21 mei 2024 1030 woorden, 5 min. gelezen

Vivatech: 6 tips om uw bezoek voor te bereiden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In dit artikel geef ik u 6 tips om uw bezoek aan Vivatech zo effectief mogelijk te maken. Als uw doel is klanten te vinden, vindt u in dit artikel veel nuttig advies vinden.

Ik bezocht voor het eerst Vivatech 2023 en leerde er veel over hoe u super efficiënt kunt zijn. Aan de vooravond van de opening van Vivatech 2024 wil ik u graag mijn advies geven over hoe u het beste uit deze beurs kunt halen en uw kansen op zakelijk succes kunt maximaliseren.

Gebruikshandleiding voor Vivatech

 • Gebruik de mobiele app om van tevoren contacten te leggen
 • Maak van tevoren een lijst van de stands die u wilt bezoeken en de mensen die u wilt ontmoeten.
 • Maak een plan om de stands te vinden die u wilt bezoeken en zoek de kortste route.
 • Breng uw eigen broodje en fles water mee. Dit bespaart u de wachttijden in de rij bij de stands.
 • Pas op voor al te commerciële conferenties: u leert er niets bij.
 • Vertrouw niet op wifi.

Bepaal uw doelstellingen

Het eerste dat u moet doen, is uw doelen duidelijk afbakenen. U bezoekt Vivatech niet zomaar om tijd door te brengen. U gaat erheen met specifieke redenen. Voor mij zijn dat de volgende drie:

 1. Prospects en klanten ontmoeten (d.w.z. outbound marketing)
 2. Luisteren naar conferenties (maar pas op voor gesponsorde conferenties, want daar krijgt u wellicht veel verkooppraatjes)
 3. De nieuwste tech trends en veelbelovende start-ups ontdekken

Mijn prioriteit ligt bij doelstelling 1. Daarnaast ben ik op zoek naar ideeën voor nieuwe bloginhoud. Daarom zoek ik ook naar innovatieve technologieën en interessante start-ups om uit te nodigen voor mijn podcast.

Ga tijdens de eerste twee dagen

Als uw doel zakendoen is, moet u absoluut tijdens de eerste twee dagen gaan. De laatste dag, die toegankelijk is voor het grote publiek, is voor professionals tijdverspilling. Veel stands zijn al verlaten en de beslissers zijn al vertrokken.

Tijdens de eerste twee dagen van de beurs heeft u de meeste kans om de mensen te ontmoeten die er echt toe doen, zowel bij de conferenties als bij de stands.

Wat is het beste moment van de dag om te prospecteren?

Als u de eerste twee dagen komt, zult u zeker begrijpen wat “drukte” betekent. Toch zijn dit de beste dagen om zaken te doen. Uw potentiële klanten moeten echter nog altijd beschikbaar zijn om naar u te luisteren. Uit mijn ervaring zijn er twee goede momenten om te prospecteren.

 • Tussen de middag, als bezoekers buiten zitten te eten: natuurlijk gaan exposanten ook eten, maar er is altijd wel iemand op de stand die over het algemeen meer tijd voor u heeft.
 • Aan het eind van de middag, als de bezoekers moe beginnen te worden en de beurs verlaten

Leg contact via de Vivatech app

Mijn beste tip is om de Vivatech applicatie te gebruiken voor de beurs. Helaas hebben de organisatoren de ongelukkige neiging om deze veel te laat beschikbaar te stellen. Dit jaar was de Vivatech applicatie pas 3 weken voordat de beurs begon beschikbaar, en toch lijkt het me onmisbaar.

In de app vindt u:

 • de lijst met exposanten: maak een bladwijzer voor degenen die u het meest interesseren (dit is belangrijk als u effectief wilt zijn, en ik kom hier later op terug).
 • de lijst van deelnemers, d.w.z. mensen die de beurs bezoeken zonder een stand te hebben

Ik wil toch enkele dingen kwijt over de Vivatech app. Hij is verre van perfect en het gebruik ervan als prospectiemiddel kan behoorlijk frustrerend zijn:

 • Omdat hij veel te laat uitkomt, is het aantal mensen dat het gebruikt beperkt. Toen ik zocht naar mensen in marketing of communicatie, leverde de applicatie een week voor de beur slechts een twintigtal namen op.
 • Voor veel exposanten is geen contactpersoon bekend.
 • Ongeveer 90% van de bezoekers geeft geen beschrijving van wie ze zijn of wat ze doen.
 • De functies van de Vivatech app blijven onvolledig:
  • Favorieten kunnen niet worden geëxporteerd
  • Verschillende stands zijn niet terug te vinden op de kaart

Maak een lijst met prospects

Het zou handig zijn uit de Vivatech app favorieten te kunnen exporteren, maar omdat dit (nog) niet mogelijk is, maak ik gebruik van een ouderwetse methode: Excel.

Als ik mijn lijst met te bezoeken stands heb opgesteld, zet ik ze allemaal in een Excel-bestand met de volgende informatie:

 • Bedrijfsnaam
 • Standnummer
 • Naam van de te ontmoeten persoon (als ik hem/haar heb kunnen identificeren, zie bovenstaande opmerking over de onvolledigheid van de informatie in de app)
 • Waarom ik geïnteresseerd ben in dit bedrijf (zodat ik mijn pitch kan aanpassen)

Maak een tourroute

Ook al vindt Vivatech maar in 2 hallen plaats (met elkaar verbonden door een loopbrug), toch zijn de afstanden nog steeds behoorlijk. Vooral het lawaai en de grootte van Hal 1 zijn aanzienlijk, en u zult snel uit het oog verliezen waar u bent.

plattegrond van Hal 1 op Vivatech 2024 conclusie

De plattegrond van Hal 1 op Vivatech 2024 met mijn aantekeningen om het makkelijker te maken voor mij om te prospecteren.
Als u de app (of de website) hebt gebruikt om de stands te vinden die u wilt bezoeken, raad ik aan om de kaart uit te printen en alle stands te markeren om een route uit te stippelen. Deze methode is efficiënter omdat u de afstanden zo klein mogelijk houdt.

In mijn geval gebruik ik het Excel-bestand dat ik in de vorige stap heb gemaakt. Ik ken een nummer toe aan elke stand die ik wil bezoeken en markeer deze op de kaart. Vervolgens bepaal ik een “logische” route om de afstanden zo kort mogelijk te houden en te voorkomen dat ik verdwaal. Ik print mijn Excel-lijst en mijn kaart uit, en ik ben klaar!

Conclusie: is het de moeite waard om als bezoeker naar Vivatech te gaan?

Ik volg het principe dat het bijwonen van een beurs altijd zinvol is, mits uw doelstellingen duidelijk zijn. Toen ik voor het eerst naar Vivatech ging, waren mijn doelen niet duidelijk. Daardoor raakte ik vermoeid en verspilde ik tijd, maar desondanks heb ik wel een aantal boeiende mensen ontmoet. Het belangrijkste is echter dat mijn collega Kevin en ik aan het einde van de beurs een idee kregen voor een geheel nieuwe dienst die de manier waarop we zaken deden zou transformeren.

Ik denk dus dat een bezoek aan Vivatech, ook al is het een investering van ongeveer € 1.000 per persoon voor 2 dagen, de moeite waard is.Posted in Ondernemen.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *