4 juni 2019 4376 woorden, 18 min. gelezen Laatste update : 15 oktober 2023

Wat is de prijs van een marktonderzoek?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Vaak krijgen wij de vraag: “Hoeveel kost een marktonderzoek?”. En daarop geven we altijd hetzelfde antwoord: “Een marktonderzoek kan je vergelijken met de prijs van een wagen. Je kan kiezen voor een kleine stadsauto of voor een Rolls-Royce, een tweedehands […]

Vaak krijgen wij de vraag: “Hoeveel kost een marktonderzoek?”. En daarop geven we altijd hetzelfde antwoord: “Een marktonderzoek kan je vergelijken met de prijs van een wagen. Je kan kiezen voor een kleine stadsauto of voor een Rolls-Royce, een tweedehands of een nieuwe auto. De keuze is volledig aan u. Misschien is dat niet echt een bevredigend antwoord? Maar het is wel zo dat het hier gaat om een oefening op maat en dat de eisen van de klant en de complexiteit van de gestelde vragen bepalend zijn voor de moeilijkheid (en de prijs) van het marktonderzoek. Voor meer informatie over het uitvoeren van een marktonderzoek kunt u terecht bij onze online gids voor het uitvoeren van een marktonderzoek (de gids is gratis, dus maak er zeker gebruik van).

de prijs van een marktonderzoek

Ons artikel over de prijs van een marktonderzoek is als volgt ingedeeld. Eerst geven we informatie over de prijzen die worden gehanteerd door de grote marktonderzoeksbureaus, vervolgens gaan we dieper in op de methoden (die de prijs van het onderzoek bepalen) om te eindigen met wat u allen verwacht: een volledige lijst van marktonderzoeksmethoden met bijbehorende prijzen. Voor wie niet zolang kan wachten: er is ook een samenvatting beschikbaar met hyperlinks die u direct naar de gewenste paragraaf leiden.

De prijs van een marktonderzoek

Onlangs stonden er in een artikel in het Franse tijdschrift ‘Capital’ (Franse site) enkele goede richtsnoeren over de prijs van een marktonderzoek. Het artikel was gewijd aan IPSOS en Sofres, twee marktonderzoeksbureaus die hun sporen hebben verdiend in opiniepeilingen. Wat betreft het kwantitatief onderzoek staat in het artikel in Capital dat één (1) vraag aan 1000 consumenten u € 700 kost. Als u weet dat u over het algemeen 3 convergerende vragen moet stellen om een gefundeerd antwoord te krijgen, kunt u de som maken. Op het vlak van kwalitatief onderzoek, aldus het artikel in het Franse tijdschrift, kosten twee (2) focusgroepen met elk 10 personen u € 20.000, wat neerkomt op € 1.000 per geïnterviewde consument. Houd er rekening mee dat een focusgroep gemiddeld 2 uur duurt, wat gedeeld door het aantal deelnemers een gemiddelde spreektijd van 12 minuten oplevert. Met € 1.000 per ondervraagde consument kost de focusgroep dus € 83 per minuut. U begrijpt dus waarom marktonderzoek voornamelijk door grote bedrijven wordt uitgevoerd. Wat een beetje jammer is als we de resultaten van een marktonderzoek beschouwen. Maar dat is een ander verhaal.

De prijs wordt bepaald door de marktonderzoeksmethode

Prijzen zeggen niet alles, want € 83 per minuut kan zowel exorbitant als goedkoop zijn. Het hangt er gewoon van af wat er met de informatie gebeurt en hoe deze wordt verwerkt. Het hangt er ook van af hoe kwalitatieve interviews door het bureau worden verwerkt. Sta ons toe hierover een kleine anekdote te vertellen. Een tijdje geleden hadden we een gesprek met de directeur van een naamloze vennootschap om hem ons werk voor te stellen. Tijdens de presentatie zagen we hem verrast kijken toen we het deel over marktonderzoeksmethodieken bespraken. We legden hem uit dat elk interview dat we houden woord voor woord wordt uitgeschreven en gecodeerd. Onze gesprekspartner, die gewend was om met grote marktonderzoeksbureaus samen te werken, zei dat hij al lang niet meer een bureau had gezien dat al deze, toch wel essentiële stappen, uitvoert.

Wat is codering en waarom is het zo belangrijk?

Bij interviews schrijven wij elk woord dat wordt uitgesproken uit. Nadien worden de teksten gecodeerd met gespecialiseerde software. We geven aan woorden, zinnen of tekstdelen een code waarmee het thema ervan wordt weergegeven. Door de codes te verzamelen en ze in dezelfde tekst (afhankelijk van de frequentie ervan en hun associatie met andere codes) en met andere interviews te kruisen, krijgen we ‘mindmaps’. Deze mindmaps zijn een grafische weergave van aankoopbelemmeringen en -stimulansen van de ondervraagde klanten. De mindmaps maken het mogelijk om uw producten, diensten en het bedrijf als geheel te verbeteren.

Volgens onze gesprekspartner wordt het coderen niet meer zo nauwgezet uitgevoerd, omdat het een monotoon werk is en middelen en dus geld vereist. Marktonderzoeksbureaus verkiezen daarom bij het bekijken van interviews lukraak trefwoorden te noteren, met het risico dat ze niet alle mogelijkheden van het interview in beeld brengen. Deze manier van handelen is helaas een gevaarlijke en methodologisch twijfelachtige manier van werken, maar wel een manier om goedkoop en snel vooruit te gaan en zo de prijs van een marktonderzoek te reduceren.

De prijs van een marktonderzoek bij IntoTheMinds

Door de structuur van ons bedrijf (wij zijn een KMO) zijn wij in staat u eerlijke tarieven aan te bieden (die gehalveerd kunnen worden als u voor subsidies in aanmerking komt). De steun voor een projectleider begint bij € 5.000 euro, exclusief btw, en een kwalitatief marktonderzoek (op basis van interviews) kan worden uitgevoerd vanaf € 8.000. Deze tarieven zijn indicatief, maar geven u al een idee van de basisprijzen. Als u een offerte op maat wenst, kunt u ons altijd een bericht sturen. In de rest van dit artikel proberen we u een duidelijk overzicht te geven van de prijzen die u kunt verwachten. Maar voordat u verder leest, geven we u hieronder een tabel met een overzicht van het budget voor elk van de gebruikte marktonderzoeksmethoden. We herinneren u er ook aan dat elk van deze methoden deel uitmaakt van een stapsgewijs marktonderzoek dat we in onze gids toelichten en dat verloopt over 7 fasen (zie schema hieronder).

Schematische voorstelling van onze marktonderzoeksmethoden

 

Marktonderzoeksmethode Minimaal budget Gemiddeld budget
Literatuurstudie 4000€ 6000€
PESTEL-analyse 5000€ 10000€
Rekrutering van B2C-respondenten 50€ 100€
Rekrutering van B2B-respondenten 250€ 400€
Kwalitatieve persoonlijke interviews € 500 per interview € 800 per interview met transcriptie en codering
Focusgroep 4000€ 5000€
Concurrentieonderzoek 12000€ 15000€
Verpakkingsonderzoek 6000€ 10000€
Online onderzoek (online survey) 3000€ 8000€
Producttest bij consumenten 6000€ 10000€
Marktaandeelonderzoek 10000€
Statistische modellering van consumentengedrag 20000€
Passantenonderzoek voor de locatie van een buurthandel 2500€ 5000€

Samenvattende tabel met budget voor de verschillende marktonderzoeksmethoden. KMO’s kunnen in aanmerking komen voor subsidies (die 50% van de bovenstaande bedragen dekken). Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hoeveel kost een literatuurstudie?

Een literatuurstudie (in het Engels spreken ze over ‘desk research’) is de benadering van een marktonderzoek aan de hand van documenten, die door anderen zijn geschreven: rapporten, studies, statistieken, … De bedoeling is u een idee te geven van de marktdynamiek zonder dat u daarvoor uw kantoor hoeft te verlaten. Belangrijk hier is ervoor te zorgen dat het onderzoek zo volledig mogelijk is om de objectiviteit ervan te bewaren en selectievoorkeuren te vermijden. Er zijn tal van bronnen die u kunt raadplegen voor literatuurstudie. Hieronder geven we u enkele voorbeelden.

Wetenschappelijke sector

Artikelen in wetenschappelijke tijdschriften en rapporten van officiële instanties. INSEE in Frankrijk en Statbel in België brengen regelmatig verslag uit over verschillende onderwerpen, maar zij zijn zeker niet de enige. In Frankrijk bijvoorbeeld brengt ANSES periodiek een studie van zeer hoge kwaliteit uit over de levensmiddelensector.

Sectorale gemeenschap

Dit zijn bedrijven in de sector waarin u actief bent. Deze bedrijven zijn lid van verschillende organisaties, die rapporten uitbrengen die u kunt bestuderen. Denk eraan u tot de verschillende verantwoordelijkheidsniveaus te richten. Sectorale gemeenschappen zijn georganiseerd per geografische zone. Daarom is het de moeite waard informatie voor uw marktonderzoek te raadplegen op regionaal, nationaal en transnationaal niveau. Ook op transnationaal niveau kunnen er meerdere beroepsorganisaties zijn (wat de Europese belangen betreft, zijn de meeste daarvan in Brussel gevestigd).

Derden

Dit zijn bijvoorbeeld marktonderzoeksbureaus zoals IntoTheMinds, die sectoranalyses en trendgidsen uitbrengen. Vaak moet u voor deze rapporten betalen, maar soms kunt u hier en daar relevante informatie verzamelen en zo een nauwkeurig beeld krijgen van de evolutie in een sector.

Hoeveel kost een literatuurstudie? Een gedetailleerde literatuurstudie vereist een mankracht van 5 tot 10 dagen, wat overeenkomt met een gemiddeld budget van € 6.000.

Onze gespecialiseerde consultants helpen u graag verder met uw marktonderzoek. Neem contact met ons op voor een eerste vrijblijvende afspraak.

Hoeveel kost een PESTEL-analyse?

De PESTEL-analyse (Politiek – Economisch – Sociologisch – Technologisch – Ecologisch – Juridisch) bestaat uit de studie van exogene factoren (waarop u geen impact hebt) die gevolgen kunnen hebben voor uw project. Dit deel van het marktonderzoek wordt in onze online gids gedetailleerd beschreven. De PESTEL-analyse vereist een systematische analyse van de factoren en vooral een nauwgezette kennis van de omgeving waarin het project wordt ‘ondergedompeld’. Het vraagt doorgaans één tot twee dagen om elk van de letters van PESTEL te behandelen en een samenhangend rapport op te stellen.
We kunnen schatten dat het minimum budget overeenkomt met een mankracht van 6 en het maximum met een mankracht van 12 dagen. Deze schatting geldt natuurlijk alleen voor een bepaalde geografische markt. Als u een product of dienst in twee verschillende landen op de markt wilt brengen, moeten deze analyses herhaald worden, omdat elk land wellicht een eigen dynamiek hanteert en andere regels moet naleven (ook al hebben de Europese richtlijnen en verordeningen veel gedaan om het beleid tussen de landen te harmoniseren).

Budget voor een PESTEL-analyse in een land: van (minimum) € 5.000 tot (maximum) € 10.000.

Hulp nodig bij uw PESTEL-analyse? Neem contact met ons op.

Hoeveel kost het om respondenten te rekruteren voor een kwalitatief onderzoek?

afbeelding: Shutterstock

Soms volstaat het een beroep te doen op een derde partij om respondenten voor u te werven. Dit kan zo zijn wanneer u verhuist naar een nieuw geografisch gebied en u beschikt over een marketingonderzoeksafdeling die er heen gaat om zelf een marktonderzoek uit te voeren. In dit geval kan het interessant zijn om een instantie in te schakelen om de te interviewen personen voor u te rekruteren en de afspraken zo te plannen dat u tijd kan besparen.
Hoewel deze taak in een B2C-context eenvoudig kan zijn (zie onze gids over het uitvoeren van marktonderzoek in B2C) is ze moeilijker in B2B (zie onze tips voor het uitvoeren van marktonderzoek in B2B). In B2B zijn gesprekspartners moeilijk bereikbaar (ze werken!) en afspraken maken kan hier een echte uitdaging zijn (vraag maar aan verkopers wat ze ervan vinden). En dan hebben we het nog niet over het groeperen van B2B-interviews of het houden van focusgroepen in B2B. Dat is bijna onmogelijk. Het budget voor een dergelijke dienst zal dus sterk variëren, afhankelijk van de te bereiken doelstellingen.

Budget voor het rekruteren van respondenten: in B2C bedraagt het te voorziene budget € 50 tot € 100 per respondent. In B2B beginnen de rekruteringsdiensten bij € 250 per respondent.

Als u respondenten wilt rekruteren, neem dan contact met ons op en wij helpen u graag verder. Wanneer u tijdens de kantooruren contact met ons opneemt, krijgt u al binnen het uur een antwoord.

Hoeveel kost een persoonlijk interview?

Persoonlijke interviews zijn DE beste marktonderzoeksmethode van de samenvattende tabel als u niet weet waar u moet beginnen (bekijk de tabel om u te helpen de juiste methode te kiezen). We komen hier niet terug op het belang van deze methode (lees daarvoor onze vergelijking tussen focusgroepen en individuele interviews of het deel in onze online gids dat kwalitatieve interviews behandelt). We willen er wel op wijzen dat een goed voorbereid, goed uitgevoerd en vooral goed geanalyseerd persoonlijk gesprek enorm veel tijd vergt. Tussen de literatuurstudie, de voorbereiding van de interviewgids, het voeren van de gesprekken (plus de tijd die nodig is om te reizen indien het interview niet bij u op kantoor plaatsvindt), de transcriptie, codering en analyse ervan, is 2 dagen aan mankracht per gesprek niet ongebruikelijk. Natuurlijk zijn er methodologische shortcuts mogelijk (bijvoorbeeld geen transcriptie en codering), maar het lijkt ons erg moeilijk om de essentie te vatten in minder dan 6 uur per interview. We merken ook op dat een ideale steekproef voor kwalitatieve interviews bestaat uit ten minste 15 personen. Voor complexe vraagstukken zijn er vaak 30 interviews nodig. Het budget wordt dus dienovereenkomstig verhoogd.

Welk budget moet u voorzien voor een reeks persoonlijke interviews? Het te voorziene budget start bij € 8.000 voor een steekproef van 15 personen.

Wij zijn gespecialiseerd in kwalitatief onderzoek en zijn een erkend marktonderzoeksbureau voor het verkrijgen van subsidies (tot 50% van onze tarieven). Neem contact met ons op voor eventuele vragen. Wij nemen binnen het uur contact met u op.

Hoeveel kost een focusgroep?

Focusgroepen zijn een zeer populaire marktonderzoeksmethode, maar worden nog altijd ‘oververkocht’. Gespreksgroepen (‘focus groups’ in het Engels) worden ten onrechte voorgesteld als een wondermiddel en een marktonderzoeksmethode die aan alle behoeften zou voldoen. Focusgroepen zijn oorspronkelijk een zogenaamde triangulatiemethode, dit is een methode die bedoeld is om de resultaten van andere methoden te bevestigen of ongeldig te maken. Het is daarom nodig ervoor te zorgen dat focusgroepen worden gebruikt voor wat ze werkelijk zijn (lees onze vergelijking tussen focusgroepen en kwalitatieve persoonlijke interviews om alles hierover te weten te komen). Een focusgroep vergt over het algemeen 2 tot 3 uur waarbij 6 tot 10 personen worden uitgenodigd om samen over een bepaald onderwerp te spreken onder leiding van een moderator. De rekruteringsfase kan bijzonder moeilijk zijn (zie ‘rekrutering van respondenten’ hierboven).

Hoeveel kost een focusgroep? De prijs van een focusgroep met 8 personen begint bij € 4.000. U kunt schaalvoordelen bereiken door meerdere focusgroepen na elkaar te organiseren.

Wij organiseren focusgroepen over heel Europa. Neem contact met ons op voor al uw vragen. We antwoorden binnen het uur.

Hoeveel kost een concurrentieonderzoek?

Ook dit is een essentiële stap in het marktonderzoek. Hoewel concurrentieonderzoek vanzelfsprekend bijna verplicht is bij het lanceren van een nieuw product of dienst op de markt, blijft het een marktonderzoeksmethode die regelmatig opnieuw kan (en moet) worden toegepast. Niets is dynamischer en beweeglijker dan concurrenten en daarom is het essentieel hun bewegingen, strategieën, positionering en prijzen in het oog te houden.

afbeelding: Shutterstock

Het concurrentieonderzoek kan verschillende vormen aannemen en dat weerspiegelt zich in het te voorziene budget. Daarom beschrijven we twee uitersten in detail.

Eenvoudig concurrentieonderzoek zonder veldonderzoek

Het concurrentieonderzoek zonder veldonderzoek is gebaseerd op literatuurstudietechnieken (zie hierboven). Voor een concurrentieonderzoek in de detailhandel zal het resultaat doorgaans een kaart zijn waarop de concurrenten staan afgebeeld en de winkelgebieden zijn afgebakend. Bovendien kan er een vergelijking (‘benchmark’) worden toegepast van verschillende variabelen, die bijvoorbeeld te vinden zijn in openbare documenten die over de concurrenten beschikbaar zijn (verslagen, websites, diverse brochures, enz.). Een concurrentieonderzoek zonder veldonderzoek neemt gemiddeld 6 dagen in beslag bij IntoTheMinds.

Concurrentieonderzoek met veldonderzoek

Bij meer complexe zaken of als het concurrentieonderzoek vollediger moet gebeuren, wordt er ook een veldonderzoek uitgevoerd. Het veldonderzoek kan gebruik maken van mystery shopping (het bezoeken van de concurrent onder een valse identiteit), maar het is al te simplistisch om te denken dat dit de enige manier is om zo een onderzoek aan te pakken. Het is ook mogelijk om klanten van uw concurrenten, leveranciers te interviewen en zelfs kwantitatieve methoden te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld een online enquête uitvoeren bij de klanten van uw concurrenten om hun tevredenheid en loyaliteit te evalueren en zwakke punten op te sporen waarvan u kunt profiteren. Er bestaan zelfs tools gebaseerd op de Facebookprofielen van fans van uw concurrenten, waaruit u veel informatie kunt halen.
Een concurrentieonderzoek met veldonderzoek neemt een mankracht van gemiddeld 15 dagen in beslag. Het toepassen van bijkomende marktonderzoekstechnieken (Facebookprofilering, online onderzoek) kan dit gemakkelijk verhogen tot 25 dagen.

Wat is het budget voor een concurrentieonderzoek? Het budget voor een concurrentieonderzoek start bij € 12.000. U kunt tot 50% van subsidies genieten. Contacteer ons voor advies.

Wat is de prijs van een verpakkingsonderzoek?

Als uw marktonderzoek betrekking heeft op een fysiek product dat in B2C wordt verkocht, is het essentieel om veel aandacht te besteden aan het bestuderen van de verpakking. Voor u zichzelf ook maar kunt uitspreken over de intrinsieke kwaliteiten van het product, is het de verpakking die de consument doet beslissen of hij of zij uw product zal uitproberen. We krijgen als marktonderzoeksbureau dan ook vaak de opdracht om bij de consument een onderzoek uit te voeren naar de perceptie van verschillende verpakkingen. Het budget voor een dergelijk onderzoek hangt opnieuw af van de gehanteerde technieken en de omvang van de steekproef. Hieronder vindt u enkele methodologische elementen om het budget van een verpakkingsonderzoek te evalueren.

Steekproefgrootte

De eerste variabele waar u rekening mee moet houden, is de grootte van de steekproef. Als uw verpakking(en) af is(zijn) en u wilt de mening van de markt weten welke de beste is, kan een steekproef van 500 mensen die online geïnterviewd worden, volstaan. Dit soort online onderzoek is eenvoudig uit te voeren en de resultaten zijn gemakkelijk te interpreteren. Het te voorziene budget ligt in de grootte van € 5.000 tot € 6.000.

Marketingmonitoring

Misschien is uw verpakking nog niet af. Dan kan het zinvol zijn om ergens anders naar ideeën te gaan zoeken, te kijken wat uw concurrenten hebben en vervolgens verpakkingen te ontwerpen waarmee u zich kunt differentiëren. Deze fase van marketingmonitoring (wij zoeken naar goede ideeën over de hele wereld) vertegenwoordigt over het algemeen een budget van ongeveer € 6.000 tot € 8.000. Soms vragen onze klanten vragen ons ook om prototypes te ontwerpen op basis van onze marketingmonitoring. Deze fase wordt uitgevoerd met een grafisch ontwerper en vertegenwoordigt een budget van ongeveer € 2.000 om in het algemeen 3 tot 5 concrete verpakkingen voor te stellen.

Online of offline?

Als de verschillende versies van de verpakking gereed zijn en u alleen nog de versie moet kiezen die u het meest bevalt, dan is er niets eenvoudiger dan een online enquête uit te voeren met een panel dat voor de gelegenheid wordt ingehuurd. Als u echter nog in de ontwerpfase zit en u wilt meer diepgaande, meer kwalitatieve inzichten hebben, dan zijn persoonlijke interviews ideaal. Hier worden tijdens een kort interview (meestal 20 minuten) de eerste prototypes voorgesteld om meer gedetailleerde informatie te verkrijgen. Deze techniek is vooral geschikt wanneer uw verpakkingen niet alleen verschillende uiterlijke patronen, maar ook verschillende functies hebben. De verpakking in de handen kunnen houden is hier essentieel, wat natuurlijk onmogelijk is bij een online enquête. Voor een reeks van 50 interviews van telkens 20 minuten bedraagt het budget € 6.000.

Hoeveel kost een verpakkingsonderzoek? Het budget voor een verpakkingsonderzoek bedraagt € 6.000 en kan oplopen tot € 20.000, inclusief grafieken, monitoring en online kwantitatief onderzoek. Als u een KMO bent, kunt u voor subsidies in aanmerking komen die de helft van dit budget dekken. Wij zorgen voor alle formaliteiten. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Hoeveel kost een online enquête?

Het budget voor een online-enquête hangt voornamelijk af van twee factoren:

  • De grootte van de steekproef
  • de noodzaak om een panel in te huren

Als u al een lijst met e-mailadressen heeft (conform de AVG natuurlijk! Hebt u er overigens aan gedacht om de toestemming van de personen in uw database op te nemen?), blijven de kosten beperkt tot het opstellen van de vragenlijst, de pre-test, eventuele vertaalkosten en de analyse van de resultaten. Daarvoor hebt u een budget van € 3.000 tot € 4.000 euro nodig.

Moet er echter een panel worden ingehuurd, dan wordt het een ander verhaal. De kosten voor het inhuren van een panel zijn immers niet onaanzienlijk en kunnen sterk variëren al naargelang het gewenste profiel van de respondenten en het geografische gebied. Voor bepaalde zeldzame profielen in afgelegen gebieden is het niet ongebruikelijk om € 8 tot € 9 per respondent te vragen. Een panel van 500 respondenten (wat op zich niet veel is) gaat dus in de richting van € 5.000.

Hoeveel kost een online enquête? Het te voorziene budget begint bij € 3.000 als u over een gekwalificeerde en AVG-conforme database beschikt. Als er een panel moet worden ingehuurd, bedraagt het minimumbudget € 6.000. Wij helpen u graag en u kunt genieten van een subsidie van 50% voor uw online enquête. Neem hier contact met ons op en wij antwoorden binnen de dag.

Hoeveel kost een producttest bij de consument?

Dit is eveneens een populaire en veelgevraagde marktonderzoeksmethode. Consumententests zijn vooral populair in de FMCG-sector (Fast Moving Consumer Goods), d.w.z. de sector van veel verkochte consumentenproducten. Vooral in de voedingssector willen producenten consumentenproeven uitvoeren voordat ze een nieuw product op de markt brengen. Gezien de overlevingskans van innovaties in de voedingssector, zouden eigenlijk meer merken dit soort onderzoek moeten uitvoeren. Alleszins worden consumententests individueel, in neutrale omgevingen (om vertekening door bijvoorbeeld de kleur van de producten te vermijden) en op grootschalige monsters uitgevoerd. Wij hebben in de sector van flessenwater tests uitgevoerd op monsters van 120 personen om een voldoende grote steekproef te krijgen en zo statistisch onderbouwde conclusies te kunnen trekken. De werklast is ongeveer hetzelfde als bij een offline verpakkingsstudie. Reken op € 6.000 voor 50 individuele tests en € 12.000 voor 120 tests (bij meer gesprekken zijn er schaalvoordelen van toepassing).

Te voorzien budget voor een producttest: tussen € 6.000 en € 12.000 afhankelijk van het aantal deelnemende consumenten. Wij voeren in veel landen producttests uit. Neem contact met ons op en wij helpen u graag verder.

Hoeveel kost een onderzoek naar het marktaandeel?

Het berekenen van uw marktaandeel (of dat van uw concurrenten in een prospectief marktonderzoek) is een complexe oefening met tal van mogelijke benaderingen.
Voor merken die in supermarkten aanwezig zijn, is er de klassieke methode om het marktaandeel te berekenen door een derde partij te vragen de kastickets te analyseren en het relatieve aandeel van elk merk per productcategorie af te leiden. Deze benadering is vaak het monopolie van één enkel marktonderzoeksbureau per land en de derde partij concurreert tegenwoordig met Big Data-omgevingen die gegevens uit de massadistributie verzamelen en real-time resultaten geven zonder dat een derde partij deze hoeft te analyseren.

In alle andere sectoren is het berekenen van het marktaandeel helaas een nog ingewikkelder en ruwer proces. Allereerst moet het geografische gebied worden bepaald waarin de berekening moet worden uitgevoerd (het heeft immers geen zin uw marktaandeel te berekenen in een gebied dat groter is dan uw verzorgingsgebied) om binnen dit gebied bijvoorbeeld de omzet van uw concurrenten in te schatten. Deze laatste stap is vaak moeilijk omdat de omzet van concurrerende structuren niet dikwijls wordt gepubliceerd en bovendien kan de winst- en verliesrekening bij meerdere activiteiten moeilijk te begrijpen zijn. In dit geval is het mogelijk om het aantal klanten en het gemiddelde winkelmandje gedurende een voldoende lange periode bij benadering te observeren (indien mogelijk, aangezien B2B zich niet voor deze benadering leent).

Ongeachte de methode is het minimumbudget voor een klein gebied nooit onder de € 10.000 en een concurrentieonderzoek met veldonderzoek in verschillende landen kan gemakkelijk meer dan € 50.000 bedragen. Wij werken in alle Europese landen. Voor meer informatie staan wij altijd te uwer beschikking.

Hoeveel kost een statistische modellering van het consumentengedrag?

In dit tijdperk van Big Data vragen veel bedrijven zich af wat ze met hun gegevens moeten aanvangen. Of die laatste nu afkomstig zijn van een CRM, een ERP of navigatiegegevens op uw e-commerce site, alle gegevens zijn bruikbaar om het gedrag van uw klanten te voorspellen en te begrijpen hoe u hun tevredenheid en loyaliteit kunt verhogen.
Het probleem met dit soort oefeningen is dat het materiaal ingewikkeld is. Eerst moeten de gegevens worden gerecupereerd en meestal gekwalificeerd, waarna ze kunnen worden ‘schoongemaakt’ (datareiniging). Voordat er zelfs maar met de statistische modellering kan worden gestart, zijn er verschillende dagen nodig om de gegevens voor te bereiden. En dan komt het ingewikkelde deel, namelijk het vinden van een statistisch model dat gedrag correct voorspelt. Soms is dit gewoonweg niet mogelijk omdat er gegevens ontbreken of omdat de belangrijkste variabelen niet worden bijgehouden. Dit soort projecten vereist ook hooggekwalificeerde arbeidskrachten (statistici, datawetenschappers), die duur zijn omdat er veel vraag naar is. Wij voeren dergelijke opdrachten uit bij IntoTheMinds. De prijs ervan begint bij ongeveer € 20.000 wanneer het toepassingsgebied goed is gedefinieerd en de gegevens van hoge kwaliteit zijn. Een klassiek toepassingsvoorbeeld is de voorspelling van het afhaken (churn) op basis van consumentengedrag en segmentatie.

Begroting voor de statistische modellering van het consumentengedrag: vanaf € 20.000. Vraag ons om advies om vandaag nog met uw Big Data-project te starten.

Wat is de prijs van een passantenonderzoek voor de locatie van een buurthandel?

Wat betreft de lokale handel is de locatie ongetwijfeld de belangrijkste factor waar u rekening mee moet houden. Helaas denken veel winkeliers nog altijd dat shoppers altijd wel naar hun winkel zullen gaan, ongeacht de afstand. Maar dan zijn ze slecht op de hoogte van het consumentengedrag. Verzorgingsgebieden zijn doorgaans klein en de belangrijkste succesfactor in de detailhandel is het inplanten van uw winkel op de plaats waar de stroom van potentiële klanten het grootst is. Er bestaat maar één methode daarvoor: het kwantificeren van de stroom van mensen die door een bepaalde straat gaan. Er bestaan 3 varianten waarop we hieronder verder ingaan.

afbeelding: Shutterstock

Extrapolatie op basis van zeer beperkte meetpunten

Passagestromen worden gemeten door per uur 1 meetpunt van 5 minuten uit te voeren en de straten van het gebied worden in kaart gebracht om de dynamiek van de stromen te begrijpen.

Uitgebreide meting over een week

Omdat passagestromen sterk verschillen van het moment van de dag en ook van dag tot dag, bestaat de meest betrouwbare methode erin de passagestromen continu te meten. Om dat te doen, kiezen we voor een ‘normale’ week (geen feestdagen, normaal weer) en meten we continu van maandag tot zaterdag. De tijden van de metingen kunnen worden aangepast aan de aard van de handel. Voor een eetzaakje (HoReCa) dat open is tijdens lunch en diner is het dus niet nodig om voor 12 uur ’s middags metingen uit te voeren.

Video-analyse van stromen

Ook is het mogelijk een doorlopende video-opname te maken om voorbijgangers in categorieën in te delen en zo diepgaandere kwalitatieve gegevens te verkrijgen. Op die manier kunnen we de geschiktheid nagaan tussen mensen die door de straat passeren waar de handel zal worden gevestigd en de locatie van die laatste. Als uw handel zich richt tot mensen onder de 25 zou het beter zijn dat deze doelgroep van nature aanwezig is in de passagestromen. Alleen een kwalitatieve analyse kan hier uitsluitsel over geven.

Budget voor een stroomonderzoek in de detailhandel:

  • € 2.500 voor tijdelijke metingen
  • ongeveer € 5.000 voor een continue meting over 6 dagen
  • vanaf € 6.000 voor een kwalitatieve analyse op basis van doorlopend video-onderzoek.

Verzeker het succes van uw lokale handel! Neem contact met ons op om na te gaan of de locatie die u heeft gevonden de juiste is.


Conclusie

De prijs van een marktonderzoek hangt natuurlijk af van het bureau dat het uitvoert, zijn omvang en reputatie, maar vooral ook van de gebruikte methodes. Als u een offerte voor een marktonderzoek aanvraagt, zorg er dan voor dat u op voorhand de methoden kent die zullen worden toegepast. Als het marktonderzoek een kwalitatieve fase omvat, zorg er dan voor dat er een transcriptie en codering plaatsvindt. Vraag ook welke computerprogramma’s worden gebruikt voor de codering en analyse. Dat is de enige manier om enigszins de ernst van de studie en de voordelen die u ervan kunt verwachten te garanderen.

 Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *