23 januari 2023 911 woorden, 4 min. gelezen Laatste update : 26 januari 2023

Marketing automation: definitie, voordelen en platforms [Gids 2023]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Marketing automation maakt het leven van merken gemakkelijker. Het vermogen om de marketing- en verkoopteams van bedrijven te ontlasten en te versterken maakt dit proces tot een must in sales prospecting. Om het goed te implementeren, moet u de juiste […]

Marketing automation maakt het leven van merken gemakkelijker. Het vermogen om de marketing- en verkoopteams van bedrijven te ontlasten en te versterken maakt dit proces tot een must in sales prospecting. Om het goed te implementeren, moet u de juiste marketing automation-platforms gebruiken. MailChimp et GetResponse zijn twee goede voorbeelden daarvan. Met dit artikel baken we de grenzen van het concept af en lichten we vervolgens de 3 belangrijkste voordelen ervan toe.

Neem contact met ons op om de 6 dimensies van klantervaring te meten


Inhoud


Wat is marketing automation?

Met marketing automation kunt u de taken en workflows van uw teams stroomlijnen en meten. Er komen verschillende processen in samen, zoals trigger marketing. Deze tactiek dient verschillende doelen, waaronder:

Dit artikel wil onder andere veel misvattingen over marketing automation uit de wereld helpen. Veel mensen denken inderdaad dat elke automatische handeling, zoals het plannen van berichten op sociale media, wordt beschouwd als marketing automation.

Eigenlijk draait het bij automation om het op schaal begrijpen en personaliseren van interacties met potentiële klanten via verschillende online kanalen. Het gaat erom hun interesses en aankoopfase te begrijpen en hen op het juiste moment relevante informatie te verstrekken, en dat alles op een geautomatiseerde manier.


Wat zijn de 3 voordelen van marketing automation?

Zoals vermeld in onze definitie van marketing automation hebben we te maken met een zakelijke tactiek met tal van voordelen. Behalve het personaliseren van de klantinteractie zien wij nog 3 andere belangrijke voordelen:

  • goed leadbeheer
  • beter inzicht in de behoeften van de klant
  • verfijning van de marketingtargets

Uw leads effectief beheren

Marketing automation stroomlijnt en vergemakkelijkt de klantconversie. Het doet dit door meer informatie te verstrekken om sneller leads te genereren. Bovendien kunnen merken het gebruiken om in contact te blijven met prospects die nog lang niet gekocht hebben. Uiteindelijk als dit marketingproces de relaties versterken met prospects en klanten. Automatisering maakt een effectieve en moeiteloze relatie mogelijk.

Maar dat is nog niet alles, deze marketingstrategie stelt voor om prospects te kwalificeren en tegelijk de interne samenwerking tussen marketing- en verkoopteams te verbeteren. Om marketing automation te implementeren kunnen merken kiezen voor dynamische contentmarketing via meerdere kanalen. Voor e-mailmarketing zijn timing en personalisering belangrijke succesfactoren. Op die manier helpt het bedrijven om dieper in contact te komen met hun prospects en klanten.


Uw klanten beter begrijpen

Ten tweede helpt automation de klanten beter te begrijpen. Het volgt hun gedrag, maar ook hun demografische gegevens om persona’s van typische klanten op te stellen. Uiteindelijk modelleren merken de voorkeuren van hun doelgroep. Het resultaat is een grotere klanttevredenheid en loyaliteit.

Bovendien wordt het voor prospects gemakkelijker om de purchase funnel (Engelse site) te doorlopen. Klanten willen nu dat merken hen zien als individuen, niet als een groep consumenten. Marketing automation helpt bedrijven dus aan deze behoeften te voldoen zonder een overdaad aan werk te creëren. Bovendien krijgen bedrijven een beter inzicht in de markt.


Marketing doelgerichter maken

Laten we tot slot kijken naar de targeting. We hebben het hier over een van de belangrijkste sterke punten van marketing automation. Het geeft merken de mogelijkheid om hun doelgerichtheid te verbeteren, dankzij een efficiënte en correcte segmentatie van het publiek. Dit vertienvoudigt de mogelijkheden voor communicatie en bedrijfsontwikkeling. Gerichte campagnes worden de norm voor bedrijven die van automation gebruik maken.

Dit proces moet verstandig worden ingezet, en daarom worden effectieve marketing automation-platforms gebruikt. Deze zijn gebaseerd op standalone technologieën voor het:

  • volgen van gegevens in real time
  • monitoren van de betrokkenheid en het gedrag van prospects en klanten
  • garanderen van een constante return on investment
  • consolideren van een sterke klantenbinding.

plateformes marketing automation


De 2 beste marketing automation-platforms in 2023

Er bestaan heel wat platforms waarmee u de beginselen van marketing automation correct kunt toepassen. Wij hebben er twee gekozen, die beide bekend staan om hun gebruiksvriendelijkheid en hun vele mogelijkheden. Hieronder een kort overzicht van MailChimp en GetResponse.


marketing automation MailChimp

MailChimp

MailChimp, gebruiksvriendelijk en uitgebreid, is een van de bekendste marketing automation-platforms op de markt. De beste troef blijft de mogelijkheid om geautomatiseerde campagnes op te zetten. Hier volgen enkele voorbeelden van marketingacties die mogelijk worden gemaakt door MailChimp tools:

  • Automatisering van e-mailcampagnes
  • Creatie van content, die meer gepersonaliseerd is
  • Fijnere segmentatie van het publiek

Het bevat dus veel van de voordelen van automation! Bovendien vereenvoudigt het het werk van marketingteams dankzij een leuke en geoptimaliseerde rapportage. Het platform integreert ook perfect met:

  • systemen voor klantrelatiebeheer (CRM)
  • sociale netwerken
  • en e-commerce platforms.

Zo komen bedrijven gemakkelijker in contact met hun klanten. Zij automatiseren ook gemakkelijk hun activiteiten. Voor kleine bedrijven biedt MailChimp een gratis plan, voor middelgrote tot grote bedrijven een uitgebreide prijsstructuur.

marketing automation GetResponse

GetResponse maakt marketing automation gemakkelijk voor beginners

Met GetResponse zijn de mogelijkheden voor het configureren van automation talrijk en transparant. Dit betekent dat merken kunnen starten met kant-en-klare e-mailing en contentcreatie! Bovendien besparen ze kostbare tijd dankzij de automatisering van de:

  • landingspagina’s voor hun domein
  • webinars
  • formulieren

GetResponse onderscheidt zich van de concurrentie door zijn aantrekkelijke, eenvoudig te implementeren en moderne visuals. Het platform beschikt namelijk over vele afgewerkte sjablonen en geautomatiseerde configuratiemethoden. Dit betekent dat merken die nieuw zijn op dit gebied hun campagnes sneller kunnen lanceren. Bovendien is de site compatibel met een groot aantal CRM-systemen, net als MailChimp. Kortom, GetResponse biedt ook een verscheidenheid aan prijsplannen, geschikt voor zowel kleine als grote organisaties.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *