De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Hoeveel kost een marktonderzoek?

Share This Post On

Een vraag die me voortdurend gesteld wordt bij mijn publicaties: “Wat is de prijs van een marktonderzoek? ». En mijn antwoord is altijd hetzelfde: “de prijs van een marktstudie is die van een auto”. Het kan dan om een kleine stadsauto gaan of een Rolls-Royce, een tweedehandsauto of een nieuwe wagen. Het is u die beslist. Niet echt een bevredigend antwoord, niet? Maar u moet de feiten onder ogen zien; het gaat om een oefening op maat en de eisen van de klant en de moeilijkheidsgraad van de gestelde vragen bepalen de moeilijkheid (en de prijs) van het marktonderzoek. Voor volledige informatie over het uitvoeren van een marktonderzoek verwijs ik naar onze eerdere reeks over de “Geheimen van het marktonderzoek” (Deel 1, Deel 2, Deel 3, Franse tekst).

De prijs van een marktonderzoek

Een artikel in het Franse tijdschrift “Capital” (Franse tekst) geeft een goed idee van de prijs van een marktonderzoek. Dit artikel was gewijd aan IPSOS en Sofres, twee van Frankrijks bekendste agentschappen (het meest bekend om hun kwantitatieve onderzoek en opiniepeilingen). Wat het kwantitatieve onderzoek betreft, blijkt uit het artikel in Capital dat één (1) vraag gesteld aan 1000 consumenten u € 700 zal kosten. Als u weet dat u meestal 3 convergerende vragen moet stellen om een degelijk antwoord te krijgen, kunt de berekening maken. In termen van kwalitatief onderzoek kosten twee (2) focusgroepen met elk 10 personen u € 20.000€, wat neerkomt op € 1000 per ondervraagde consument. Vergeet niet dat een focusgroep gemiddeld 120 minuten duurt, wat, gedeeld door het aantal deelnemers, een gemiddelde spreektijd geeft van 12 minuten. Bij € 1000 per ondervraagde consument kost een focusgroep dus € 83 per minuut. U begint nu te begrijpen waarom marktonderzoek meestal door grote bedrijven wordt uitgevoerd. Dit is spijtig gezien de resultaten van een marktonderzoek. Maar goed… dit is een ander debat.

De methode bepaalt de prijs van het marktonderzoek

De prijs zelf betekent niets en € 83 per minuut kan zowel een exorbitante prijs als goedkoop zijn. Het hangt allemaal af van wat er met de informatie wordt gedaan en hoe ze wordt verwerkt. Het hangt ook af van hoe kwalitatieve interviews worden verwerkt door het bureau en op dit gebied heb ik een kleine anekdote te vertellen. Een paar weken geleden had ik een interview met een topmanager van een overheidsbedrijf om hem kennis te laten maken met ons werk. Tijdens de presentatie voelde ik zijn verbazing toen ik het over de methode had. Ik legde uit dat elk interview dat we voeren wordt gevolgd door een letterlijk transcript en codering. Mijn gesprekspartner, die gewend was met grote bureaus samen te werken, gaf mij toe dat hij lange tijd geen marketingbureau had ontmoet dat al deze stappen uitvoerde, hoe essentieel die ook waren.

Wat is codering en waarom is codering belangrijk?

Wanneer een gesprek wordt gevoerd, wordt elk woord dat wordt gezegd schriftelijk vastgelegd. De teksten worden vervolgens gecodeerd met behulp van gespecialiseerde software. We geven aan woorden, zinnen of teksten bepaalde codes die het thema weergeven waarnaar verwezen wordt. Door de codes te verzamelen en te kruisen met eenzelfde tekst (afhankelijk van hun frequentie en hun associatie met andere codes) en met andere interviews, krijgen we mindmaps. Deze mindmaps zijn de grafische weergave van de obstakels en aankoophefbomen van de ondervraagde klanten. Deze mindmaps bieden evenveel mogelijkheden om uw producten en diensten te verbeteren en het bedrijf als geheel te verbeteren.

Volgens mijn gesprekspartner wordt codering, omdat het omslachtig is en veel middelen, dus geld kost, niet meer zo nauwgezet toegepast. Marketingbureaus nemen bij voorkeur een paar trefwoorden ter plekke op bij het bekijken van het interview, met het risico dat het volledige potentieel niet wordt benut. Deze manier van doen is helaas een gevaarlijke en methodologisch twijfelachtige kortere weg, maar het is wel een manier om goedkoop, snel en uiteindelijk goedkoper een marktstudie te maken.

De prijs van een marktstudie bij IntoTheMinds

De structuur van ons bedrijf (wij zijn een KMO) laat ons toe om eerlijke tarieven aan te bieden (die door 2 gedeeld kunnen worden als u subsidies ontvangt). De steun voor een projectleider begint bij € 5.000 euro excl. btw en een kwalitatieve marktstudie (op basis van interviews) kan vanaf € 8.000 euro worden uitgevoerd. Deze prijzen zijn natuurlijk indicatief, maar geven u al een idee van het basistarief. Indien u een gepersonaliseerde offerte wenst, aarzel dan niet om ons een bericht te sturen.

Conclusie

De prijs van een marktstudie hangt af van het bureau, zijn omvang, zijn reputatie, maar vooral van de gebruikte methodes. Als u een offerte aanvraagt voor een marktstudie, zorg er dan voor dat u vertrouwd bent met de methodes die op voorhand zullen worden gebruikt. Als het marktonderzoek een kwalitatief deel omvat, zorg er dan voor dat er zowel een transcript als een codering wordt uitgevoerd. Vraag terloops welke computertools gebruikt zullen worden om deze codering te maken en te analyseren. Alleen op die manier kan de ernst van de studie en de voordelen die u eraan kunt ontlenen, worden gewaarborgd.

Tags: ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *