9 december 2022 1104 woorden, 5 min. gelezen

Trade marketing: voordelen en strategisch advies

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Trade marketing is gericht op het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen fabrikanten en distributeurs. Deze praktijk biedt heel wat voordelen voor de bedrijven, maar ook voor de consument. Het stimuleert merken om een beter aanbod te ontwerpen en een betere […]

Trade marketing is gericht op het opbouwen van een vertrouwensrelatie tussen fabrikanten en distributeurs. Deze praktijk biedt heel wat voordelen voor de bedrijven, maar ook voor de consument. Het stimuleert merken om een beter aanbod te ontwerpen en een betere klantervaring te bieden. Hoe begint u aan een goede trade marketingstrategie? Wat zijn de beste praktijken om toe te passen? Hieronder vindt u 2 voorbeelden van marketingacties die moeten worden ontwikkeld voor een goed gebruik van deze commerciële tactiek.

Neem contact met ons op voor uw B2B-marktonderzoek


Inhoud


Wat is trade marketing?

Trade marketing heeft tot doel de relatie tussen fabrikanten en hun verschillende distributeurs te verbeteren. Door hun respectieve marketingstrategieën te optimaliseren, kunnen deze actoren vervolgens beter voldoen aan de behoeften van de eindconsument (Arbache, F., 2015, Portugese site). Het is dus een win-winproces, waarbij de distributiekanalen efficiënter en lucratiever zijn!


Een win-win B2B-aanpak

Het succes van trade marketing ligt in de strategische presentatie van producten via verkoopkanalen. Zo krijgt uw doelgroep onder meer een beter beeld van de producten op het verkooppunt. Dit vergt echter veel werk om een optimale klantervaring te creëren. Hoewel dit een B2B-benadering is, belet dit niet dat de belanghebbenden zich op de eindklant richten.

win-win trade marketing

Dankzij trade marketing profiteren zowel fabrikanten als distributeurs van hun commerciële relatie. (bron: Shutterstock)


Trade marketing en de belangrijkste doelstellingen ervan

De focus ligt hier duidelijk op het verhogen van de verkoop. Op zich versterkt trade marketing de banden tussen uw marketing- en verkoopteams. En daarbij helpt het om uw merk beter te profileren. Het bereiken van de doelstellingen vereist verschillende menselijke kwaliteiten om het perfecte aanbod te ontwikkelen: creativiteit, relevantie en interpersoonlijke vaardigheden.

Neem contact met ons op om de bekendheid van uw bedrijf te meten


De 3 belangrijkste voordelen

Hier ontwikkelen wij de basisbegrippen van trade marketing; in dit geval de 3 belangrijkste voordelen ervan. Het is niet alleen een lucratieve en aantrekkelijke aanpak, maar ook een belangrijk instrument om de behoeften van de consument beter te begrijpen.


Het maakt u zichtbaarder voor uw doelgroep

Trade marketing vergroot uw kansen om herkend te worden door uw marketingdoelgroep. Dat komt door de betere bekendheid van de producten, of aan hun efficiëntere circulatie in de distributiekanalen. Het is ook mogelijk om op het verkooppunt afspraken te maken met verkoopagenten. Hun ervaring in de omgang met mensen zal de kwaliteiten van uw producten kunnen presenteren!

Een betere exposure van uw producten vergroot uw naamsbekendheid en versterkt uw relatie met de consument.


Trade marketing verfijnt het inzicht in de behoeften

Als u uw klanten beter kent, kunt u nieuwe marketingstrategieën ontwikkelen en de klantervaring verbeteren. Net zoals bij neuromarketing verzamelt trade marketing consumentengegevens om gedragspatronen van consumenten op te sporen. Zo kunt u met deze methode het bestaan van nieuwe behoeften in uw sector ontdekken. Daarom maakt de marktkennis die inherent is aan trade marketing het gemakkelijker om nieuwe klanten te vinden!


Het is een lucratieve praktijk

Waarom is trade marketing zo interessant? Het is een van de weinige commerciële technieken waar iedereen baat bij heeft! In feite stapelen de argumenten zich op om een dergelijke neiging tot verhoging van de verkoop te rechtvaardigen:

  • Communicatie: producten worden beter gepromoot naarmate de behoeften van consumenten duidelijker worden voor bedrijven
  • Distributie: betere indeling van goederen in het verkooppunt en een soepeler klantentraject
  • Relatiebeleid: de relatie tussen de belanghebbenden wordt sterker, zodat de verkoopagenten het eindproduct beter kennen
trade marketing pratique lucrative

Trade marketing is succesvol omdat het zakelijke relaties verbetert en de verkoop van merken verhoogt. (bron: Shutterstock)


Welke marketingstrategie verdient de voorkeur?

Er zijn enkele goede praktijken die moeten worden toegepast bij de uitvoering van een handelsmarketingstrategie. Hier leggen we uit waarom je :

  • nadenken over de waarde van productontwerp
  • zo snel mogelijk monsters sturen
  • hard werken om overeen te komen met de distributeur

Zorg vooral voor het ontwerp

Productontwerp en verpakking zijn essentieel om de aandacht van de consument te trekken. Deze twee elementen helpen het waardevoorstel dat u wilt overbrengen te versterken. De allerbesten in het vak kunnen zelfs zonder taalelementen (Engelse site) de consument tot kopen verleiden. Dit benadrukt het belang van de ontwikkeling van sterke visuele communicatievaardigheden, en verpakking is een belangrijk onderdeel van dit argument.

Het venijn zit in de details: een origineel ontwerp geeft u een plaats tussen de concurrentie. Dit kan het verschil maken bij het converteren van een prospect.


Aarzel niet om te proeven

Oude recepten zijn soms de beste: verdeling van monsters is een geduchte strategie. Uw producten aanbieden op het verkooppunt betekent dichter bij de consument komen. Net als design wekt het monster interesse en is daarom een sleutelbegrip in trade marketing!

Uiteindelijk zijn de kosten marginaal in vergelijking met de voordelen die een dergelijke operatie oplevert. Het is ook een goed instrument om het conversiepercentage te verhogen, maar ook de klantenbinding, vooral als het wordt gekoppeld aan trigger marketing.

trade marketing collaboration


Een gemeenschappelijke basis vinden met distributeurs

Tenslotte is een goede trade marketingstrategie niets zonder een goede relatie met uw distributeurs. U moet zich hun behoeften eigen maken om deze te vertalen in commerciële voorstellen die voor hen interessant zijn. Deze inspanningen zullen niet tevergeefs zijn. Zo kunnen beide partners de eindklant beter begrijpen. Ook leidt deze gezonde relatie onvermijdelijk tot een toename van hun concurrentievermogen in hun respectieve sectoren.


2 voorbeelden van doeltreffende handelsmarketing

Laten we dit artikel afsluiten met enkele voorbeelden van de toepassing van een goede handelsmarketingstrategie. Dit is hoe 2 eenvoudige marketingoperaties u in staat zullen stellen uw verkoop en uw zichtbaarheid te verhogen: merchandising, branding en digitale aanwezigheid.


Kiezen voor branding

Wanneer u met een herverkoper/distributeur werkt, grijp dan elke gelegenheid aan om uw merk te promoten. Als uw apparatuur bijvoorbeeld in een verkooppunt van een detailhandelaar staat, druk dan uw logo erop. Als goed gebruik van trade marketing winnen beide partijen. De een profiteert immers van het materiaal van de ander, terwijl het promotionele aspect niet onopgemerkt blijft.

Kortom, gebruik visuele marketing om de aandacht op uzelf te vestigen en uw naamsbekendheid te vergroten.


Uw digitale aanwezigheid verbeteren

Trade marketing is oorspronkelijk bedoeld voor fysieke verkooppunten. De beginselen ervan zijn echter net zo goed van toepassing op het internet! Het uitgangspunt blijft hetzelfde: een optimale winkelervaring bieden. Met andere woorden, het klantentraject moet zo worden ontworpen dat het flexibel is, dicht bij de consument staat en vlot verloopt. Dat vormt een belangrijke bijdrage aan uw toegevoegde waarde en een ideaal argument om brand advocacy te promoten.

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *