23 juli 2018 409 woorden, 2 min. gelezen

Marktonderzoek : welke betaalmethoden verkiezen de Duitsers?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De Bank van Duitsland heeft haar vierde studie over het gebruik van betaalinstrumenten gepubliceerd. Deze studie van de Duitse markt is een unieke gelegenheid om in te gaan op de specifieke kenmerken van Duits gedrag. Het volledige rapport is hier […]

De Bank van Duitsland heeft haar vierde studie over het gebruik van betaalinstrumenten gepubliceerd. Deze studie van de Duitse markt is een unieke gelegenheid om in te gaan op de specifieke kenmerken van Duits gedrag. Het volledige rapport is hier beschikbaar (maar alleen in het Duits).
Ons artikel van vandaag vormt een aanvulling op de Europese visie op betalingsmethoden die we hier hebben besproken. Hierin was de Duitse situatie zeer bijzonder, met een vrij uniek betalingsgedrag van de consumenten. U zult zich bijvoorbeeld herinneren dat het gebruik van creditcards in Duitsland nog veel zeldzamer is dan in andere landen, vergelijkbaar met sommige Zuid-Europese landen.

In de studie van de Bank van Duitsland wordt echter gewezen op de langzame, maar onvermijdelijke veranderingen die zich op de Duitse markt voltrekken. Hier zijn de hoogtepunten:

  • In 2017 vond 74% van de transacties plaats in cash, 5% minder dan 4 jaar geleden.
  • Voor het eerst sinds dit marktonderzoek bedraagt de totale waarde van contante betalingen minder dan 50%. Contante betalingen zijn goed voor 47% van de waarde van de aankopen.
  • Het gebruik van debetkaarten neemt toe, met 6 punten ten opzichte van het laatste onderzoek in 2014. De debetkaarten vertegenwoordigen 35% van de waarde van de verrichtingen.
  • De debetkaarten vertegenwoordigen 19% van alle verrichtingen, 4 punten meer dan in 2014.
  • Kredietkaarten worden vaker gebruikt (5 punten meer) dan 4 jaar geleden en bedragen gemiddeld € 81 voor betalingen
  • Contactloze betalingen bereikten voor het eerst de symbolische 1%-grens. De Duitse centrale bank benadrukt dat groei van dit betaalmiddel alleen mogelijk is als de Giro-kaarten zijn voorzien van contactloze betaalchips en als de gebruikers zijn opgeleid om deze te gebruiken.
  • Betalingen met smartphones of prepaidkaarten zijn in Duitsland nog zeldzaam. Slechts 5% van de respondenten gebruikt mobiele applicaties om geld te versturen en te ontvangen.
  • Voor onlineaankopen worden steeds meer internetbetaalmethoden gebruikt (internetbetaalmethoden worden door de Bank van Duitsland gedefinieerd als methoden die zijn gebaseerd op het onlinebetalingssysteem van de handelaar, zoals “giropay”, “paydirekt”, “Sofort-Ãœberweisung” of specifieke onlinebetaalmethoden zoals Paypal).
  • De overgrote meerderheid (88%) van de respondenten wil contant blijven betalen en weigert het opgeven van contant geld toe te staan.
  • Over een periode van 16 jaar (4 studies) zijn de respondenten consistent en zeer tevreden over de huidige betalingsmethoden. Het betalingsgedrag van de consument verandert dus slechts langzaam. Moderne betaalmethodes worden echter steeds populairder, vooral bij jongere generaties.
  • Tot slot vindt 38% van de respondenten dat het te lang duurt om een rekening te crediteren wanneer ze geld via een bankoverschrijving versturen. Gelukkig zal een nieuwe EU-richtlijn de situatie snel verbeteren (“Instant Payments”).


Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *