3 december 2021 1414 woorden, 6 min. gelezen

Assurly verstoort de markt van hypotheekverzekeringen [Podcast]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Assurly is een bedrijf dat behoort tot de insurtech, daar waar de verzekeringssector en technologie elkaar raken. Het brengt een innovatieve visie op de markt van hypotheekverzekeringen en de recente fondsenwerving (6 miljoen euro) getuigt van het potentieel. Wij hadden […]

Assurly is een bedrijf dat behoort tot de insurtech, daar waar de verzekeringssector en technologie elkaar raken. Het brengt een innovatieve visie op de markt van hypotheekverzekeringen en de recente fondsenwerving (6 miljoen euro) getuigt van het potentieel. Wij hadden het genoegen om Toufik Gozim, de CEO, te verwelkomen in onze podcast. Hij licht ons zijn recept toe om zijn market-fit te testen  en de klantenervaring te verstoren in een niet erg flexibele sector. U vindt de video met Toufik ook op ons YouTube-kanaal (Frans).

Inhoud

Marketing idee om te onthouden

Sommige sectoren zijn niet erg innovatief en vormen een bron van frustratie en ontevredenheid. Door de pain points van de klant te identificeren en een oplossing aan te bieden, bent u zeker dat u de juiste aanpak volgt.

Verzekeringen en het bankwezen zijn twee sectoren die vandaag de dag uiterst vruchtbaar zijn omdat zij bronnen van extreme frustratie vormen (zie dit voorbeeld). Hun gebrek aan klantgerichtheid en immobiliteit verklaren waarom innovatieve startups oplossingen hebben ontwikkeld die een schot in de roos zijn. Deze oplossingen, die meestal digitaal zijn, pakken vooral de overgangskosten aan. Dia zijn alle belemmeringen die de bank- of verzekeringsklant in de weg staan wanneer hij van instelling wil veranderen.

 


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: Assurly in 1 kerncijfer

1000. Dat is het aantal early adopters dat zich bij Assurly heeft aangesloten toen het product nog niet eens klaar was. Dit cijfer is ook erg waardevol, want voor elke voorinschrijving hebben wij ons ertoe verbonden 1 euro te schenken aan de vereniging Petit cœur de beurre, die mensen met een hartziekte ondersteunt.

Assurly is een assurtech die in 2017 werd opgericht door Toufik Gozim en Mickael Benhassen. Het wil consumenten een eenvoudige, duidelijke en snelle leningsverzekering tegen de juiste prijs aanbieden vanaf hun smartphone. Assurly, dat in november 2020 werd uitgeroepen tot Finance Innovation en door Sifted werd gerangschikt onder de “startups to watch in 2021”, is ook stichtend lid van de groep Insurtech France en heeft zich onlangs aangesloten bij Apcade.

De landingspagina: een goed idee om uw markt te testen

Wie niet de kans heeft om vóór de lancering een volledig marktonderzoek uit te voeren, kan zich door Assurly laten inspireren. De 1.000 early adopters schreven zich in op een speciale landingspagina die de tractie van de markt en de belangstelling van de klanten testte. Deze landingspagina bleek een waardevolle troef voor Toufik en Mickael, omdat het de verwachtingen van de consument kristalliseerde. De relevantie van het bedrijfsmodel werd bewezen.

Deze “early adopters” zijn welwillende beta-testers die u in staat stellen uw product te verbeteren tegen een lagere kostprijs. Dit is fase 2 van onze marktonderzoeksmethode.

 genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: ontstaan van het bedrijfsidee

Het project ontstond uit een vriendschap die begon bij de koffiezet in een grote bank. Daar ontmoette Toufik Mickael Benhassen. Elk van hen worstelde om hun ideeën over digitale transformatie en innovatie vooruit te helpen. De immobiliteit van deze grote structuur en het gebrek aan flexibiliteit waren de vonken die de noodzakelijke impuls gaven om te gaan ondernemen. Hoe beter deze markt transformeren, dan er zelf mee te beginnen? Toufik heeft een veelzeggende zin om dit avontuur samen te vatten: “We hebben onszelf samen in de leegte gelanceerd!”

Senator Bourquin ergerde zich aan de noodzaak om de leningsverzekering te wijzigen. Achttien maanden later werd Assurly aan hem voorgesteld in de senaat.

Als de wens om samen te ondernemen er al was, het idee ontbrak nog. Zoals vaak het geval is in ondernemersverhalen, kwam de aanleiding bij toeval. Op een avond hoorden Toufik en Mickael senator Bourquin zich ergeren op een grote nieuwszender. “We moeten de leningsverzekering veranderen”, zei hij. Het project was gevonden en 18 maanden later presenteerden de twee ondernemers het Assurly-product aan de Senaat. Vandaag is hij voorzitter van onze Ethische Commissie. Een mooi verhaal.

PESTEL-analyse: nuttig voor het ontdekken van zakelijke kansen

Het idee dat “het schot in de roos was” was gebaseerd op een wetswijziging waarvan te weinig cliënten gebruik maakten. De wet verandert vaak, net zoals de jurisprudentie. Te weinig mensen maken echter gebruik van de kansen die deze veranderingen kunnen bieden: hetzij uit onwetendheid, hetzij vanwege de moeilijkheden.

Een PESTEL-analyse kan u helpen deze veranderingen te identificeren en innovatieve modellen voor te stellen.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsidee

Zodra het idee was gevonden, werden de twee ondernemers begeleid door een firma om een marktonderzoek uit te voeren. Het doel was te begrijpen waarom de kredietverzekeringsmarkt nog steeds zo geconcentreerd is op de bankverzekeraars, ondanks de wetten die deze markt sinds 2010 openstellen voor concurrentie.

Er werd een kwantitatieve enquête (opiniepeiling) gehouden die twee bevindingen opleverde:

  1. de Fransen begrepen er niets van, het was een te complex product.
  2. De Fransen wilden er niet voor zorgen, vanwege de tijdrovende administratieve procedures en het moeizame proces.
  3. De Fransen waren zich weliswaar bewust van de mogelijkheid om elders minder te betalen, maar begrepen de variabele prijsmodellen niet die de concurrenten vaak aanboden.

De behoefte was er, de oplossing bestond nog niet. Het Assurly-product werd dus vanaf nul gecreëerd. De twee oprichters werden bijgestaan door een groot risicobeheer- en actuariaatbedrijf dat aan de berekenings- en prijsbepalingsmotor werkte.

Werk aan een overtuigend waardevoorstel

Om klanten te overtuigen op een gebied dat zo gesloten is als verzekeringen, heb je sterke argumenten nodig.

Voor Assurly was de waardepropositie gebaseerd op 4 punten:

  • zo eenvoudig mogelijk
  • meer vergelijking van de geboden garanties in termen van dekking (alles inclusief)
  • geen papierwerk (wij zorgen voor alles)
  • transparante en ultra-concurrerende prijzen

Wat is uw waardevoorstel?


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: aan de slag

Voor Toufik is het meest complexe aspect van de opstartfase de bekendheid. Het is moeilijk te bewijzen dat je het beste product op de markt kunt aanbieden tegen een zeer concurrerende prijs, maar zonder de bekendheid die daarmee gepaard gaat. De klassieke reactie is om te zeggen “het is te mooi om waar te zijn”. Dit gebrek aan “geloofwaardigheid” is bijzonder moeilijk te overwinnen in de verzekeringssector, dat een product is waarover moet worden nagedacht, een product dat “engageert”. Tussen de historische spelers en een startup die onvoldoende bekend is bij het grote publiek, ontstaan twijfels.

Tijdens de opstartfase werkten de twee oprichters dagelijks aan het informeren van prospects, het opbouwen van het imago en de geloofwaardigheid van Assurly. Hiervoor werden nationale marketingcampagnes opgezet, die soms duur zijn, maar essentieel om bekendheid te verwerven. Assurly adverteerde op televisie, in de metro, op het internet… Zo konden ze zich bekend maken en de klanten geruststellen!


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: lancering

De start van Assurly werd mogelijk gemaakt door twee geheime ingrediënten: goed personeelsbeheer en een financiële vooruitziende blik.

In slechts enkele maanden tijd is het Assurly-team gegroeid van 5 naar 25 medewerkers. Dat is enorm en snel! Maar dat we groeien, betekent niet dat we moeten vergeten onze mensen te managen. Toufik heeft daarom interne processen ingevoerd, het bedrijf is in agile modus gegaan en de tijd die aan de verschillende taken wordt besteed, wordt nauwgezet opgevolgd om de inspanningen op de juiste plaats te concentreren. Bovenal staat Toufik met beide benen op de grond en gaan de teams in goede verstandhouding vooruit. Je moet anticiperen om op het juiste moment te kunnen versnellen of vertragen. Bovenal moet je het talent dat je aanwerft ondersteunen.

Parallel daaraan is de gouden regel de financiën te beheren en tegelijk te versnellen.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: toekomst

Assurly heeft zich ten doel gesteld de referentie te worden voor de verzekering van vastgoedkrediet, en later voor alle soorten kredietgerelateerde verzekeringen. Van studentenleningen tot tweede woningen, via autoleningen en consumentenkrediet, wil Assurly alle verzekeringsproducten dekken met als doel een eenvoudig model aan te bieden: de “one-click-insurance”.

Ook de ontwikkeling op internationaal zit in de pijplijn, te beginnen met Zuid-Europa (Spanje, Italië).

Een podcast om u te helpen uw startup te ontwikkelen

De podcast “Ondernemerschap en marketing” schetst de verschillende fasen in het leven van een veelbelovende startup. Door de sleutelelementen voor succes in elke fase van de ontwikkeling van de startup te identificeren, helpen wij u oplossingen voor uw bedrijf te vinden.

De podcast is verdeeld in hoofdstukken van 4 tot 6 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen slechts een deel ervan te beluisteren door rechtstreeks dat deel van de podcast te kiezen dat u het meest interesseert. U vindt de videoversie van het interview ook op ons YouTube-kanaal (Frans).

Illustraties: shutterstockPosted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *