20 juni 2022 1038 woorden, 5 min. gelezen

Patrick Roger: uitzonderlijke winkels en klantenervaring

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ik ben een groot liefhebber van de chocoladewinkels van Patrick Roger en had het eerder al over de marketingkracht ervan. Voor Moederdag mocht ik een fotoshoot organiseren in 4 van de mooiste Parijse winkels van het merk: Rennes, Saint-Sulpice, Saint-Germain, […]

Ik ben een groot liefhebber van de chocoladewinkels van Patrick Roger en had het eerder al over de marketingkracht ervan. Voor Moederdag mocht ik een fotoshoot organiseren in 4 van de mooiste Parijse winkels van het merk: Rennes, Saint-Sulpice, Saint-Germain, Sèvres.

De foto’s illustreren de twee hoekstenen van de marketingstrategie van Patrick Roger:

  • verschillende verkooppunten waarvan de esthetiek de ervaring van de klant verlengt
  • etalages die regelmatig veranderen, maar gemeenschappelijke kenmerken behouden

Alvorens de verkooppunten meer in detail te analyseren, zou ik de marketing- en communicatieafdeling van Patrick Roger willen bedanken voor hun steun. Ik wil ook de managers van de winkels bedanken, zij staan voor een voorbeeldige professionaliteit en klantgerichtheid.

Inhoud


Tonale consistentie

Als u de gelegenheid hebt om de winkels van Patrick Roger te bezoeken, zal één ding u altijd opvallen: de sfeer.

Ze vormen allemaal een sterk contrast tussen het alomtegenwoordige zwart en groen, de lievelingskleuren van deze chocolademaker. Dit sterke contrast is bijzonder geschikt voor dit merk, vanwege zijn high-end positionering. Wij kunnen dus spreken van een essentieel element van de marketingmix (P van “Place”) dat bijdraagt tot de herkenbaarheid van het merk.

Wat ook interessant is in dit esthetisch onderzoek, is dat alleen de verpakking voor de groene toets zorgt. De verpakking zorgt voor een “ritmisch” effect in een rechtlijnige ruimte.

Het verkooppunt wordt een echte etalage voor het product. Het is er netjes, schoon en uitnodigend.
Verlangen en emoties zijn hefbomen die niet alleen in de winkel zelf, maar ook in de etalage moeten worden aangewakkerd.


Spectaculaire etalages

Een ander belangrijk element van de marketingmix dat ik in dit artikel al besprak, is het spectaculaire karakter van de uitstalramen. Patrick Roger toont graag zijn beheersing van het product door grootschalige werken te maken. Uitgestald in de etalage fungeren zij als magneten voor de klanten. Dit is een succesvolle marketingstrategie, omdat het overgaan tot een aankoop alleen maar kan gebeuren als de klant de winkel effectief binnengaat.

Detailhandelaren maken ongetwijfeld te weinig gebruik van deze mogelijkheid door gewone etalages te ontwerpen die geen begeerte wekken. Verlangen en de emoties zijn hefbomen die niet alleen in de winkel zelf, maar ook in de etalage moeten worden aangewakkerd.


De centrale presentatieruimte, de signatuur van Patrick Roger

De centrale presentatieruimte is een essentieel element in het ontwerp van de winkels van Patrick Roger. Ik denk dat te weinigen er aandacht aan besteden en daarom wilde ik er een alinea aan wijden.

De eerste keer dat ik een winkel van Patrick Roger binnenging was in Brussel. Toen al was het de lange presentatietafel die me opviel. Het was anders dan alles wat ik elders gezien had. Pas toen ik de gelegenheid had om andere verkooppunten te bezoeken, besefte ik wat er zo bijzonder aan was. Elke winkel is inderdaad uniek en deze uitstaltafel is door Patrick Roger ontworpen als een uniek stuk, als een echt kunstwerk.

Patrick Roger Bruxelles

In de winkel van Patrick Roger in Brussel (nu gesloten) bewonderde ik deze
buitengewone centrale presentatieruimte.

Aan de Rue de Rennes en de Boulevard Saint-Germain gaat het om een tamelijk klassieke “architectuur”, maar aan de Place Saint-Sulpice en de Rue de Sèvres zijn ze echt wel buiten categorie.

Winkel van Patrick Roger Place Saint Sulpice

 

De winkel van Patrick Roger op de Place Saint-Sulpice is in een nogal “ruwe” stijl (betonnen vloer en trappen). De tafel in het midden is uiterst bijzonder en de foto’s doen er nauwelijks recht aan. Ik heb geprobeerd het van onderen te fotograferen om de indruk te wekken van een “buitengewone tuin”. Grote metalen platen worden doorkruist door lianen die twee glazen dienbladen ondersteunen, en daartussen worden de ongelooflijke chocolaatjes van Patrick Roger gepresenteerd.

Patrick Roger place Saint-Sulpice

In het midden van de winkel van Patrick Roger op de Place Saint-Sulpice staat een
beeldhouwwerk dat ook dienst doet als ruimte om de pralines te tonen.

Patrick Roger Winkel Rue de Sèvres

De Patrick Roger winkel in de Rue de Sèvres werd in 2021 geopend. De stijl hier is een beetje
anders dan die van de anderen. Het heeft niet het horizontale ritme van de groene verpakking.
De basis ligt nog altijd op schakeringen van zwart, onderbroken door groen, maar het ritme is
anders.
patrick roger rue de Sèvres

De Patrick Roger winkel in de Rue de Sèvres.

Patrick Roger liet zich voor deze winkel inspireren door een reis naar Madagaskar. Metalen platen lopen langs de wanden en de centrale glazen plank wordt ondersteund door een vreemde structuur. Elke “voet” lijkt gemaakt te zijn van een reusachtige vrucht die gevangen zit in een kluwen van wijnranken. Pas bij nadere inspectie van de structuur ontdekken we de details, waaronder honderden kleine aapjes die uit de grond tevoorschijn komen. Het effect is absoluut verbluffend.

Patrick Roger rue de Sèvres

Detail van de vloer onderaan de tentoonstellingsruimte van de Patrick Roger-boetiek in de
rue de Sèvres.


Conclusie: waar moet u op letten bij het ontwerpen van uw verkooppunt?

Door middel van dit artikel heb ik willen laten zien welke mogelijkheden voor creatie en innovatie er allemaal zijn in de wereld van de detailhandel. Het voorbeeld van de winkels van Patrick Roger is het perfecte voorbeeld:

  • een consistente marketingboodschap (high-end positionering weerspiegeld in het interieurontwerp)
  • een uniek karakter van elk verkooppunt, dat tot uiting komt in variaties op een enkel leidmotief (kleur, centrale elementen)

Deze sterke identiteit is, naar mijn mening, een bron van aantrekkingskracht voor de klanten, omdat zij hun zintuigen en hun nieuwsgierigheid prikkelt. Het unieke karakter van elke winkel en tegelijk hun gemeenschappelijke punten versterken de leesbaarheid van het geheel. Deze leesbaarheid lijkt op een andere verkooptechniek die ik een vroeger artikel besprak en die zorgt voor samenhang en de wens om te kopen.

Ik hoop dat dit artikel en de bijbehorende foto’s u kunnen inspireren en aantonen dat het nog altijd mogelijk is om te innoveren in de detailhandel. Doe zoals Patrick Roger en laat uw persoonlijkheid doorschijnen om u te onderscheiden. Alleen door differentiatie kan de fysieke winkels vandaag de dag overleven.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *