25 oktober 2021 954 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Fondsenwerving: VK en retail bovenaan [studie 2021]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
IntoTheMinds maakte een analyse van 841 aankondigingen van fondsenwerving door Europese startups tussen september 2020 en juli 2021. Uit onze resultaten blijkt dat de grootste concentratie van investeringen in de retailsector zit, dat Britse startups de ranglijst domineren en dat […]

IntoTheMinds maakte een analyse van 841 aankondigingen van fondsenwerving door Europese startups tussen september 2020 en juli 2021. Uit onze resultaten blijkt dat de grootste concentratie van investeringen in de retailsector zit, dat Britse startups de ranglijst domineren en dat de fondsenwerving in mei-juni 2021 is verzesvoudigd. Uit de studie van het profiel van de 1374 oprichters van ondernemingen die middelen hebben aangetrokken, blijkt eveneens dat slechts 8,1% ervan vrouw is.

De resultaten in het kort

  • Tussen september 2020 en juli 2021 werd 25,6 miljard geïnvesteerd in Europese startups.
  • De drie landen die in de onderzochte periode de meeste fondsen hebben geworven, zijn het VK (26%), Duitsland (20%) en Zweden (17%).
  • De grootste fondsenwerving werd gedaan door de Zweedse batterijfabrikant Northvolt (2,2 miljard euro)
  • De grootste bedragen werden geïnvesteerd in de detailhandel (28% van de totale bedragen).
  • Een echte explosie in fondsenwerving zien we in de periode mei-juni 2021. Het gemiddelde aantal fondsenwervingsevenementen per week stijgt van 10 naar meer dan 60.
  • Van de 1374 oprichters van bedrijven die fondsen hebben geworven, is slechts 8,1% vrouw.

Inhoud


Inleiding

Na de Covid-19-crisis, die in 2020 vele sectoren heeft getroffen en tot een algemene vertraging van de economie heeft geleid, is de tijd van heropleving aangebroken. Ondersteund door een accommoderend financieel beleid hebben tonen de meeste bedrijfssectoren in 2021 een krachtig herstel. Ook Europese startups hebben van deze financiële meevaller geprofiteerd en 2021 belooft een uitzonderlijk jaar te worden.

IntoTheMinds heeft op het Europese continent een baanbrekende studie uitgevoerd om inzicht te krijgen in de dynamiek van fondsenwerving. Aan de hand van nooit eerder vertoonde gegevens presenteren wij een chronologische analyse van de fondsenwerving en onthullen wij vervolgens welke landen en sectoren het meest hebben geprofiteerd. We eindigen met een kritische en opnieuw ongekende noot over genderongelijkheid in het startup-ecosysteem. Dit is een aanvulling op onze studie over vrouwelijk ondernemerschap.


Methodologie

Wij hebben handmatig alle beschikbare gegevens over fondsenwerving verzameld die in gespecialiseerde tijdschriften zijn gepubliceerd (eu-startups.com, maddyness.com) en hebben de lijst aangevuld met een zoekopdracht op LinkedIn.

Over de periode 01/09/20 – 14/07/21 vonden we 841 fondsenwervende evenementen in Europa. Voor elk ervan hebben wij de gegevens verrijkt met datum, land, identiteit en geslacht van de oprichters, geografische locatie en sector van activiteit.


Een explosie van fondsenwerving rond juni 2021

Wat opvalt als je naar de geschiedenis van de fondsenwerving sinds 2020 kijkt, is de versnelling sinds 2021. De periode van de Covid-crisis heeft ongetwijfeld gewogen op het vermogen van startups om fondsen te werven (we hadden het al daarover in deze podcast).

Vanaf mei 2021 lijkt de markt in beweging te zijn gekomen met zeer grote bedragen die zijn geïnvesteerd in retail, banken/verzekeringen en elektriciteit. In juni haalde Northvolt 2,2 miljard euro op (in oranje op de grafiek hieronder)

chronology European startups fundraising rounds 2020-2021


Welke landen trekken het meeste kapitaal aan?

Het zal geen verbazing wekken dat het Verenigd Koninkrijk de Europese landen aanvoert wat fondsenwerving betreft, met ongeveer 6,66 miljard euro aan investeringen in de periode september 2020 – juli 2021. Het ligt voor op Duitsland (5,133 miljard euro) en, verrassender, Zweden (4,386 miljard euro). We telden in die periode niet minder dan 45 fundraisings voor Zweedse startups, waarvan er één ook de grootste is in onze rangschikking: Northvolt. De batterijfabrikant kondigde in juni 2021 een fondsenwerving van 2,2 miljard euro aan, wat alleen al 50% van het in het hele land opgehaalde kapitaal vertegenwoordigt. Frankrijk komt op de 4e plaats met bedragen die bijna 4 keer hoger liggen dan die van Spanje op de 5e plaats.

In totaal werd maar liefst 25,6 miljard euro geïnvesteerd.

geographical distribution fundraising rounds European startups in 2020-2021


In welke sectoren worden privéfondsen geïnvesteerd?

sankey chart distribution of founds raised by European startups in 2020-2021 per country and per industry

Wat uit onze studie blijkt, is dat de geïnvesteerde middelen hoofdzakelijk in de detailhandel terechtkwamen. De detailhandel vertegenwoordigt 26% van de belegde bedragen, een bewijs, voor zover dat nog nodig was, van de kracht van deze sector. De Covid-crisis is inderdaad een omwenteling geweest voor de detailhandel in voedings- en niet-voedingsmiddelen, met het ontstaan van een leveringsbehoefte en de verankering van de e-commerce in de gewoonten. Er is een echte race begonnen om de leveringstermijnen te verkorten, een zeer kapitaalintensieve race waarvan het effect hier kan worden gezien.

De tweede sector voor de geïnvesteerde bedragen is het bank- en verzekeringswezen. Deze tweede plaats weerspiegelt de versnelde innovatie in de sector (FinTech, AssurTech, enz.) die een frisse wind laat waaien in de vorm van nieuwe diensten.

De derde plaats gaat naar IT. Het is vandaag onmogelijk om zonder gegevens te werken, wat deze sterkte verklaart.

Aan de hand van de grafiek van Sankey hierboven kan men de kapitaalstroom tussen landen en sectoren beoordelen. Klik erop voor een groter beeld.


Gendergelijkheid nog lang niet bereikt: slechts 8,1% vrouwen

Uit ons onderzoek blijkt ook dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn bij startups die in 2020-2021 fondsen werven. Wij hebben al gewezen op aanzienlijke verschillen in ondernemerschap in het algemeen; de onevenwichtigheid is nog opvallender.

De analyse had betrekking op 1.374 oprichters, wat verre van een kleine steekproef is. Wij concludeerden dat 91,9% van de stichters mannen waren.


Conclusie

Uit het onderzoek naar fondsenwerving in Europa in 2020-2021 blijkt dat er in mei-juni 2021 een aanzienlijke kapitaalinstroom zal zijn in sectoren detailhandel, banken en energie. De dynamiek van deze drie sectoren wordt enerzijds verklaard door de effecten van Covid op de detailhandel, en anderzijds door een structurele belangstelling voor fintechs en de batterij-industrie.

De aantrekkingskracht van Britse startups voor particulier kapitaal is ondanks de Brexit niet afgenomen. Het grootste deel van het kapitaal wordt in het buitenland geïnvesteerd, maar het VK wordt nu gevolgd door andere Europese naties.

Het ecosysteem van startups blijft echter zeer ongelijk en gendergelijkheid is nog lang niet bereikt. Er moeten dus nog grote inspanningen worden geleverd om dit universum te vervrouwelijken.

 

 

 

 

 

 

 Posted in Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *