Clarins opende in juni 2021 een unieke boetiek in 45 rue Vieille du Temple in Parijs. Met haar ligging in de trendy Marais biedt deze winkel een heel andere klantenervaring dan andere verkooppunten. Clarins koos hier inderdaad voor een ecologisch ontwerp. Naast specifieke materialen vindt u er ook het eerste navulstation voor parfum van de groep. Daarnaast legt de winkel sterk de nadruk op het fygitale en is ze een voorloper van wat de detailhandel in de toekomst kan doen om de harten van klanten terug te winnen.
Eerste indruk
Bij het binnengaan van de winkel krijgt u dadelijk een gevoel van harmonie en sereniteit. De winkel biedt veel licht en heeft veel ruimte voor mooie materialen.
Vooral de etalage valt op. Ze wordt vooral gebruikt om te communiceren over de ingrediënten (slechts 2-3 producten in het venster). Bovendien staan er de winkel tal van schermen om visuele boodschappen over het merk weer te geven. Een ervan toont bijvoorbeeld waar de in de producten gebruikte planten worden geteeld. Sommige planten zijn rechtstreeks afkomstig van het Clarins-landgoed, wat op een bordje op het betreffende product ook zo staat aangegeven.
Eco-design, het handelsmerk van deze Clarins boetiek
Na de eerste visuele indruk moet u echt wel goed rondkijken om de volledige subtiliteit van het ontwerp te vatten. Ik wil Fanny bedanken voor haar uitleg en haar perfecte kennis van elk detail. Zonder uitleg is het inderdaad moeilijk te begrijpen welke inspanningen zijn geleverd om van deze winkel een toonbeeld van eco-design te maken.
Natuurlijk geven de planten in het raam een hint, maar ook het ontdekken van de andere facetten loont de moeite. Bijvoorbeeld:
- de vloer is gemaakt van gerecycleerd marmerpuin en gegoten in een hars (het effect is verbluffend)
- het gebruik van beukenhout, gekozen vanwege zijn snelle groei en afkomstig uit Franse ecologisch beheerde bossen
- het vervangen van lijm door stoom om het hout waterdicht te maken
- de productie van meubilair in krion k-life hars, dat bijdraagt tot de zuivering van de lucht in contact met licht
Het eco-design is eigenlijk het deel van de ijsberg dat u niet ziet. Het zichtbare deel is het fygitale en dat is meteen het onderwerp van de volgende paragraaf. En waarover kunnen we als overgang beter praten dan over het oplaadstation voor parfum. Dit “zero waste”-apparaat past perfect in de sfeer van de tijd en sluit aan bij een praktijk die ik vroeger al eens bij Guerlain heb gezien. Clarins voegt er hier een “techno”-dimensie aan toe.
‘Het bijvulstation voor ‘eau dynamisante en ressourçante’
Zero waste en navullen is heel gewoon geworden in de wereld van voedingswaren, maar is veel zeldzamer in de luxesector. Misschien is het imago van navulling niet premium genoeg. Clarins slaagt er echter in de codes te doorbreken en van navulling een high-end ervaring te maken. De gebruikte machine (niet door Clarins ontwikkeld) kan worden gebruikt om 2 producten bij te vullen: eau dynamisante en eau ressourçante.
Het ceremonieel is goed geoefend, zodat de vulervaring mooi in lijn is met de positionering van Clarins. Na het vullen wordt de fles met enkele handmatige stappen “afgewerkt” en gepersonaliseerd met een lint.
Clarins concept store: ultra-fygitaal
Hoewel het oplaadstation duidelijk een technologisch apparaat is, kan het niet echt een fygitaal apparaat worden genoemd. Klanten kunnen niet met de machine communiceren.
Er zijn echter nog heel wat echt fygitale mogelijkheden in het verkooppunt. Klanten kunnen meerdere dingen uitproberen:
- een apparaat dat ik nog nergens anders had gezien en waarmee je de verschillende drukniveaus kunt “voelen” die moeten worden toegepast naar gelang de huidverzorging
- virtuele make-up via een QR-code (dit is vrij gebruikelijk geworden tijdens corona, maar nog altijd verbazingwekkend)
Om af te sluiten
De nieuwste winkel van Clarins is een echt succes, zowel esthetisch als technologisch. De kers op de taart is de kwaliteit van de klantenservice. Fanny, die me ontving en me door de winkel leidde, deed dat echt perfect. Ik wil haar er dan ook graag voor bedanken.
Geplaatst in Innovation.