Marktonderzoek: bulkverkoop en het zero waste-project

Marktonderzoek: bulkverkoop en het zero waste-project

Tal van sociale bewegingen wijzen met de vinger op onze ecologische voetafdruk. Als we  Brussel als voorbeeld nemen: begin 2019 vonden er gedurende meerdere maanden één keer per week klimaatprotesten plaats. Het consumentengedrag volgt deze trend naarmate meer en meer consumenten in “zero waste” winkels gaan winkelen. De consumenten zijn zich immers steeds meer bewust van hun ecologische voetafdruk en hun verantwoordelijkheid op dit vlak, wat hen ertoe aanzet vraagtekens te zetten bij de manier waarop zij goederen en diensten consumeren.

Contacteer ons voor onze B2B studies

Als u maar 30 seconden heeft

  • De eerste speler op de wereldmarkt was Bulk Barn in Canada in 1982

In Europa

  • In 2007 werd in Londen de eerste bulkwinkel van Europa geopend
  • De Europese Commissie (Engelse site) heeft verklaard dat plastic verpakkingen die op de Europese markt worden gebracht tegen 2030 herbruikbaar of gemakkelijk recycleerbaar moeten zijn.

In Frankrijk

  • 400 bulk-verkooppunten
  • De bulkmarkt is tussen 2019 en 2019 met 41% gestegen.
  • 1,2 miljard euro aan omzet in 2019
  • 40% van de Franse huishoudens koopt in grote hoeveelheden
  • 5% marktaandeel

In België

  • 300 bio/bulk/lokale verkooppunten
  • Het merendeel van de verkooppunten ligt in het centrum van de stad.

In Duitsland

In 2015 bleek uit een onderzoek dat :

  • 82% bereid zou zijn te kopen zonder verpakking
  • 70% van de respondenten niet bereid is meer te betalen voor deze producten
  • 52% is bereid om verder te gaan om te winkelen

Samenvatting

Covid-19 en de bulkmarkt

Tijdens de lockdown meldt slechts 22% van de Fransen in bulk te kopen (tegenover 40% in normale tijden). Volgens een studie die medio mei 2020 door Réseau Vrac werd uitgevoerd onder 4.400 Franse huishoudens, zijn de redenen hiervoor:

  1. 42% omdat de winkels en afdelingen ontoegankelijk waren.
  2. 29% heeft zich anders georganiseerd om boodschappen te doen tijdens de lockdown (herinner ons dat Click & Collect en thuisbezorging een aanzienlijke toename van het aantal bezoeken tijdens de lockdown zagen).
  3. 21% omdat ze het niet vertrouwden (tijdens Covid-19)

Volgens dezelfde studie is bulk inderdaad vertraagd tijdens de lockdown. Didier Onraita, medeoprichter van Day by day, de grootste bulkketen in Frankrijk, zegt echter dat het merk is blijven groeien, met een omzetstijging ten opzichte van 2019.

Terwijl het tempo van de bulkverkoop is vertraagd, heeft 75% van de Belgische producenten hun inkomen zien stijgen of zich zien stabiliseren tijdens de lockdown, een teken dat de consumenten de voorkeur beginnen te geven aan korte circuits. Er moet echter worden opgemerkt dat deze trend niet lang heeft geduurd, omdat de situatie rond juni 2020 weer is omgebogen en is teruggekeerd naar de toestand van voor de crisis.

Detailhandelaren in bulk en zero waste

Producten gekocht in bulk (ConsoGlobe, Franse site)

  • Oliehoudende zaden: 58% van de huishoudens
  • Gedroogd fruit: 51%.
  • Pulsen: 30%.
  • Zaden: 29%.
  • Granen en rijst: 25%.

Steeds meer winkels en restaurants, ongeacht hun grootte, kopen aan bij lokale producenten. Velen van hen bieden diensten aan zoals drive of thuisbezorging, ongeacht of het nu gaat om B2B of B2C, om hun producten van de week zonder verpakking te verkopen.

Food Link, fast food prônant le circuit court.Zo biedt het kleine veganistische restaurant FoodLink, in het centrum van Mulhouse in Frankrijk, gerechten die niet alleen biologisch en veganistisch zijn, maar vooral zijn bereid met ingrediënten uit de groentetuin van de eigenaren of van naburige producenten. Natuurlijk wordt er nog altijd wat afval geproduceerd bij het verpakken van broodjes of schotels, maar sommige detailhandelaren gaan verder dan dat.


Waar kunt u terecht voor bulkverkoop?

  • In winkels gespecialiseerd in de verkoop van producten zonder verpakking
  • In biowinkels (88% heeft een bulkafdeling)
  • In sommige supermarkten

Het is een explosieve trend en winkels die producten zonder verpakking aanbieden gaan overal open. Het is echter belangrijk erop te wijzen dat deze winkels slechts een klein deel van de afzetmarkt voor levensmiddelen vertegenwoordigen (5% in Frankrijk, tegenover 45% voor biowinkels en 50% voor traditionele supermarkten).

Deze zijn te vinden onder verschillende namen: winkels zonder afval, bulkwinkels of naakte producten, maar hebben allemaal hetzelfde doel: het verkopen van producten zonder verpakking. Hier (Franse site) vindt u alle bulkspelers die actief zijn op het Franse grondgebied.

Hoe werkt een “bulkwinkel”?

Consumenten nemen hun eigen containers mee en bedienen zichzelf direct in de winkel (pasta, linzen, fruit, groenten, koffie, thee, en meer). Ze wegen hun aankopen bij de kassa en betalen. Als ze de volgende keer komen, zullen ze zeker dezelfde glasbak meenemen en dus geen afval meer produceren.

rayon de vente en vracGramm.genau in Frankfurt, Duitsland is een goed voorbeeld van een zero waste winkel. De retailer biedt veel producten (voeding, cosmetica, toiletartikelen, huishoudelijke en accessoires) aan zonder enige verpakking. De structuur heeft ook een zero waste café geopend waar gerechten en gebak zonder verpakking worden verkocht, dat alles met een wijze van koken die bedoeld is om afvalvrij te zijn. U zult daar geen plastic vinden.


Het is essentieel om op te merken dat zero waste winkels niet alleen voedselproducten zonder verpakking aanbieden. De meeste van hen hebben een uitgebreid gamma aan huishoudelijke, toiletartikelen en cosmetische producten in hun aanbod om zich aan te passen aan de levensstijl van hun consument. Ook de grotere detailhandelaren gaan de richting uit van zero waste (met name supermarkten). Lush – een merk dat bekend staat om zijn natuurlijke toiletartikelen en cosmetica – opende in januari 2019 een “naked store” in Manchester.

Winkels zonder verpakking in België


Robuust, een bulkwinkel, opende zijn deuren in 2013 in Antwerpen (België). Ook tal van winkels (meer dan 300 tot nu toe) springen in heel België (Franse site) op de trein. Lees daarvoor het dossier “Bulkfood” (Franse site), dat in 2015 door de vzw ERU in samenwerking met Leefmilieu Brussel werd gepubliceerd. Er moet echter worden opgemerkt dat de situatie in vijf jaar tijd sterk is veranderd.

Drive zero waste

Om te beginnen zijn veel snackbars en andere fastfoodrestaurants bereid om een Tupperware te vullen met hun bereidingen in plaats van voedselbakjes te gebruiken. U kunt dit zeker proberen de volgende keer dat u een broodje of kant-en-klaarmaaltijd uit de bakkerij bestelt: neem uw eigen container mee.

Een ander initiatief werd gelanceerd in het zuidwesten van Frankrijk, in Toulouse. Dit concept wordt de “Drive tout nu” genoemd en is ontwikkeld op basis van bulkwinkels. De ‘Drive tout nu’ is een klassieke drive: u bestelt online, het team bereidt uw bestelling voor, u rijdt naar het afhaalpunt voor uw producten en haalt uw bestelling op. Het enige grote verschil met traditionele drives zit in de containers en verpakkingen: er wordt niets weggegooid. De producten worden namelijk opgeslagen in glazen potten of andere herbruikbare verpakkingen. Het ‘naked drive’ team zorgt voor alle containers die u nodig heeft voor uw eerste bestelling. Natuurlijk kunt u deze containers bewaren en hergebruiken, of ze de volgende keer dat u binnenkomt terugbrengen naar de ‘Drive tout nu’ om een voucher op te halen. Het team zorgt dan voor het schoonmaken van de containers en het weer in omloop brengen ervan.


Ook hier vindt u niet alleen eten en drinken, maar eveneens een breed scala aan alledaagse artikelen zoals toiletartikelen, cosmetica, huishoudelijke producten, accessoires, enz.

Diensten zero waste

Wat de diensten betreft, is het iets ingewikkelder om zero waste als rode draad of marketingargument te vinden. Bedrijven in de event industrie die gericht zijn op zero waste zijn bezig zich te onderscheiden. We hebben allemaal al gezien hoeveel afval er achterblijft op evenementen, of het nu gaat om zakelijke evenementen, beurzen, trainingen of zelfs verjaardagen, bruiloften en familiereünies. Het doel van deze zero waste evenementenbureaus is om ervoor te zorgen dat het evenement in kwestie wordt georganiseerd met de exacte hoeveelheid benodigde uitrusting en om ervoor te zorgen dat inkoop, verpakking en recyclage effectief worden beheerd om de ecologische voetafdruk van het evenement tot een minimum te beperken.

Sommige dienstverlenende bedrijven beginnen hun activiteiten ook te promoten als zero waste. Deze bedrijven bieden bijvoorbeeld zero waste conciërgediensten en zero waste facilitaire diensten aan. Ik ga u niet vertellen dat ze makkelijk te vinden zijn, maar ze bestaan.

Afbeeldingen: Shutterstock


Geplaatst in Marketing.