wat we kunnen zeggen is dat deze professionals niet erg veel gebruik maken van dit sociale netwerk. Ik geef u alle statistieken van dit onderzoek.

Linkedin is een essentieel strategisch hulpmiddel geworden, dus elke marketingmanager moet erop aanwezig zijn. Uit mijn onderzoek onder 520 marketingmanagers in Europa blijkt echter dat deze professionals verre van een voorbeeld zijn. Ze zijn niet erg actief op LinkedIn, de meeste van hen beschikken over een beperkt netwerk en ze onderscheiden zich niet echt van de rest van de LinkedIn-gemeenschap. Deze studie sluit aan bij een eerdere studie van mij over “growth managers” en vervolledigt over het algemeen mijn studie over viraliteit op LinkedIn.

Neem contact op met marketingonderzoeksbureau IntoTheMinds

Belangrijke cijfers uit het onderzoek

  • 84,23% van de marketingmanagers heeft minder dan 5000 connecties/volgers
  • 54,59% van de marketingmanagers heeft minder dan 1000 connecties/volgers
  • 64% van de marketingmanagers op LinkedIn heeft de afgelopen 3 maanden niets gepubliceerd
  • 89% van de marketingmanagers heeft de afgelopen 3 maanden minder dan 5 keer gepubliceerd op LinkedIn
  • 8,85% van de marketingmanagers heeft een premium LinkedIn account
  • Premium abonnees hebben 43,89% meer connecties en abonnees dan niet-premium abonnees
  • Houders van een premium account krijgen gemiddeld 387% meer reacties op hun berichten
  • LinkedIn Premium abonnees posten 4x meer en geven 8x meer commentaar dan andere gebruikers

Om dit onderzoek uit te voeren, analyseerde ik de profielen van 520 marketingmanagers in Europa en bekeek ik handmatig het aantal:

  • connecties/volgers
  • berichten geschreven in de laatste 3 maanden
  • commentaren geschreven in de afgelopen 30 dagen
  • reacties op berichten die de afgelopen 30 dagen zijn gepubliceerd

Ik gaf ook aan of deze personen een premium account hadden, waar ze zich bevonden en wat hun geslacht was.

Meer dan de helft van de marketingmanagers heeft minder dan 1.000 connecties

Men zou verwachten dat marketingmanagers voorvechters van netwerken zijn en dus over een uitgebreid LinkedIn-netwerk beschikken. Dit is echter niet het geval. Bijna 55% van de marketingmanagers telt minder dan 1.000 connecties/volgers. Het is een cijfer dat niet ver afwijkt van het cijfer uit een ander onderzoek met een veel grotere steekproef: 50% van de gebruikers telde minder dan 1374 connecties.

marketingmanagers LinkedIn

Ter vergelijking: 84,23% van de marketingmanagers heeft minder dan 5.000 connecties/volgers op LinkedIn. Dat is 81% van alle LinkedIn-gebruikers.

Hoe actief zijn marketingmanagers op LinkedIn?

Laten we het hebben over de essentie van LinkedIn: de inhoud. Ook hier blijkt uit de statistieken dat marketingmanagers gewoon LinkedIn-gebruikers zijn zoals alle anderen: ze publiceren weinig. Bijna 64% heeft de afgelopen 3 maanden niets gepost op het sociale netwerk. Dat verbaast me totaal niet, want ik heb al vaak gezegd dat slechts 1% van de internetgebruikers content creëert, de andere 99% consumeert gewoon.

Betekent dit dat marketingmanagers het beter doen dan de gemiddelde internetgebruiker? Niet noodzakelijkerwijs. De definitie van een “post” in LinkedIn-terminologie omvat shares, zelfs zonder één enkele letter toe te voegen. En dat is een praktijk die wijdverbreid is op LinkedIn.

Ik kon geen onderscheid maken op basis van de inhoud van de post, maar vermoedelijk heeft 80-90% van de marketingmanagers de afgelopen 3 maanden geen LinkedIn-post geschreven.

LinkedIn effect

Als onze marketingmanagers niet de inspiratie vinden om zelf posts op LinkedIn te schrijven, vinden ze misschien meer inspiratie om commentaar te geven op de posts van andere bijdragers. Helaas is ook hier het antwoord nee. 78,6% van de marketingmanagers heeft de afgelopen 30 dagen nergens commentaar op gegeven. Het doet je afvragen of ze alleen naar LinkedIn komen om te kijken wat er gaande is. Ik heb mijn twijfels.

LinkedIn effect

Het vreemde “Premium”-effect

In de steekproef had slechts 8,85% van de gebruikers een LinkedIn Premium-account. De verschillen tussen houders en niet-houders van dit type account zijn opmerkelijk. Zoveel zelfs dat ik me begin af te vragen of het algoritme van LinkedIn er niet naar neigt om betalende gebruikers te bevoordelen (ook al beweert LinkedIn van niet).

Zoals u in de grafiek hieronder kunt zien, zijn alle statistieken aanzienlijk beter wanneer de LinkedIn -gebruiker een premium account heeft.

LinkedIn conclusie

Ten eerste ontvangen Premium-abonnees ongeveer 5 keer meer reacties op hun berichten dan niet-abonnees. Ze hebben ook 44% meer connecties (1.895 vergeleken met 1.317 voor niet-premium abonnees).

We mogen echter niet te vlug conclusies trekken en dit zien als een teken van causaliteit. Het is gewoon een correlatie die misschien verklaard kan worden door de gewoonten van Premium-abonnees. We kunnen zien dat Premium-abonnees de afgelopen 3 maanden gemiddeld 4 keer zoveel berichten hebben geplaatst als niet-Premium-abonnees, en 8 keer zoveel reacties.

Er is hier zeker sprake van een opwaartse spiraal. Hoe actiever u bent (berichten, reacties), hoe groter de kans dat u de vruchten plukt van deze verhoogde zichtbaarheid (meer connecties, meer reacties).
De vraag blijft echter waarom Premium-abonnees deze verhoogde activiteit vertonen. Waren ze al erg actief voordat ze zich op het Premium-aanbod abonneerden? Of is het de aankoop van het Premium-pakket die hen aanmoedigt actiever te zijn om hun abonnement rendabel te maken?

Natuurlijk kan deze vraag niet beantwoord worden op basis van zo’n kleine dataset. Maar het heeft me wel stof tot nadenken gegeven.

LinkedIn conclusie

In de bovenstaande grafiek vergeleek ik premium en niet-premium gebruikers van wie de activiteit vergelijkbaar was. Tijdens de observatieperiode (3 maanden) hadden ze hetzelfde aantal berichten gepubliceerd (1, 2, 3 of 4). Ik heb ook het gemiddelde aantal connecties voor de accounts in kwestie aangegeven met een grijs vierkant, omdat het “bereik” van een bericht natuurlijk ook afhangt van de grootte van het netwerk. Dit was ook de belangrijkste factor in mijn viraliteitsstudie.

We kunnen duidelijk zien dat premium leden voor hetzelfde aantal berichten gemiddeld meer reacties krijgen. Maar u moet oppassen dat u niet in de war raakt. Aan de ene kant heb ik te weinig premium leden in de dataset om robuuste conclusies te kunnen trekken. Ten tweede kunnen veel andere factoren van invloed zijn op het aantal reacties op een bericht (het onderwerp, de manier waarop het is geschreven, het tijdstip waarop het online is geplaatst). Kortom, het is onmogelijk om definitieve conclusies te trekken.

Conclusie

In deze korte studie wordt gekeken naar de activiteit van marketingmanagers op LinkedIn. De aard van dit sociale netwerk maakt het bijzonder geschikt voor marketingprofessionals, die er zeker aanwezig zouden moeten zijn. Dit is een kwestie van “personal branding”, wat des te belangrijker is in een tijd waarin Google voorrang wil geven aan inhoud die geschreven is door mensen met autoriteit over een onderwerp.

Het moet echter gezegd worden dat deze marketeers niet noodzakelijkerwijs het goede voorbeeld geven. Hun activiteit is beperkt (of het nu gaat om berichten of opmerkingen), en de grootte van hun netwerk is vergelijkbaar met dat van een gemiddelde gebruiker. Kortom, niets onderscheidt hen echt van de anderen.

Alleen houders van een premium account onderscheiden zich van de massa. Zij hebben veel meer aanhoudende activiteit en betere prestatie-indicatoren. Maar het is in dit stadium onmogelijk om de reden daarvan vast te stellen. De meest waarschijnlijke hypothese is volgens mij dat deze mensen specifiek gebruik maken van LinkedIn om hun abonnement op het premiumaanbod te rechtvaardigen. Met andere woorden, het premium aanbod is een markering van een activiteit die zich al onderscheidt van de massa en op zichzelf het grotere aantal reacties en de grotere omvang van hun netwerk rechtvaardigt.



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *