1 februari 2023 1147 woorden, 5 min. gelezen

Direct marketing: definitie, voordelen en strategische doelstellingen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Direct marketing heeft als doel zo dicht mogelijk bij de consument te komen. Deze worden benaderd om onmiddellijk te reageren op een bepaalde situatie. Dit proces steunt zwaar op targeting, aangezien het bedoeld is om gepersonaliseerde boodschappen te leveren. Er […]

Direct marketing heeft als doel zo dicht mogelijk bij de consument te komen. Deze worden benaderd om onmiddellijk te reageren op een bepaalde situatie. Dit proces steunt zwaar op targeting, aangezien het bedoeld is om gepersonaliseerde boodschappen te leveren. Er zijn velen en verschillende voordelen, vooral wat betreft de rentabiliteit en de loyaliteit die ze genereren. Na onze definitie van het begrip vindt u alle nodige informatie over de voordelen ervan. Tot slot geven we u 3 strategische tips die impact zullen hebben op uw bedrijf.

Neem contact met ons op om uw klanttevredenheid te meten


Inhoud


Wat is direct marketing?

Direct marketing maakt deel uit van de reclame. Deze praktijk bestaat erin op een gepersonaliseerde manier te communiceren met de marketingdoelgroep. Het doel ervan is duidelijk: directe en duidelijke antwoorden van de consumenten krijgen. Uiteindelijk is het een kosteneffectief proces met een positieve invloed op de klantenbinding.

De strategie is uniek. Door de verkoop te verhogen, onderscheidt het zich van de andere. Direct marketing manifesteert zich vaak via:

  • e-marketing
  • telemarketing
  • of de marketingcatalogus.

Tegenwoordig vinden we deze vorm van online marketing vaak terug via CTA’s (call-to-actions). U kent ze waarschijnlijk wel, hier zijn enkele voorbeelden:

  • Abonneer u op onze nieuwsbrief
  • Profiteer van onze laatste korting
  • Klik hier voor meer informatie

Kortom, dit type marketing vergemakkelijkt de communicatie tussen bedrijf en klant. De informatiestroom verloopt vloeiender. Uiteindelijk wordt de relatie tussen consumenten en merken hechter. Dit proces past zich namelijk snel aan de nieuwe communicatievormen aan,  die specifiek zijn voor marketingcampagnes (Stone & Woodcock, 2014, Engelse site).


Direct marketing en de 3 belangrijkste voordelen

Laten we eens kijken naar de voordelen van direct marketing. Wij concentreren ons hier op de 3 meest tastbare voordelen:

  • Winstgevendheid
  • De neiging om de klanttevredenheid te verhogen
  • En zijn vermogen om meer en meer leads aan te trekken.

Het is een winstgevende praktijk

Laten we vooral niet vergeten dat direct marketing meer oplevert dan het kost. Meer nog, het verhoogt niet alleen de verkoop, het promoot ook de groei van het merk. Dit proces is gebaseerd op goede targeting, maar ook op geavanceerde datamarketing. Dit alles samen helpt verkooporganisaties hun marketingactiviteiten te optimaliseren.

U kunt er dus best naar streven uw doelgroep te begrijpen om de consumenten beter te bereiken. Alleen dan kan de juiste boodschap worden overgebracht. Bovendien moet in het tijdperk van de voortdurende ontwikkeling van digitale sociale netwerken de term “direct marketing” worden gerelativeerd. Het wordt inderdaad steeds gebruikelijker om deze directe communicatie met zijn doelgroep te integreren (Palmer & Koenig-Lewis, 2009. Engelse site).


Il améliore la satisfaction et la fidélisation client

Direct marketing is niet voor niets effectief. Het is niet alleen gunstig voor merken, het draagt ook bij aan de tevredenheid en loyaliteit van klanten. De reden hiervoor is heel eenvoudig: deze praktijk berust op een sterke personalisering van de marketingboodschap om haar doelstellingen te bereiken. In die zin kan het bijna account-based marketinggenoemd, gezien de neiging om steeds dichter bij belangrijke klanten te komen. Er zijn verschillende manieren om marktkennis te gebruiken om prospects te converteren en klanten te behouden. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Beloningssysteem: vooral voor uw vaste klanten (getrouwheidsprogramma’s, vroege toegang, promoties, enz.)
  • Brand image audit: wat is een betere manier om uw aanbod te verbeteren en uw e-reputatie te vergroten dan met de feedback van uw klanten?
  • Gepersonaliseerde e-mailing: een ideale manier om snel een sterke band op te bouwen met prospects die op het punt staan een aankoop te doen

Neem contact op met ons marktonderzoeksbureau om uw naamsbekendheid te evalueren


Direct marketing vergemakkelijkt het genereren van leads

Tot slot willen wij nog een ander groot voordeel van direct marketing noemen. We hebben het over de compatibiliteit met lead generation. Inderdaad, de talrijke tools die gekoppeld zijn aan gegevensanalyse of marketingautomatisering vereenvoudigen het contact met de leads. Dankzij dit wordt het gemakkelijker om:

  • de meest doeltreffende communicatiekanalen herkennen
  • campagnes ontwerpen op maat voor elk marktsegment
  • en op de lange termijn, om de klantenconversie te verhogen.

Meer concreet besparen bedrijven kostbare tijd door:

  • automatisering van e-mailcampagnes
  • maar ook de uitvoering van A/B-tests (een zeer doeltreffende kwantitatieve techniek om rechtstreeks het werkelijke gedrag van het publiek te meten).

Targeting en personalisering om prospects te converteren is de belangrijkste missie van direct marketing.


marketing direct stratégie


De 3 pijlers van een goede direct marketing-strategie

Direct marketing is zeer nuttig voor het werven en behouden van trouwe klanten en kent vele toepassingsgebieden. Om de beste strategie te bepalen, presenteren wij hieronder 3 relevante invalshoeken:

  • Werk aan uw targeting
  • Gebruik triggers verstandig
  • Volg voortdurend marketingprestaties op

marketing direct stratégie 1

Bepaal uw doelgroep

Het spreekt vanzelf dat het ondenkbaar is om aan direct marketing te doen zonder een goede targeting. Dat komt omdat u uw communicatiestrategieën zult moeten aanpassen aan de consument waarop u zich richt. Bovendien is dit de beste manier om geen tijd te verliezen door een slechte voorbereiding.

Daarom is het belangrijk te onthouden dat direct marketing gericht is op consumenten die uw merk al kennen. En het is mogelijk belangrijke informatie over die doelgroep te verzamelen. U kunt bijvoorbeeld hun sociaal-demografische gegevens verzamelen of hun interesses in kaart brengen. Dit geeft je alle informatie die je nodig hebt om inhoud te produceren die relevant is voor deze doelgroep. Een andere goede gewoonte is om contentkalender op zoveel mogelijk kanalen te contentkalender om uw naam online te verspreiden. Dit zal ook uw natuurlijke verwijzingen verbeteren!


marketing direct stratégie 2

Trigger marketing gebruiken

Daarnaast raden wij u aan zoveel mogelijk gebruik te maken van trigger marketing om de effecten van direct marketing te versterken. Trigger marketing heeft bewezen een succesvolle methode te zijn voor bedrijven die zorgvuldig zijn in hun targeting. De voordelen ervan zijn vergelijkbaar met die van direct marketing, aangezien het zowel klanten aantrekt als behoudt. Bovendien volgt het de consument door de marketing trechter om hem te helpen een aankoop te doen.

Laten we het geval van de urgentietrigger nemen. Deze mentale trigger zet de gebruiker aan tot een snelle beslissing, en is dus vreselijk effectief in direct marketing. De trigger kan bijvoorbeeld een deadline zijn om te profiteren van een promotie, allemaal gestimuleerd door zeer zichtbare call-to-actions.


marketing direct stratégie 3

Bepalen van belangrijke prestatie-indicatoren

Ten slotte moeten merken, zoals bij veel marketingstrategieën, meetbare doelstellingen vaststellen. En doelstellingen betekenen prestatie-indicatoren. Ook bekend als “KPI’s” (voor “key indicator performance”), zijn ze van het grootste belang bij het bewaken van de voortgang van uw marketingdoelstellingen. Bovendien bieden ze veel belangrijke informatie om uw volgende marketingacties te perfectioneren.

Deze indicatoren moeten operationeel zijn zodra uw campagnes van start gaan. Voor uw online bedrijfsactiviteiten blijft Google Analytics het basisinstrument voor analyse. Maar er zijn andere slimme manieren om het succes van een campagne te bepalen. Waarom verwerkt u bijvoorbeeld geen QR-codes in uw volgende e-mails? Hiermee kunt u beoordelen welke van uw prospects en klanten het verst gevorderd zijn in het klantentraject.

marketing direct exemples



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *