17 december 2021 1163 woorden, 5 min. gelezen

Goodvest: de belofte van verantwoord beleggen [podcast]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Goodvest is een startup die verantwoorde investeringsoplossingen aanbiedt. In deze podcast vertelt CEO Joseph Choueifaty over zijn ondernemerstraject en zijn ambities voor Goodvest. Hij legt ook uit hoe hij op een goedkope manier de interesse van de markt in zijn […]

Goodvest is een startup die verantwoorde investeringsoplossingen aanbiedt. In deze podcast vertelt CEO Joseph Choueifaty over zijn ondernemerstraject en zijn ambities voor Goodvest. Hij legt ook uit hoe hij op een goedkope manier de interesse van de markt in zijn idee testte voor hij van start ging en hoe dit hem hielp zijn eerste klanten te vinden. U kunt de video (Frans) van Joseph ook bekijken op ons YouTube-kanaal.

Inhoud


Marketingidee om te onthouden

Het maken van een landingspagina is een goede aanpak om de tractie in een markt te testen. Het is dus een indirecte manier om marktonderzoek te doen tegen lage kosten.

In het geval van Goodvest heeft het succes van de landingspagina het mogelijk gemaakt Generali ervan te overtuigen partner te worden en twee belangrijke nadelen te overwinnen: het gebrek aan geschiedenis van de onderneming en de jonge leeftijd van de twee oprichters.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: Goodvest in 1 kerncijfer

Met de steun van Generali had Goodvest al 400 klanten in de eerste 2 maanden na de lancering, waardoor het de beste internetpartner van Generali is.

Het Goodvest-aanbod komt in september 2021 op de markt. Het biedt een besparingsoplossing die volledig verenigbaar is met het Akkoord van Parijs (Engels). Concreet heeft Goodvest fondsen geselecteerd op basis van strenge criteria inzake verantwoordelijkheid en ethiek. Beleggers kunnen dus hun geld beleggen zonder hun waarden op te geven. Deze waarden betekenen geen lagere rendementen, aangezien wetenschappelijk onderzoek uit 2015 aantoont dat bedrijven die duurzame praktijken hanteren, ook kunnen bogen op bovengemiddelde financiële prestaties.

De landingspagina: een goed idee om uw markt te testen

Wie niet de kans heeft om vóór de lancering een volledig marktonderzoek (Engels) uit te voeren, kan zich door Assurly laten inspireren. De 1.000 early adopters schreven zich in op een speciale landingspagina die de tractie van de markt en de belangstelling van de klanten testte. Deze landingspagina bleek een waardevolle troef voor Toufik en Mickael, omdat hij de verwachtingen van de consument kristalliseerde. De relevantie van het bedrijfsmodel werd bewezen.

Deze “early adopters” zijn welwillende beta-testers die u in staat stellen uw product te verbeteren tegen een lagere kostprijs. Dit is fase 2 van onze marktonderzoeksmethode.genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: ontstaan van het bedrijfsidee

Zoals zo vaak het geval is, kreeg het idee voor het bedrijf vorm in een persoonlijke observatie. In het geval van Joseph Choueifaty ontstond het idee uit de moeilijkheid om verantwoorde investeringen te vinden. Het was tijdens zijn periode bij HEC en zijn ontmoeting met André Bénéteau dat het idee vorm kreeg en uitgroeide tot een ondernemersproject.

Ondernemerschapsproject en tunneleffect

Bedrijfsprojecten komen vaak voort uit persoonlijke ervaringen. Het is omwille van een moeilijkheid in hun privé- of beroepsleven dat de ondernemer denkt een opportuniteit op de markt te kunnen identificeren.

Deze dynamiek bevestigt de theorie van Schumpeter van een ondernemer die vooruit gaat en de status quo weigert. Wat ik het “tunneleffect” noem, vormt echter een tegenwicht voor deze dynamiek. Werkervaring kan soms een slechte raadgever zijn bij het detecteren van ondernemerskansen. Het kan het zelfvertrouwen onredelijk vergroten en moeilijkheden verhullen die bij objectieve analyse aan het licht zouden zijn gekomen. Dat is het tunneleffect.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee

Zoals bij Assurly gebeurde de validatie van het businessidee via een landingspagina. Die trok 3000 voorgeregistreerden. Daarvan waren er 100 bereid beta-testers te worden, wat het mogelijk maakte een verbeteringsprogramma uit te voeren. Vóór elke marktintroductie is deze verbeteringsfase van essentieel belang. Het stelt ons in staat zo dicht mogelijk bij de behoeften van de klanten te blijven en een prototype te ontdoen van zijn jeugdige aandoeningen.


Microsoft is het enige bedrijf onder de GAFAM’s dat het Akkoord van Parijs naleeft


Goodvest gebruikte twee soorten signalen om de belangstelling van de markt te valideren:

  • Het aantal voorinschrijvingen
  • Het aantal bezoekers

Signalen bepalen om de tractie op de markt te beoordelen

Ongeacht het bedrijfsidee is het belangrijk vooraf objectieve criteria vast te stellen om uw project te valideren. Deze criteria moeten van tevoren worden vastgesteld om te voorkomen dat men in de verleiding komt ze te veranderen om zijn idee koste wat kost te valideren.

Gewoonlijk zijn in dit stadium 2 criteria voldoende om het project voort te zetten. Het heeft geen zin te veel criteria vast te stellen die wellicht toch al moeilijk te meten zijn.

Vergeet ten slotte niet vooruit te denken over de gegevens die u zult gebruiken om deze criteria te meten. Maar al te vaak zien we dat ondernemers bevooroordeelde gegevens gebruiken om hun marketingplan te valideren.

 


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: start

Het opstarten van de onderneming was afhankelijk van de succesvolle zoektocht naar een partner (in dit geval Generali) om de geldstroom die voortvloeit uit de investeringsbeslissingen te verzekeren. Deze passage is voor Joseph een gelegenheid om eraan te herinneren dat vóór Generali besprekingen waren gevoerd met een andere partner die zich wegens de leeftijd van de medeoprichters wenste terug te trekken.

De eerste partner van Goodvest gaf er de voorkeur aan zich terug te trekken wegens de leeftijd van de medeoprichters.

De startup was vooral een technische uitdaging omdat wat nog maar een prototype was, moest worden omgezet in een commercieel product. Deze fase duurde 6 maanden en het Goodvest-aanbod werd uiteindelijk in september 2021 op de markt gebracht.


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: lancering

In de versnellingsfase is menselijk kapitaal vaak een beperkende factor. Elke startup die wil versnellen, krijgt op een bepaald moment te maken met uitdagingen op het vlak van human resources. Deze uitdagingen zijn nog groter als het gaat om IT-vaardigheden (zie onze podcast over het effect van Covid op de IT-markt).

Joseph vertelt ons in de podcast dat de vroege successen van Goodvest, en in het bijzonder de positieve feedback van klanten, het makkelijker hebben gemaakt om ontwikkelaars te vinden.

Deze versnellingsfase is ook een goed moment om te investeren in communicatie en om fondsenwerving voor te bereiden.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

Na een sterke start is Goodvest van plan om tegen 2023 uit te breiden naar andere landen. Joseph Choueifaty vertrouwt ons ook zijn wens toe om zijn aanbod te diversifiëren. Na levensverzekeringen zou Goodvest een oplossing moeten bieden voor een pensioenspaarplan (PER) en een oplossing voor een effectenrekening om aan de eisen van de ondernemingen te voldoen.

Een podcast om u te helpen uw startup te ontwikkelen

De podcast “Ondernemerschap en marketing” schetst de verschillende fasen in het leven van een veelbelovende startup. Door de sleutelelementen voor succes in elke fase van de ontwikkeling van de startup te identificeren, helpen wij u oplossingen voor uw bedrijf te vinden.

De podcast is ingedeeld in hoofdstukken van 4 tot 6 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen slechts een deel ervan te beluisteren door rechtstreeks de podcast te selecteren die u het meest interesseert. U vindt de videoversie van het interview ook op ons YouTube-kanaal (Frans).

Illustraties: shutterstockPosted in Entrepreneuriat, Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *