Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Dynamische prijzen in supermarkten: mogelijk discriminerend?

In een eerder artikel stelden we u een interessante innovatie voor die werd onthuld op de verkoopbeurs NRF 2018 in New York: slimme rekken of “smart shelves” in het Engels.

Deze slimme rekken kregen vooral veel aandacht door hun geïntegreerde camera’ s, die dankzij gezichtsherkenningsalgoritmen (“face recognition“) de gezichten van klanten detecteren en persoonlijk contact met de klant mogelijk maken.  Zoals uitgelegd op de AWM-website zijn deze algoritmen in staat zeer nauwkeurig demografische criteria zoals geslacht, etniciteit en leeftijd te bepalen (zie bijvoorbeeld de afbeelding hieronder met de criteria waarvan sprake en de ‘nauwkeurigheid’ van de voorspelling door het algoritme). Bron: website van AWM, geraadpleegd op 18 januari 2018).

De LED’s in de rekken ‘personaliseren’ ook het bericht dat aan de klant wordt weergegeven. Gezien de onderliggende trend die detailhandelaren zal aanzetten tot het testen van dynamische prijzen (zie ons artikel over dit onderwerp), is het dus mogelijk om prijzen aan te passen op basis van deze demografische criteria.

De ethiek van een dergelijk systeem blijft echter zeer discutabel. Cathy O’ Neil toonde in haar boek “Weapons of Math Destruction” aan dat discriminatie op basis van demografische variabelen vaker voorkomt dan men zou denken. Een door AWM voorgesteld systeem kan dus worden misbruikt en tot discriminerende situaties leiden. Alle voorwaarden zijn vervuld om dit mis te laten gaan. Dergelijke systemen in winkels zouden het aantal menselijke belanghebbenden doen toenemen. Bovendien worden zonder centraal toezicht spottests buiten elke controle mogelijk: verschillende prijzen afhankelijk van leeftijd of etniciteit, plaatsing van discriminerende berichten. Er bestaat dus een reëel gevaar op ontsporing.

Tags: , ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *