29 april 2015 608 woorden, 3 min. gelezen

Data mining: bespioneert uw verzekeraar u via Facebook ?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Heeft u er ooit bij stilgestaan dat wat u op Facebook zet een indirecte impact kan hebben op de prijs die u betaalt voor sommige producten en diensten? Als u van uw stoel wilt vallen, lees dan zeker dit artikel […]

Heeft u er ooit bij stilgestaan dat wat u op Facebook zet een indirecte impact kan hebben op de prijs die u betaalt voor sommige producten en diensten? Als u van uw stoel wilt vallen, lees dan zeker dit artikel tot aan het eind. U zult Facebook nooit meer op dezelfde manier bekijken.

Wij zijn pas begonnen met een boeiende opdracht op  het vlak van CRM, Big Data en data mining. In dat kader onderzoeken wij verscheidene manieren om gegevens uit verschillende bronnen te exploiteren: Facebook, Twitter, geconnecteerde voorwerpen, …  Tijdens een groepsgesprek kwam er een interessant idee naar boven. Wat zou er gebeuren als vertrouwelijke informatie over onze gezondheid in slechte handen valt? Zouden ze door derden kunnen gebruikt worden om bepaalde producten en diensten duurder aan te rekenen, rekening houdend met onze levensverwachting, onze gezondheidstoestand of onze kostprijs voor de maatschappij?

De meesten onder u zouden weigeren vertrouwelijke gegevens die met de gezondheid te maken hebben aan derden door te spelen. U wilt waarschijnlijk uw bloeddruk, uw cholesterolgehalte, hartritme voor uzelf houden, niet? En toch gaan sommigen onder u met geconnecteerde armbanden en horloges door het leven, sommigen zelfs met geconnecteerde schoenen. Erger nog, sommigen onder u publiceren zeer gevoelige informatie op Facebook zonder het te beseffen.

Ik liep 10 km in 1u15

Zag u al berichten op uw Facebookpagina als: «ik liep 10 km in 1u15 met de applicatie XYZ”? Vroeg u zich al af wat er achter die boodschap schuilgaat? Als u erop klikt, zou u verrast zijn zeer gevoelige informatie te ontdekken over uw vriend. Kijk bijvoorbeeld naar het scherm hieronder. Ze werd gepost door een van onze klanten, die gebruikt maakt van de geconnecteerde horloge Suunto ambit2. Dat intelligent uurwerk houdt gegevens bij over uw fysieke conditie en publiceert ze, na afloop van uw joggingsessie, op uw Facebookpagina.

U vindt er gegevens over hartritme, verbruikte calorieën, recuperatietijd en nog veel meer…

Maar het beste komt nog. Kunt u zich inbeelden wat een verzekeringsmaatschappij met die gegevens kan doen?

Stel voor dat u een huis wilt kopen. U heeft een overlijdensverzekering nodig om het risico van uw lening te dekken. De premie hangt af van uw leeftijd en uw verleden als roker. Die criteria zijn eenvoudig (simplistisch) en iedereen worden op dezelfde hoop gegooid. Er is zelfs geen onderscheid meer tussen man en vrouw.

Een verzekering kan simpelweg (als de wet het toelaat) een veel nauwkeurigere en krachtigere methode toepassen om het verzekeringstarief en het risico dat met uw persoon samenhangt te berekenen. Wat denkt u dat een verzekeringsmaatschappij zou kunnen doen met gegevens over uw hartritme, uw recuperatietijd en de evolutie van uw sportprestaties in de loop van de tijd? Ze zouden die gegevens perfect kunnen gebruiken om na te gaan of uw in goede gezondheid verkeert en of uw gezondheid  vooruit of achteruit gaat.

Conclusie

Zo’n berekeningsmethode is natuurlijk verboden. Maar het feit blijft dat wij zonder het te weten uiterst gevoelige informatie publiceren zonder echt te begrijpen wat personen of organisaties met slechte bedoelingen ermee zouden kunnen doen.

Vergeet dus niet dat alle gegevens over u tegen u kunnen worden gebruikt. Toegang tot persoonlijke gegevens beperken is misschien wel de nieuwe uitdaging van de XXIste eeuw. Er zijn ultra-dominante maatschappijen ontstaan dankzij het op grote (en buitensporige) schaal vergaren van gegevens. Ontwikkelingen inzake Big Data en data mining zijn daarvan het gevolg. Sommige applicaties dragen bij tot het welzijn van de maatschappij, maar niet allemaal. Het zal pas binnen enkele jaren zijn dat de mensen zullen begrijpen dat de toegang tot hun persoonlijke gegevens drastisch moet worden ingeperkt. Misschien wordt dat wel de volgende digitale revolutie?

Photo: Shutterstock


Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *