19 april 2013 526 woorden, 3 min. gelezen

50% van de in 2006 opgerichte ondernemingen bestaat niet meer: factoren die van invloed zijn op het voortbestaan van startende ondernemingen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Er bestaat veel controverse over de overlevingskans van jonge bedrijven. Vaak spreekt men van een overlevingspercentage van 25% na 7 jaar, maar er is geen echt wetenschappelijk bewijs om dit cijfer te staven. Sommigen spreken van een overlevingspercentage van 90%, […]

Er bestaat veel controverse over de overlevingskans van jonge bedrijven. Vaak spreekt men van een overlevingspercentage van 25% na 7 jaar, maar er is geen echt wetenschappelijk bewijs om dit cijfer te staven. Sommigen spreken van een overlevingspercentage van 90%, maar nemen in de 10% alleen faillissementen op. De kloof is zo groot dat de werkelijke cijfers zeer waardevol zijn. En die cijfers werden vorige week gepubliceerd door het Franse bureau voor de statistiek INSEE (link naar de oorspronkelijke bron). In 2006 werden 286.000 bedrijven opgericht. Vijf jaar later is de helft ervan nog actief.

De studie gaat verder dan de eenvoudige berekening van de overlevingskans en biedt een aantal zeer interessante gegevens:

  • Bedrijven in de handel en de bouw hebben de laagste overlevingskans (respectievelijk 45% en 47%)
  • Bedrijven in de transport- en B2B-sector hebben de beste overlevingskansen (61% en 58%)
  • Het kapitaal dat is gebruikt om het bedrijf op te starten, heeft een positieve invloed op het voortbestaan van het bedrijf. Twee derde (2/3) van de ondernemingen is opgericht met een kapitaal van minder dan 16.000 euro en een derde met een kapitaal van minder dan 4.000 euro.
  • 44% van de bedrijven opgericht met 4.000 euro of minder bestaan na 5 jaar nog
  • 60% van de bedrijven opgericht met meer dan 40.000 € bestaan na 5 jaar nog
  • 66% van de bedrijven opgericht met meer dan 160.000 € bestaan na 5 jaar nog
  • Ondernemingen die zijn opgericht door houders van een universitair diploma van een derde graad hebben tweemaal zoveel kans om te overleven als ondernemingen die zijn opgericht door een persoon zonder diploma
  • Het overlevingspercentage van de ondernemingen is 50% hoger dan dat van de zelfstandigen

Tips voor uw marktonderzoek (in Brussel, België of elders) en businessplan

Als u op het punt staat uw bedrijf op te starten, zorg er dan voor dat u alle mogelijke hefbomen gebruikt om uw kansen op succes te verhogen: start bijvoorbeeld een B2B dienstverlenend bedrijf, met een kapitaal van minstens 40.000 € en zorg ervoor dat u of uw medeoprichters een masterdiploma of een doctoraat hebben… Gelooft u echt dat het zo eenvoudig is?

De studie van INSEE is in feite zuiver beschrijvend en gaat niet verder dan de cijfers. Wij zijn van mening dat deze cijfers mogelijk niet relevant zijn.

De eerste vraag die rijst is hoe de helft van de bedrijven moest sluiten. Zijn ze gesloten omdat ze failliet zijn gegaan of vanwege factoren die niets te maken hebben met de winstgevendheid van het bedrijf?

Het vervoer heeft het hoogste overlevingspercentage omdat de initiële investeringskosten en de uittredingsdrempels hoog zijn, wat de oprichters motiveert om zo lang mogelijk alles in het werk te stellen om hun initiële aandeel niet te verliezen? Of is het vervoer objectief rendabeler dan andere sectoren?

Tot slot, wat maakt dat kapitaal correleert met de overlevingskansen van bedrijven? Is kapitaal een voorloper van overleven of slechts een indicator van de aanwezigheid van andere factoren die een reëel effect hebben? Is bijvoorbeeld het hoge kapitaal gewoon niet een weerspiegeling van het feit dat de oprichters ouder zijn en tijd hebben gehad om een groter bedrag opzij te zetten? Kapitaal zou dus een indicator zijn van de maturiteit van de oprichter, een factor die daarom de echte reden van het overleven zou zijn.Posted in Entrepreneuriat, Recherche.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *