12 april 2024 1404 woorden, 6 min. gelezen Laatste update : 12 april 2024

De 6 barrières voor bedrijfsoverdrachten

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Waarom een bedrijf beginnen als u er één kunt overnemen? 5 van de 6 bedrijven worden gesloten zonder overgenomen te worden. Toch waren de meeste ervan levensvatbaar. In dit artikel presenteren we de cijfers voor bedrijfsoverdrachten in Europa en analyseren we de belemmeringen voor overnames.

Slechts 1/3 van de te verkopen bedrijven wordt op de markt gebracht en slechts de helft vindt een koper. Een bedrijf overdragen is een grote uitdaging. In Europa worden elk jaar meer dan 100.000 kleine en middelgrote ondernemingen (PME en ETI) getroffen. Dit vertegenwoordigt meer dan 10 miljoen banen. In dit artikel analyseer ik de 6 belemmeringen voor bedrijfsoverdrachten en geef ik 2 initiatieven om overnames te vergemakkelijken.

Wilt u een bedrijf verkopen of overnemen? Neem contact met ons op

6 statistieken over bedrijfsoverdrachten

  • 100.000: het aantal bedrijven dat elk jaar in Europa wordt overgenomen.
  • 10 miljoen: het aantal banen dat jaarlijks in Europa door een overplaatsing wordt getroffen.
  • 50877 bedrijven stonden in 2016 in Frankrijk op het punt om overgenomen te worden.
  • 21,9%: het percentage te koop staande bedrijven dat in 2016 daadwerkelijk een koper vond in Frankrijk.
  • Slechts 1/3 van de te verkopen bedrijven wordt op de markt gebracht.
  • Ongeveer 1/6 van de te verkopen bedrijven wordt daadwerkelijk overgenomen.

Bedrijfsoverdrachten en -overnames: wat is het probleem?

We hebben een tijd bereikt waarin de naoorlogse generatie met pensioen gaat (of al met pensioen is). Veel bedrijven die gerund worden door mensen in deze leeftijdscategorie worden hierdoor getroffen. Een Franse studie (Franse site) schat dat er in Europa elk jaar 100.000 bedrijven overgenomen moeten worden, en dat er 10 miljoen banen mee gemoeid zijn.

Neem bijvoorbeeld Frankrijk. In 2022 daalden de verkopen en overnames van kmo’s met 8%. In het eerste kwartaal van 2023 versnelde de vertraging, met een daling van 40% ten opzichte van dezelfde periode het jaar ervoor. Deze daling is niet te wijten aan de pandemie. Als we de daling vergelijken met de jaren vóór de pandemie, bedraagt deze zelfs 31%. De bedrijfswaarderingen zijn ook stabiel.

De laatste grote kwantitatieve studie over dit onderwerp dateert uit 2016. Deze werd uitgevoerd door BPI France. Toen werden 50.877 over te nemen bedrijven geteld. Slechts 1.151 werden verkocht, oftewel 21,9%. Deze transacties hadden gevolgen voor 770.000 werknemers.

Ondanks deze gigantische cijfers is de markt voor de verkoop/overname van zeer kleine bedrijven bijna onbestaand. Dit bleek uit een podcast die ik deed met de oprichter van Alvo. Het grootste deel van de markt bestaat uit buyouts van bedrijven met een waarde van meer dan €15 miljoen. VSE’s, die 95% van het ondernemersweefsel uitmaken, blijven buiten beschouwing.

Maar wat wordt er gedaan om potentiële kopers te helpen? Er zijn betaalde voorbereidingsprogramma’s, maar er wordt te weinig gedaan om de eigendomsoverdracht aan te moedigen, die veel minder kost dan het opzetten van een eigen bedrijf en vooral veel minder riskant is.

Bedrijfsovernames: trend 2023-2024

Een analyse van InExtenso Finances onderzocht de trends in de verkoop/overnames van bedrijven in 2023.

In dat jaar daalde het aantal transacties op de Franse markt voor kmo’s met 11%, waarbij 964 transacties werden geregistreerd. Deze daling was niet gelijkmatig verdeeld, met sommige sectoren of regio’s die beter presteerden dan andere. Dit weerspiegelt een complexe omgeving die wordt beïnvloed door economische en geopolitieke onzekerheden, evenals stijgende rentetarieven.

Ondanks deze uitdagingen wisten bepaalde regio’s, zoals Provence-Alpes-Côte d’Azur en Pays de la Loire, zich te herstellen van hun zwakke prestaties van het voorgaande jaar. De sector Technologie, Media en Telecommunicatie (TMT) bleef het meest dynamisch met 300 transacties, hoewel ook deze sector te lijden had met een afname. Het zal echter niet verrassend zijn dat met name de bouwsector het zwaarst werd getroffen (-54%). De kapitaalgoederensector daarentegen boekte als enige groei (+39%).

Een opvallende trend in 2023 was de verandering in transactiepatronen. Transacties in het middensegment (met waarderingen tussen € 5 en 15 miljoen) toonden veerkracht. Bedrijven in dit segment zijn vaak familiebedrijven en minder blootgesteld aan internationale onzekerheden. Transacties tegen deze prijzen hadden vaak betrekking op kmo’s die een noodzakelijke overgang doormaakten als gevolg van de vergrijzende demografie van bedrijfsleiders.

Investeringsfondsen waren goed voor 21% van de overnames in 2023, een daling ten opzichte van 2022. Daartegenover waren zakelijke spelers (beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde bedrijven) goed voor 76% van de transacties.

De auteurs van de studie zijn het erover eens dat er in 2024 een opleving zou moeten zien. Het economische klimaat is gunstiger: rentetarieven zijn gestabiliseerd, de economie herstelt zich en kapitaal is gemakkelijker beschikbaar.


bedrijfsoverdrachten barrières

De 6 barrières voor het overdragen van een bedrijf

Yvonne Slots en Loek Swelsen bestudeerden bedrijfsoverdrachten in de Nederlandse regio Parkstad, die in het oosten grenst aan Duitsland en in het zuiden aan België (regio Limburg). Deze regio wordt gekenmerkt door een groot aantal bedrijven die al gesloten zijn. De twee onderzoekers van de Hogeschool Zuid waren vooral geïnteresseerd in de overdracht van bedrijven waarvan de eigenaars de pensioengerechtigde leeftijd naderden. Deze bedrijven vertegenwoordigen een pool van 14.000 banen voor de regio. Wat ze vonden was in meerdere opzichten verrassend.

De 6 barrières voor overdracht die Slots en Swelsen hebben gevonden, zijn de volgende:

  • De waarde van het bedrijf beoordelen
  • Een potentiële koper vinden
  • Emotionele aspecten
  • Gebrek aan expertise bij de potentiële koper
  • Belastingproblemen
  • Moeilijkheden bij het werven van fondsen

Meer in het algemeen denk ik dat het belangrijk is om te beseffen dat niet alle bedrijven verkocht kunnen worden. Enerzijds gaat het ouder worden van de manager vaak gepaard met een gebrek aan investeringen, waardoor een overname riskanter wordt. Ten tweede is de persoonlijkheid van de manager vaak een obstakel. Een bedrijf dat te veel de belichaming van zijn manager is, kan niet gemakkelijk worden overgenomen. Een succesvolle verkoop vereist dat het bedrijf onafhankelijk is geworden van zijn oprichter.

bedrijfsoverdrachten barrières


Analyse van 3 barrières voor het overnemen van een bedrijf

Omdat ik zelf betrokken ben geweest bij twee overnames, ben ik niet geschokt door sommige conclusies. Aan de andere kant zijn er een aantal aspecten die me wel zorgen baren.

Onvoldoende steun van banken

Ten eerste is het contra-intuïtief dat potentiële kopers niet de financiële steun van hun bank krijgen die ze nodig hebben. Ik begrijp heel goed dat een bank voorzichtig kan zijn in het geval van een nieuw bedrijf, waar het businessplan voornamelijk gebaseerd is op intuïtie en theoretische cijfers (er zijn maar weinig ondernemers die marktonderzoek doen om zelfs maar even te bevestigen dat de veronderstellingen in hun businessplan niet op gebakken lucht gebaseerd zijn). In het geval van een overname bieden de cijfers en de balansgeschiedenis echter tastbare elementen waarop u zich kunt baseren. Dit maakt het relatief eenvoudig om te controleren of het bedrijf levensvatbaar is en of de prijs juist is. Als aan deze twee voorwaarden is voldaan, zouden er minder obstakels moeten zijn bij het verkrijgen van fondsen.

Gebrek aan vooruitziendheid

Het tweede aspect betreft potentiële kopers. Loek Swelsen legt uit dat ondernemers te laat “wakker worden” om een potentiële koper te vinden. Simpel gezegd denken ze pas aan de overdracht van het bedrijf als het tijd is om met pensioen te gaan. Dat is natuurlijk te laat. Het overdrachtsproces moet ruim van tevoren worden gestart en het bedrijf moet erop voorbereid zijn, anders is een regelrechte liquidatie het enige alternatief.

Fouten op het vlak van waardering

Het werk van Lex Van Treffelen, een andere specialist in het bestuderen van bedrijfsoverdrachten, heeft ook aangetoond dat in 50% van de gevallen waarin bedrijven niet worden overgedragen, elementen uit de waardering zijn weggelaten. Deze waarderingselementen kunnen van verschillende aard zijn. Het kan bijvoorbeeld een “eersteklas” locatie zijn, of bepaalde expertise die niet naar voren is gekomen. Het is daarom van cruciaal belang om te begrijpen dat de overname van een bedrijf ook vergezeld moet gaan van een marktonderzoek om aanvullende elementen te leveren aan de financiële analyse uit het verleden. Marktonderzoek helpt om de koper te motiveren door:

  • bemoedigende vooruitzichten voor de ontwikkeling van de markt
  • het identificeren van mogelijkheden voor toekomstige ontwikkeling
  • het voorstellen van concrete acties om het herstel zo doeltreffend mogelijk te maken

bedrijfsoverdrachten praktische oplossingen uit Frankrijk

Twee praktische oplossingen uit Frankrijk

Als u naar de cijfers kijkt, zult u zien dat de markt voor bedrijfsverkoop en -overname vol mogelijkheden zit.

In mijn podcast sprak ik met de oprichter van het platform Alvo, dat kleine bedrijven en KMO’s helpt om met elkaar in contact te komen en bedrijven over te nemen. Dit online platform doet meer dan alleen aanbiedingen op een rijtje zetten. Het biedt ook analyses van de over te nemen bedrijven, zodat u gemakkelijker de juiste beslissing kunt nemen.

In Frankrijk is een ander interessant initiatief gelanceerd om de overname van lokale bedrijven te bevorderen. Het is een volledig gratis platform waarmee u de aantrekkelijkheid van uw bedrijfslocatie kunt beoordelen. Het succes van een lokaal bedrijf hangt af van zijn verzorgingsgebied. Deze tool biedt analysemogelijkheden die handig kunnen zijn om een eerste selectie te maken tussen verschillende locaties.



Posted in Entrepreneuriat, Onderzoek, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *