24 mei 2019 600 woorden, 3 min. gelezen

Marktonderzoek: bezit van kredietkaarten in Europa

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als u een marktonderzoek in de financiële sector of meer in het algemeen in een B2C-markt uitvoert, zijn de onderstaande informatie en statistieken voor u misschien nuttig. Ik heb immers gegevens verzameld over de kredietkaarten die in Europa in omloop […]

Als u een marktonderzoek in de financiële sector of meer in het algemeen in een B2C-markt uitvoert, zijn de onderstaande informatie en statistieken voor u misschien nuttig. Ik heb immers gegevens verzameld over de kredietkaarten die in Europa in omloop zijn om een beter zicht te krijgen op het percentage Europeanen dat over zo’n kaart beschikt en hoe de cijfers de afgelopen jaren zijn veranderd. Zo kan ik het artikel dat ik schreef over de betalingsmethoden in Duitsland aanvullen en een meer algemeen beeld geven van deze toestand (wist u overigens dat contante betalingen in 2018 in Duitsland in de minderheid waren? De Duitsers lijken langzaam maar zeker over te schakelen op debet- en kredietkaarten).
Voor mijn analyse heb ik gebruik gemaakt van gegevens van de Wereldbank (bron, Engelse site) en deze geanalyseerd in Tableau (Engelse site). Ik werd in mijn werk geïnspireerd door deze uitstekende tutorial die me toeliet de evolutie van de rangschikking van landen die het meest met kredietkaarten zijn “uitgerust” visualiseren (het resultaat zou nog beter zijn geweest als ik gegevens had van meer dan 3 verschillende jaren). Ik vergeleek de landgemiddelden ook met een kwartielanalyse (de kwantiele visualisatie is gebaseerd op deze tutorial).

Percentage kredietkaarten in Europa in 2011

Geografisch gezien, en niet verrassend, is het percentage van kredietkaarten in de oostelijke en zuidelijke landen het laagst in vergelijking met andere landen.
Hoewel er na 2011 veranderingen optreden in de tarieven voor gebruik, merken we dat de landen in het zuiden en oosten nog steeds een achterstand hebben. In
dit geval geeft de kwantielanalyse geen verschillend beeld, in tegenstelling tot wat Ann en Josh Jackson op hun blog (Engelse site) presenteren.

Percentage kredietkaarten in Europa in 2014

Deze snelle weergave van gegevens laat toe de statistieken van kredietkaartbetalingen in perspectief te plaatsen. Vooral in het geval van Duitsland moet eraan worden herinnerd dat 74% van de betalingen in 2017 in contanten werd gedaan. Hoe kunnen we verklaren dat Duitsers nog steeds de voorkeur geven aan contante betalingen boven niet-contante betalingen? Uit de gegevens over het aantal kredietkaarten blijkt dat de verklaring niet te vinden is in het aantal kredietkaarten in Duitsland. Dat is niet lager dan het Europese gemiddelde (althans niet na 2014). Zoals u ziet op kwartielvisualisatie, staat Duitsland eigenlijk vrij hoog in vergelijking met andere Europese landen. De verklaring kon dus eerder gezocht worden op het vlak van cultuur.

Percentage kredietkaarten in Europa in 2017

Tips voor uw marktonderzoek (in België, Frankrijk of elders)

De oefening die we hier hebben gedaan is vergelijkbaar met het zoeken, visualiseren en interpreteren van macro-economische gegevens. Dit type gegevens vertegenwoordigt maatschappelijke trends (kijk bijvoorbeeld naar de evolutie van het aantal kredietkaarten tussen 2011 en 2017) die op hun beurt een integraal onderdeel vormen van het marktonderzoek en in het bijzonder van uw PEST-analyse. De PEST-analyse is een van de eerste stappen in een goed marktonderzoek (we verwijzen hierbij naar onze gids over dit onderwerp). De onderstaande oefening illustreert dat u veel tools (en een grote verscheidenheid aan gegevens) kunt gebruiken om uw markt te bestuderen.

Wees gerust. Het is niet nodig om Tableau of een andere ingewikkelde Business Intelligence tool te gebruiken. U krijgt ongeveer hetzelfde resultaat met Excel (en een beetje programmering in Visual Basic). Maar het is wel zo dat Tableau alles veel gemakkelijker en sneller maakt.
Heeft u vragen over marktonderzoek in het algemeen of over de PEST-analyse en datavisualisatie in Tableau in het bijzonder, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Wij zijn hier om u te helpen.

Evolutie van de rangschikking van landen waarvan de inwoners het meest beschikken over kredietkaarten (2011-2017)

Image: kredietkaartbetalingPosted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *