26 september 2016 571 woorden, 3 min. gelezen

Waarom u best geen geconnecteerde objecten draagt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Tot dusver moesten verzekeraars zich tevredenstellen met ingevulde verklaringen om uw risico’s in te schatten. Sommige vragenlijsten waren behoorlijk persoonlijk; zozeer zelfs at de Belgische consumentenorganisatie Test Achats (Frans) de verzekeringsmaatschappijen opriep hun vragenlijsten aan te passen (link in het Frans). […]

Tot dusver moesten verzekeraars zich tevredenstellen met ingevulde verklaringen om uw risico’s in te schatten. Sommige vragenlijsten waren behoorlijk persoonlijk; zozeer zelfs at de Belgische consumentenorganisatie Test Achats (Frans) de verzekeringsmaatschappijen opriep hun vragenlijsten aan te passen (link in het Frans).

Het feit dat de inschatting gebeurt bij uw aanvraag tot aansluiting maakt de taak van de verzekeraar ingewikkeld. Uw verzekeraar moet inderdaad uw risico voor de komende x jaar voorspellen en uw premie daarop aanpassen. En daar speelt alles zich af voor het bedrijf: de premie onderschatten betekent verlies; overschatting kan leiden tot het verlies van een klant. Geconnecteerde objecten zijn daarom een geweldige kans voor verzekeringsmaatschappijen om meer over u te weten te komen. Als u gebruik maakt van toestellen die uw pols, hartslag en andere vitale informatie meten, wees dan van bewust van het risico dat die gegevens op u zullen wegen als ze in handen komen van verzekeringsmaatschappijen en  daar misbruikt worden. Zoals een recent artikel van Slate ons eraan herinner, we kunnen veel te weten komen over iemands gezondheid als we maar lang genoeg toegang krijgen tot bepaalde basisinformatie.

Minder hoge kosten voor diegenen die sporten

Verzekeringsmaatschappijen hebben een goede manier gevonden om aan uw meest persoonlijke gegevens te raken : u moet minder betalen als u hen meer gegevens bezorgt. Die korting krijgt u als u vrijwillig een toestel draagt dat uw vitale gegevens meet en als u sport. In theorie klinkt het heel eenvoudig. Het is net hetzelfde als bij autoverzekeringen en dezwarte dozen die worden geïnstalleerd om uw rijgedrag na te gaan. Met één uitzondering weliswaar. Uw rijgedrag bepaalt u zelf. Uw gezondheid hebt u maar deels in de hand, ondanks al het sporten wat u doet. Genetische erfenis kunt u niet controleren en dat is precies waarom risico’s over alle verzekerden verdeeld moet worden. Dat is een rechtvaardig principe.

De echte strategie van verzekeraars om alles over u te weten

Verzekeringsmaatschappijen hebben een reden om u te verleiden. Dat gaat in 4 stappen.

  • Stap 1 : klanten zover brengen om geconnecteerde toestellen te dragen
  • Stap 2 : zodra klanten zich occasioneel laten contreleren om minder te moeten betalen, hen permanent een toestel laten dragen om vitale gegevens, zoals hartslag, bloeddruk, enz. te meten. Dat doen met beloftes van ideale doelstellingen, voor het goed van de klant, enz.
  • Stap 3 : zodra een belangrijk deel van de klanten heeft toegestemd met het dragen van een dergelijk apparaat, het verplicht maken om het moment van inschrijving bij een verzekering. Het initiële vrijwillige initiatief afschaffen en iemand die weigert het te dragen financieel straffen.
  • Stap 4 :de mogelijkheid van periodieke premieherziening inbouwen op basis van de gegevens die het toestel verzamelt en naar de verzekeraar doorstuurt.

Conclusie: geloof de verzekeringsmaatschappijen niet

Verzekeringsmaatschappijen zijn commerciële bedrijven waarvan het uiteindelijke doel winst is (het herstructureringsplan van Axa bewijst dit (Frans)). Dat betekent dat de voorrang gaat naar winstuitkering aan de aandeelhouders. Om dat te bereiken, moeten verzekeraars hun kosten verminderen en hun inkomsten verhogen. Kosten ontstaan voornamelijk uit de risico’s die gecompenseerd moeten worden. Geconnecteerde objecten bieden de verzekeringsmaatschappijen een unieke kans om de risico’s, en dus de bijbehorende kosten, beter in de hand te houden. Maar wat uiteindelijk riskeert te gebeuren is het schrikwekkende perspectief dat sommige producten alleen nog beschikbaar zijn voor klanten met een zwak risicoprofiel. Laat u niet voor de gek houden. Geloof hun beloftes niet.



Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *