28 februari 2018 625 woorden, 3 min. gelezen

E-handel: alleen deze “fysieke” zaken zullen overleven

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Wat blijft er binnen 20 jaar over van fysieke winkels? Niet veel. Consumenten zullen steeds meer geïnteresseerd zijn in online winkelen en slechts zelden nog naar fysieke winkels gaan. Alleen: als ze ertoe gedwongen worden om te genieten van een […]

Wat blijft er binnen 20 jaar over van fysieke winkels? Niet veel. Consumenten zullen steeds meer geïnteresseerd zijn in online winkelen en slechts zelden nog naar fysieke winkels gaan. Alleen:

  • als ze ertoe gedwongen worden
  • om te genieten van een gedifferentieerde klantenervaring
  • om aan showrooming te doen
  • wanneer online winkelen een optie is

Hieronder onze voorspellingen voor de 3 soorten winkels die de e-commerce zullen overleven en de redenen daarvoor.

De luxesector heeft meer dan ooit nood aan fysieke verkooppunten

Er zijn verschillende redenen waarom luxemerken altijd een fysieke winkel nodig hebben om hun producten te verkopen.

In de eerste plaats is de klantenervaring in een luxewinkel de essentie van de sector. De medewerkers leggen u in de watten, de klanten worden verwend en de sfeer is veel aangenamer dan in een gewone winkel. De klantenervaring in de luxesector heeft ook een sociale dimensie. Winkelen in een luxewinkel is meedoen aan een sociaal verhogend perspectief,  het deel willen uitmaken van een club. Men gaat  luxe winkelen voor zichzelf, maar ook voor het beeld dat het van ons geeft naar buiten. Bovendien staat de luxesector synoniem voor hoge prijzen die vaak de psychologische grens overschrijden van wat men online kan kopen.

Het is om deze redenen dat een bezoek aan uw kleermaker u altijd meer plezier zal bieden dan wanneer hij bij u op kantoor komt.

Enkele voorbeelden van bedrijven in deze categorie: kleermakers, luxesieraden en -horloges, luxe accessoires en kwaliteitsmode.

      

Vuitton op 5th Avenue in New York City

Gedifferentieerde klantenervaring

Sommige merken zijn erin geslaagd unieke klantenervaringen te creëren. Denk aan Abercrombie & Fitch, Hollister, Lusch, Nature et Découvertes, Merci en de verdwenen winkel Colette in Parijs.

Deze winkels verkopen producten die soms heel gewoon zijn, maar aan waarde winnen door de klantenervaring die in de winkel wordt aangeboden. Wie zou $ 100 willen betalen voor een T-shirt als die niet verkocht zou worden in een winkel van Abercrombie & Fitch?

Voorbeelden: alle merken waarvan de differentiatie gebaseerd is op de klantenervaring die in fysieke winkels wordt aangeboden.

De winkel Merci à Paris

Bedrijven met zeer beperkte verzorgingsgebieden

Winkels met zeer kleine verzorgingsgebieden en met zeer lokale en trouwe klanten zullen waarschijnlijk overleven. Het is onwaarschijnlijk dat de e-commerce u ertoe zal aanzetten om helemaal te stoppen met naar dat Japanse restaurant om de hoek te gaan.

Voorbeelden van bedrijven die onder deze categorie vallen: lokale winkels die gepersonaliseerde diensten aanbieden (alleen servicewinkels, winkels met alleen producten zullen uiteindelijk verdwijnen, net zoals supermarkten waarvan het bedrijfsmodel de komende tien jaar volledig zal veranderen in sterk geautomatiseerde zelfbedieningslocaties), zoals restaurants, kappers, autoverkopers (u moet uw auto altijd laten onderhouden, ongeacht waar u hem koopt), …

Voorspelling  op 10 jaar voor de toekomst van fysieke winkels en stadscentra

Een groot aantal fysieke winkels zal uiteindelijk sluiten en het is aannemelijk dat winkels uit de 1e en 2e categorie (luxe en gedifferentieerde klantenervaringen) in zeer specifieke winkelstraten om dezelfde locaties zullen concurreren. Buiten deze straten zal er geen redding zijn die zal leiden tot een langzame maar zekere waardevermindering.

De golf van de elektronische handel is onstuitbaar. Vooruitgang op het gebied van logistiek, automatisering en schaalvoordelen (gratis terugsturen wordt de norm) zullen e-commerce steeds dichter bij de “fysieke” handel brengen.

Er moet echter rekening worden gehouden met een reëel risico. De voortdurende ontwikkeling van automatiseringsmogelijkheden is alleen zinvol in goede tijden. Zodra de vertraging voelbaar is, zal de werkgelegenheid onder druk komen te staan en zal er een consolidatie van de logistieke markt ontstaan.

Belangrijkste lessen om te onthouden

Als u wilt overleven in de fysieke handel moet u minstens één van de volgende punten aanbieden:

  • een unieke klantervaring
  • een sociaal lonende ervaring
  • hoogst gepersonaliseerde service in een beperkt verzorgingsgebied


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *